Για πρώτη φορά έπειτα από αιώνες, ο παγκόσμιος πληθυσμός πρόκειται να μειωθεί σε μερικές δεκαετίες. Αυτή τη στιγμή ο πληθυσμός είναι 7,8 δισεκατομμύρια άνθρωποι και ο αριθμός αυτός αναμένεται να κορυφωθεί το 2064, όπως γράφει το IndianTimes.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Lancet, ο πληθυσμός θα φτάσει στην κορύφωσή του τα 9,7 δισεκατομμύρια και στη συνέχεια θα πέσει στα 8,8 δισεκατομμύρια έως το 2100.

https://www.intronews.gr/9400-2-kina-plithismos-1-4-dis-ipogennitikotita

Τελευταία φορά μειώθηκε στα μέσα του 14ου αιώνα

Ο Stein Emil Volset, ο κύριος συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής Παγκόσμιας Υγείας στο Ινστιτούτο Μετρήσεων και Αξιολόγησης Υγείας ανέφερε σχετικά: «Η τελευταία φορά που ο παγκόσμιος πληθυσμός μειώθηκε ήταν στα μέσα του 14ου αιώνα, εξαιτίας της Μαύρης Πανώλης. Εάν η πρόβλεψή μας είναι σωστή, θα είναι η πρώτη φορά που η μείωση του πληθυσμού θα οφείλεται στη μείωση της γονιμότητας, σε αντίθεση με γεγονότα, όπως η πανδημία ή ο λιμός».

Το σημαντικότερο είναι ότι ο πληθυσμός 23 χωρών θα μπορούσε να συρρικνωθεί σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 50%. Σε αυτές τις χώρες περιλαμβάνονται οι Ιαπωνία, Ταϊλάνδη, Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία, Νότια Κορέα. Ακόμα και η Κίνα, θα μπορούσε να πέσει από 1,4 δισεκατομμύρια ανθρώπους που είχαν καταγραφεί το 2017, σε 732 εκατομμύρια το 2.100.