Πίσω στον Ιούλιο, ο Vladimir Putin είχε γράψει ένα άρθρο στο οποίο υποστήριζε ότι Ρωσία και Ουκρανία είναι ένα και πως η Ευρώπη και το ΝΑΤΟ επιχειρούν να στρέψουν την Ουκρανία εναντίον τους, σε μια κίνηση που εξίσωσε με τη ρίψη ατομικής βόμβας προς το έθνος που προεδρεύει. Τις τελευταίες εβδομάδες ο Putin συσσωρεύει στρατιωτική δύναμη και εξοπλισμό στα σύνορα με την Ουκρανία, στην περιοχή του Ντόνμπας, με τα ξένα μέσα να κάνουν λόγο για 175.000 στρατιώτες ως το τέλος του χρόνου.

Μάλιστα, η Δύση φοβάται πως ο Ρώσος ολιγάρχης οδεύει προς πόλεμο, με τον Anthony Blinken, εκπρόσωπο των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, να το λέει ρητά και να εκφράζει φόβο για τις προθέσεις του μιλώντας σε Σουηδούς ρεπόρτερ. «Υπάρχουν αποδείξεις ότι η Ρωσία έχει κάνει σχέδια για σημαντικές επιθετικές κινήσεις κατά της Ουκρανίας. Υπάρχουν αρκετά σημάδια για να προκαλέσουν ανησυχία. Οι ΗΠΑ σκοπεύουν να απαντήσουν στην επιθετικότητα της Ρωσίας προς την Ουκρανία με σοβαρές οικονομικές κυρώσεις, που είχαμε αποφύγει να επιβάλλουμε στο παρελθόν».

Την περασμένη Πέμπτη μάλιστα ο Blinken έκανε ανοιχτά αυτή την προειδοποίηση προς τον Ρώσο υπουργό εξωτερικών, Sergey Lavrov, ο οποίος δεν έδειξε να ανησυχεί ιδιαίτερα, αναφέροντας σε δημοσιογράφους ότι «Πάντοτε υπάρχει η πρώτη φορά. Οι ΗΠΑ είχαν αποφύγει να πάρουν μέτρα ξανά στο παρελθόν».

Ο Vladimir Putin, σύμφωνα με αναλυτές από την Ουκρανία και διεθνώς, επιχειρεί το γκαμπί του βασιλιά, μιας και έτσι βλέπει τον εαυτό του. Εδώ και μήνες έχει θορυβηθεί από την πιθανότητα εισαγωγής της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και ζητάει νομικές δεσμεύσεις πως κάτι τέτοιο δε θα συμβεί. Μάλιστα, έχει προγραμματιστεί και συνομιλία μέσω βίντεο με τον Joe Biden αύριο για το ζήτημα αυτό.

Για τον Putin και την πλειοψηφία των Ρώσων – η δημοτικότητα του όταν έγινε η εισβολή στην Κριμαία έπιασε το 90% – αυτή η διαμάχη με την Ουκρανία που ξεκίνησε το 2014, δεν αφορά μόνο ζητήματα γεωπολιτικής. Ο Gleb Pavlovsky, πρώην σύβμουλος του, περιέγραψε σε συνέντευξη του πως στο Κρεμλίνο βλέπουν αυτή τη σύγκρουση με την Ουκρανία σαν ένα τραύμα μέσα σε ένα άλλο τραύμα. Η διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης έφερε μαζί και την απόσχιση με ένα έθνος που οι Ρώσοι θεωρούσαν για δεκαετίες ως προέκταση τους.

https://www.youtube.com/watch?v=4waLw5BVsq8

Δεν υπάρχει περιθώριο για τον Putin ώστε να πάει σε ανοιχτό πόλεμο

Αυτή είναι μια άποψη που δεν την ενστερνίζονται στην Ουκρανία. «Έκλεψαν το παρελθόν μας και τώρα προσπαθούν να κλέψουν και το μέλλον μας» λέει η Alyona Getmanchuk, διευθύντρια στο think tank New Europe Center που προωθεί την ένταση της Ουκρανίας στο μπλοκ της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αποστολή στρατιωτών, πυρομαχικών, τεθωρακισμένων και άλλου πολεμικού εξοπλισμού στο Ντονμπάς, είναι από τον Putin μια από τις πολλές πράξεις αποτροπής της σύνδεσης της Ουκρανίας με τη δύση και δη με τις ΗΠΑ, που θεωρεί ότι ενισχύουν με όπλα τους Ουκρανούς. Σε μια άλλη εποχή, ίσως να είχε ήδη ξεκινήσει πόλεμος. Σε αυτή την περίοδο όμως, ο Putin θα διακινδύνευε πολλά στη δημοφιλία του, στην οικονομία της Ρωσίας και θα δίχαζε τους Ρώσους και τους Ουκρανούς. Άλλωστε, η ρωσική είναι μια γλώσσα που ομιλείται αρκετά στην Ουκρανία. Γι΄αυτό και επιλέγει την ψυχροπολεμική τακτική.

Οι Ρώσου βλέπουν το Κίεβο ως τη γενέτειρα της σύγχρονης ιστορίας τους, αφού εκεί γεννήθηκαν ο Nikolai Gogol και ο Mikhail Bulgakov, φημισμένοι συγγραφείς, αλλά κυρίως από εκεί προέρχονται ο Trotsky και ο Brezhnev. Ακόμα και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky, απέκτησε φήμη ως κωμικός που έδινε παραστάσεις στη ρωσική γλώσσα σε όλη την επικράτεια της Σοβιετικής Ένωσης.

Ρώσοι και Ουκρανοί έχουν μέλη της οικογένειας τους στις δύο χώρες. Ουκρανοί ζουν στη Ρωσία και νιώθουν Ρώσοι. Ρώσοι ζουν στην Ουκρανία και νιώθουν πια Ουκρανοί. Η πτώη της Ε.Σ.Σ.Δ. έφερε μια ανταλλαγή πληθυσμών μεταξύ όλων των κρατών και διατήρησε σε πολιτισμικό επίπεδο τους συνεκτικούς δεσμούς.

https://www.intronews.gr/8598-2-rosia-ukraine-atmosfaira-meres-2014-krimea

Ο Ivan Timofeev, επικεφαλής του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων της Ρωσίας, που χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση Putin, δήλωσε πως τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία έχουν αλλάξει τις στρατιωτικές ισορροπίες και προκάλεσαν την ρωσική κίνηση. «Αν είναι και η Ουκρανία, τότε η πιθανή κλίμακα της στρατιωτικής δράσης είναι πολύ μεγάλη. Όσο μεγαλύτερο είναι το μπροστινό μέτωπο, τόσο λιγότερο ξεκάθαρο είναι από πού θα μας επιτεθούν».

Το απόρρητο έγγραφο που έχουν οι ΗΠΑ στα χέρια τους, αναφέρει περίπου 100 τάγματα μάχης. Είναι το μισό μέγεθος του στρατεύματος που θα χρησιμοποιούσε η Ρωσία σε έναν πόλεμο και μόνο απέναντι σε αυτούς ο ουκρανικός στρατός έχει λίγες πιθανότητες αντίστασης. Στα αρχεία της CIA αναφέρεται πως οι Ρώσοι έχουν προσλάβει με συμβόλαιο και ειδικούς στρατιώτες για την καθοδήγηση των στρατευμάτων.

Η εκπρόσωπος Τύπου της αμερικανικής κυβέρνησης, Jen Psaki, αποκάλυψε πως στη συζήτηση του Biden με τον Putin, ο Αμερικανός πρόεδρος θα τονίσει τις ανησυχίες του για τις στρατιωτικές δραστηριότητες στα σύνορα με την Ουκρανία και θα υπενθυμίσει πως οι ΗΠΑ θα στηρίξουν την Ουκρανία, την αυτονομία και την εδαφική της ακεραιότητα.

«Έχουμε γνώση των πράξεων της Ρωσίας για αρκετό καιρό τώρα και προσδοκώ ότι θα κάνουμε μια μεγάλη κουβέντα» είπε ο Biden σε δημοσιογράφους την Παρασκευή όταν ρωτήθηκε αν πιστεύει ότι επίκειται ρωσική εισβολή. Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας τονίζει σε κάθε περίπτωση πως έχει οδηγία να μην υπάρξει σύγκρουση με τη Ρωσία, αλλά να λυθούν όλα διπλωματικά.

Η Ουκρανία είναι ένας αξιωματικός στη σκακιέρα του Putin

Τα δεδομένα ως τώρα δείχνουν πως η Ρωσία χρησιμοποιεί την Ουκρανία, προκαλεί τεχνητή ένταση, γιατί θέλει να περάσει ένα μήνυμα στη δύση για το πώς επεμβαίνει και επηρεάζει τη γειτονική και κάποτε αδελφική της χώρα. «Αν η προσάρτηση της Κριμαίας έγινε αποδεκτή με ενθουσιασμό στο ρωσικό έθνος, ένας ανοιχτός πόλεμος δύσκολα θα βρει υποστήριξη» εξηγεί ο Timofeev.

«Η Ουκρανία είναι ένα πεδίο για στρατηγικές μανούβρες ώστε να επιστρέψει η Ρωσία στις αίθουσες των στρατηγικών διαλόγων. Ο Putin ενδιαφέρεται για το παγκόσμιο επίπεδο, όχι για το τοπικό» διευκρινίζει ο Pavlovsky. «Ο διχασμός ανάμεσα μας είναι μια μεγάλη, κοινή καταστροφή» είχε γράψει στο άρθρο του τον Ιούλιο ο Putin. «Η δύση στρέφει την Ουκρανία απέναντι στη Ρωσία»  είχε υποστηρίξει.

Μετά απ΄αυτό, η κοινή γνώμη στη Ρωσία είχε μια αρνητική οπτική για τη στάση της Ουκρανίας, με το ποσοστό του 31% να γίνεται μέσα σε 6 μήνες 49%, σύμφωνα με ανάλυση του Levada Center. Αντιλαμβάνεται κανείς την επίδραση που έχει ο Putin στο έθνος του. Αντιστρόφως ανάλογα είναι τα στοιχεία στην Ουκρανία, με το Razumkov Center του Κιέβου να αναφέρει πως το 54% των Ουκρανώνν επιθυμεί την είσοδο της χώρας στο ΝΑΤΟ. Το 2012 αυτό το ποσοστό ήταν μόλις 12%.

Οι εποχές αλλάζουν, τα πολιτικά πρόσωπα τις ωθούν σε αλλαγή και επηρεάζουν και το 2021 έχει δημιουργεί ένα πλέγμα διεθνών σχέσεων που χαρακτηρίζεται από τη σύγκρουση και τη διαφωνία σε βαθμό που θα μπορούσε να καταστρέψει συνεταιρισμούς και συνομοσπονδίες κρατών.

Πηγή: New York Times