Τεταμένο παραμένει το κλίμα στα σύνορα της Ουκρανίας, με την Ρωσία να έχει πλέον 175.000 στρατιώτες. O Joe Biden θα επικοινωνήσει σήμερα με τον Vladimir Putin, προκειμένου να γίνει αποκλιμάκωση της σύγκρουσης, ωστόσο στην περίπτωση που η Ρωσία επιτεθεί τελικά, τότε οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να επιβάλλουν οικονομικά μέτρα και ενισχύσουν τις στρατιωτικές δυνάμεις τους στην ανατολική Ευρώπη.

Η βιντεοδιάσκεψη μεταξύ των αρχηγών της Δύσης, μπορεί να καθορίσει στο να μείνει η Ουκρανία ένα πλήρως ανεξάρτητο έθνος. Όπως γράφει η New York Times, από τότε που ο Joe Biden έστειλε ε τον διευθυντή της CIA, William J. Burns, στη Μόσχα, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει την Ουκρανία και επιτάχυναν μια εκστρατεία στον κυβερνοχώρο με παραπληροφόρηση, με σκοπό να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνησή της.

https://www.intronews.gr/9641-2-vladimir-putin-nato-europe-175000-strato-oukrania

Οι ηγέτες θέλουν την βιντεοδιάσκεψη, αλλά μάλλον βρίσκονται σε διαφορετικούς δρόμους

Από την άλλη, το Κρεμλίνο θεωρεί εκδήλωση πληροφοριακής υστερίας τις αναφορές για το ενδεχόμενο να επιβάλουν οι ΗΠΑ κυρώσεις σε πρόσωπα που ανήκουν στο στενό περιβάλλον του Ρώσου προέδρου και άλλους περιορισμούς εξαιτίας της κατάστασης γύρω από την Ουκρανία.

«Το πιθανότερο είναι ότι αυτά δεν είναι ειδήσεις, αλλά συνέχεια της πληροφοριακής υστερίας, την οποία παρατηρούμε αυτές τις μέρες στα ΜΜΕ» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ, απαντώντας στο ερώτημα αν οι αναφορές αυτές μπορούν να επηρεάσουν τις συνομιλίες που θα έχουν την Τρίτη, οι πρόεδροι της Ρωσίας και των ΗΠΑ μέσω βιντεοδιάσκεψης.

Σημειώνεται πως ορισμένοι βοηθοί του Biden, είναι αμφίβολοι για το κατά πόσο θα υπάρξει κάποια διπλωματία που θα μπορούσε να αποθαρρύνει τον Putin από τον θεμελιώδη στόχο του, δηλαδή να αποσταθεροποιήσει τη φιλοδυτική κυβέρνηση του Προέδρου, Volodymyr Zelensky, στην Ουκρανία. Η Ρωσία εφαρμόζει ήδη μια γνωστή εκστρατεία παραπληροφόρησης, κυβερνοεπιθέσεων και στρατιωτικού εκφοβισμού για να ανατρέψει την ηγεσία της χώρας.

Ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος είπε στους δημοσιογράφους σε ενημέρωση τη Δευτέρα, ότι η επίσημη εκτίμηση των ΗΠΑ εξακολουθεί να είναι ότι ο Putin δεν έχει αποφασίσει εάν θα πραγματοποιήσει μια ευρείας κλίμακας εισβολή. Αλλά ο Putin και ο Biden λένε αξιωματούχοι, θα συνομιλήσουν σήμερα, κάτι που ήθελαν και οι δύο, αλλά με διαφορετικές ατζέντες.

https://www.intronews.gr/8598-2-rosia-ukraine-atmosfaira-meres-2014-krimea