Δεκάδες πρόσφυγες Ροχίνγκια, στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, μήνυσαν το Facebook, κατηγορώντας τον γίγαντα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ότι επέτρεψε τη διάδοση ρητορικής μίσους εναντίον τους, στη Μιανμάρ. Παράλληλα, η πλατφόρμα απέτυχε να αφαιρέσει εμπρηστικές αναρτήσεις για το θέμα. Υπολογίζεται ότι 10.000 μουσουλμάνοι Ροχίνγκια σκοτώθηκαν στη Μιανμάρ, το 2017.
Όπως γράφει το BBC, σύμφωνα με νομικά έγγραφα που κατατέθηκαν σε ΗΠΑ και Ηνωμένο Bασίλειο, κατατέθηκε αγωγή που υποβλήθηκε στο περιφερειακό δικαστήριο στο Σαν Φρανσίσκο, ζητώντας αποζημίωση άνω των 150 δισεκατομμυρίων λιρών. Αναφορικά με την αγωγή, λέει ότι το Facebook ήταν «πρόθυμο να ανταλλάξει τις ζωές των Ροχίνγκια για καλύτερη διείσδυση στην αγορά σε μια μικρή χώρα στη νοτιοανατολική Ασία».
«Στο τέλος, το Facebook είχε τόσα πολλά να κερδίσει από τη συνεχιζόμενη παρουσία του στη Μιανμάρ και οι συνέπειες για τους Ροχίνγκια δεν θα μπορούσαν να ήταν πιο επιζήμιες. Ωστόσο, αν και είχε τα εργαλεία για να το σταματήσει, το Facebook απλώς συνέχισε».
Έγγραφο που υποβλήθηκε από δικηγόρους στο γραφείο του Facebook στο Ηνωμένο Βασίλειο τη Δευτέρα αναφέρει ότι οι πελάτες και τα μέλη των οικογενειών τους έχουν υποβληθεί σε πράξεις «σοβαρής βίας, δολοφονίας και/ή άλλων σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» ως μέρος μιας εκστρατείας γενοκτονίας που διεξάγεται από το κυβερνών καθεστώς και εξτρεμιστές πολίτες στη Μιανμάρ.
https://www.intronews.gr/9643-2-aung-san-suu-kyi-katadikastike-4-chronia
Προσθέτει δε, ότι η πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης, η οποία ξεκίνησε στη Μιανμάρ το 2011 και έγινε γρήγορα πανταχού παρούσα, βοήθησε τη διαδικασία της εξόντωσης της μειονότητας. Οι δικηγόροι στη Βρετανία αναμένουν να υποβάλουν αγωγή στο ανώτατο δικαστήριο, εκπροσωπώντας τους Ροχίνγκια στο Ηνωμένο Βασίλειο και τους πρόσφυγες σε καταυλισμούς στο Μπαγκλαντές, την επόμενη χρονιά.
«Όπως έχει ευρέως αναγνωριστεί και αναφερθεί, αυτή η εκστρατεία υποκινήθηκε από εκτενές υλικό που δημοσιεύτηκε και ενισχύθηκε από την πλατφόρμα του Facebook», αναφέρει η επιστολή από τη δικηγορική εταιρεία McCue Jury & Partners.
Το Facebook παραδέχτηκε το 2018 ότι δεν είχε κάνει αρκετά για να αποτρέψει την υποκίνηση βίας και ρητορικής μίσους εναντίον των Ροχίνγκια, της μουσουλμανικής μειονότητας στη Μιανμάρ. Μια ανεξάρτητη έκθεση που παρήγγειλε η εταιρεία, διαπίστωσε ότι «το Facebook έχει γίνει ένα μέσο για όσους επιδιώκουν να διαδώσουν μίσος και να προκαλέσουν βλάβη».
Στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι κατηγορίες κατά του Facebook αφορούν μεταξύ άλλων το ότι οι αλγόριθμοι του Facebook ενίσχυσαν τη ρητορική μίσους κατά του λαού Ροχίνγκια, ότι η πλατφόρμα απέτυχε να επενδύσει σε τοπικούς συντονιστές και ελεγκτές δεδομένων, ότι απέτυχε να αφαιρέσει συγκεκριμένες θέσεις που υποκινούσαν τη βία κατά των Ροχίνγκια και δεν έκλεισε συγκεκριμένους λογαριασμούς, ούτε διέγραψε ομάδες και σελίδες που ενθάρρυναν την εθνοτική βία.
Η αγωγή στις ΗΠΑ επικαλείται αναρτήσεις στο Facebook που εμφανίστηκαν σε ρεπορτάζ του Reuters, με μια το 2013 να αναφέρει πως «Πρέπει να τους πολεμήσουμε όπως έκανε ο Χίτλερ με τους Εβραίους, “φτου” τους Καλάρ (υποτιμητικός όρος για τους Ροχίνγκια)».
https://www.intronews.gr/9253-2-mianmar-tourismo-arches-2022
Μια άλλη ανάρτηση το 2018, που δείχνει μια φωτογραφία μιας βάρκας με πρόσφυγες Ροχίνγκια, αναφέρει «Ρίξτε καύσιμα και βάλτε φωτιά για να συναντήσουν τον Αλλάχ πιο γρήγορα».
Περίπου 1 εκατομμύριο Ροχίνγκια ζουν στον προσφυγικό καταυλισμό Cox’s Bazar, στο νοτιοανατολικό Μπαγκλαντές, όπου οι McCue και Mishcon de Reya, που επίσης εργάζονται για την υπόθεση με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, αναμένουν να στρατολογήσουν περισσότερους ενάγοντες.
Η υπόθεση στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει περίπου 20 ενάγοντες μέχρι στιγμής, ενώ στις ΗΠΑ η ομαδική αγωγή ελπίζει να ενεργήσει για λογαριασμό περίπου 10.000 Ροχίνγκια στη χώρα.