Η κυβέρνηση αναμένεται να επεκτείνει την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών και στους πολίτες άνω των 50 ετών, καθώς μετά και την εμφάνιση της μετάλλαξης «Όμικρον», ο κίνδυνος είναι ακόμα μεγαλύτερος.

Το μέτρο για τους συμπολίτες μας που είναι άνω των 60 ετών, που βρίσκονται στις ομάδες υψηλού κινδύνου, φαίνεται να αποδίδει. Προετοιμάζει το έδαφος για να γίνουν μαζικοί διαγνωστικοί έλεγχοι στο σύνολο του πληθυσμού ώστε να αρχίσει η κάμψη της επιδημιολογικής καμπύλης που παρουσιάζει τάσεις σταθεροποίησης, αλλά με αυξημένη θνησιμότητα.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι βρίσκουν πιο αποτελεσματικό τον οριζόντιο χαρακτήρα της υποχρεωτικότητας με βάση το ηλικιακό κριτήριο, συγκριτικά με άλλες προτάσεις.

Μια πηγή θέλει την υποχρεωτικότητα να τρέχει γρήγορα, δηλαδή με την έλευση του νέου έτους, με ομάδα-στόχο τους πολίτες ηλικίας 50-60 ετών και υπό την αίρεση ότι ο αριθμός των ραντεβού για τους πολίτες άνω των 60 ετών θα κυμανθεί σε ικανοποιητικά για την κυβέρνηση επίπεδα μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να μειωθεί η πίεση που δέχεται το ΕΣΥ, καθώς ο εμβολιασμός μπορεί να αποτρέψει μια σοβαρή νόσηση.

Στόχος είναι να περάσουμε όσο τον δυνατόν ασφαλέστερα τις γιορτές των Χριστουγέννων, και να προστατευτούν οι ανθρώπινες ζωές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε γρήγορα την απόφαση για την επιβολή της υποχρεωτικότητας, συμβάλλοντας θετικά στη συζήτηση που είχε μόλις ανοίξει πανευρωπαϊκά και η οποία φούντωσε αμέσως μετά τις ανακοινώσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου την Τρίτη.

Παρά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από την επιβολή μηνιαίου προστίμου ύψους 100 ευρώ, οι πολίτες έσπευσαν να κλείσουν το ραντεβού τους. Πριν συμπληρωθεί το πρώτο τετραήμερο από την ανακοίνωση ότι οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών έχουν προθεσμία ως τις 16 Ιανουαρίου για να κλείσουν το πρώτο ραντεβού τους, πάνω από 50.000 Έλληνες άνω των 60 ετών, που αντιστοιχούν στο 10% της συγκεκριμένης ηλιακής κατηγορίας, έσπευσαν να το κάνουν. Σημαντική αύξηση σημειώθηκε και στα ραντεβού της τρίτης δόσης.

Τα ποσοστά εμβολιασμού στην Ελλάδα

Τα στοιχεία από την επίσημη πλατφόρμα φανερώνουν ότι την «αναμνηστική» τρίτη δόση έχει κάνει ήδη το 70% των ευπαθών ηλικιακών ομάδων, ενώ μόλις τις τελευταίες ημέρες έκλεισαν το ραντεβού τους άλλοι 40.000 συμπολίτες μας που ανταποκρίθηκαν στην έκκληση της κυβέρνησης και των επιστημόνων.

Η ηλικιακή ομάδα 75-79 ετών την περασμένη Παρασκευή έγινε η πρώτη ηλικιακή ομάδα η οποία έσπασε το φράγμα των κατά 90% εμβολιασμένων Ελλήνων. Το ποσοστό των ενήλικων εμβολιασμένων με μία δόση έχει ξεπεράσει το 77%, ενώ οι πλήρως εμβολιασμένοι κυμαίνονται λίγο πάνω από το 73%. Τα ποσοστά αυτά ερμηνεύουν και την αυξημένη θνησιμότητα που παρατηρήθηκε το τελευταίο δίμηνο στην Ελλάδα.

«Κακά τα ψέματα, αν είχαν εμβολιαστεί και με τις τρεις δόσεις όλοι οι συμπολίτες μας άνω των 60 ετών, τότε το πιθανότερο είναι ότι θα είχε αποφευχθεί το 90% των θανάτων που καταγράφηκαν αυτό το διάστημα», σημειώνει χαρακτηριστικά κυβερνητικός αξιωματούχος που παρακολουθεί από κοντά τα στοιχεία που δείχνουν ότι στη χώρα μας, όπως και παγκοσμίως, 9 στους 10 απ’ όσους χάνουν τη ζωή τους είναι ανεμβολίαστοι.

«Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους άνω των 60 ετών είναι ηθική υποχρέωση, ώστε να τους πείσουμε για την ανάγκη να εμβολιαστούν», επισημαίνει σε κάθε ευκαιρία ο κ. Μητσοτάκης. Με εισήγησή του, άλλωστε, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εξέδωσε οδηγία για τη μείωση του διαστήματος μεταξύ της δεύτερης και της αναμνηστικής δόσης. Ο πρωθυπουργός είχε προτείνει από τους 6 να πάμε στους 4 μήνες, αλλά η Επιτροπή αποφάσισε εν τέλει την Παρασκευή να γίνεται η τρίτη δόση μετά την πάροδο τριών μηνών από τη δεύτερη.

Μετά την πρόσθεση νέων εμβολιαστικών κέντρων, η δυναμικότητα του εμβολιαστικού συστήματος, ξεπερνάει τους 3 εκατομμύρια εμβολιασμούς που μπορεί να γίνουν κατά τη διάρκεια του τρέχοντος μήνα.

Έχουν ήδη προγραμματιστεί περίπου 1,5 εκατομμύριο ραντεβού και είναι διαθέσιμα άλλα τόσα και για μεγαλύτερη διευκόλυνση των πολιτών αποφασίστηκε να είναι αυτή την Κυριακή και ενδεχομένως και τις επόμενες ανοιχτά 60.000 εμβολιαστικά σλοτ. Η Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγήθηκε επίσης ότι μπορεί να ξεκινήσουν εμβολιασμοί και στα παιδιά ηλικίας 5 έως 11 ετών.

Η πλατφόρμα για τα ραντεβού των συγκεκριμένων ηλικιών θα ανοίξει μόλις γίνει παραλαβή των εμβολίων που προορίζονται γι’՚ αυτές τις ηλικίες, τα οποία είναι διαφορετικά ως προς τη δοσολογία σε σχέση με εκείνα που δίνονται στον γενικό πληθυσμό. Πέραν τούτων, δύο ακόμη μέτρα με τα οποία η κυβέρνηση φιλοδοξεί να πετύχει τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού είναι και τα εξής:

  • Από τις 6 μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου θα διατεθεί δωρεάν στους ενήλικους πολίτες -εμβολιασμένους και μη- ένα self test για να δουν την κατάσταση την οποία βρίσκονται, έτσι ώστε όσοι νοσούν να τεθούν σε καραντίνα στη διάρκεια των χριστουγεννιάτικων γιορτών οπότε μοιραία θα υπάρχουν συναθροίσεις στα περισσότερα σπίτια. Το ίδιο θα επαναληφθεί και από τις 3 Ιανουαρίου, έτσι ώστε να υπάρξει επανέλεγχος με τη χορήγηση ενός ακόμη δωρεάν self test για να διαπιστωθεί τυχόν διασπορά.
  •  Στα θεματικά χριστουγεννιάτικα πάρκα τα οποία θα ανοίξουν τις επόμενες μέρες θα μπορούν να εισέρχονται μόνον εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο. Για τα ανήλικα παιδιά, όπως γίνεται στους κλειστούς χώρους της εστίασης, η είσοδος θα επιτρέπεται με την επίδειξη αρνητικού rapid test.
  • Για την έκδοση πιστοποιητικού νόσησης δεν θα αρκεί το rapid test, αλλά θα πρέπει να γίνεται PCR μοριακός έλεγχος. Οταν κάποιος είναι θετικός είτε με self test είτε με rapid test θα μπαίνει σε καραντίνα, αλλά για να μπορεί να έχει πιστοποιητικό νόσησης θα χρειάζεται να κάνει PCR. Με αυτό τον τρόπο θα υπάρχει καλύτερος έλεγχος για αυτούς που έχουν νοσήσει.

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στην Ευρώπη

Πολλές χώρες στην Ευρώπη έχουν λάβει το ίδιο μέτρο, υπό τον φόβο της πανδημίας ενόψει τον εορτών.  Τον ευρωπαϊκό βηματισμό υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού άνοιξε η Αυστρία, ανακοινώνοντας ότι από την 1η Φεβρουαρίου ο εμβολιασμός θα είναι υποχρεωτικός για όλους τους ενήλικες άνω των 12 ετών τόσο Αυστριακούς πολίτες όσο και μόνιμους κατοίκους της χώρας.

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η Γαλλία, με τον πρόεδρό της Εμανουέλ Μακρόν να ανακοινώνει στις 9 Νοεμβρίου τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για όλους τους πολίτες άνω των 65 ετών, αρχής γενομένης από τις 15 Δεκεμβρίου. Υποχρεωτικός είναι ο εμβολιασμός και για μια μεγάλη δέσμη εργαζομένων, όπως οι επαγγελματίες υγείας, οι δάσκαλοι στα δημόσια σχολεία και οι εργαζόμενοι σε κρατικά ιδρύματα και στην Ουγγαρία.

Το βήμα προς τον υποχρεωτικό εμβολιασμό έκανε στα μέσα της εβδομάδας η Γερμανία, καθώς η απερχόμενη καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ προανήγγειλε την έναρξη της διαδικασίας τον ερχόμενο Φεβρουάριο, ενώ σύμφωνος με το μέτρο εμφανίζεται και ο διάδοχός της, Σοσιαλδημοκράτης Ολαφ Σολτς.

Στην Ιταλία, η κυβέρνηση Ντράγκι ανακοίνωσε υποχρεωτικό εμβολιασμό στους δασκάλους και στο διοικητικό προσωπικό των σχολείων, στον Στρατό, στην Αστυνομία και στους διασώστες από τις 15 Δεκεμβρίου. Σε υποχρεωτικό εμβολιασμό των επαγγελματιών υγείας και κοινωνικής περίθαλψης με διάρκεια μέχρι την 1η Απριλίου προχώρησε και το Ηνωμένο Βασίλειο. Στην περίπτωση της Ελβετίας, η κυβέρνηση της χώρας έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο υποχρεωτικού εμβολιασμού.