Ένα νέο βίντεο στο οποίο εμφανίζεται προσωπικό της Downing Street να κάνει πλάκα για την διοργάνωση ενός πάρτι για τα Χριστούγεννα του 2020, όταν απαγορεύονταν δηλαδή οι συναθροίσεις και ο συνωστισμός λόγω covid, έχει φέρει τα πάνω κάτω στη χώρα.

Το βίντεο το οποίο περιήλθε στην κατοχή του ITV News δείχνει την Allegra Stratton, την τότε εκπρόσωπο Τύπου του Johnson, να κάνει πρόβα τις απαντήσεις που θα έδινε σε μια συνέντευξη Τύπου την Τρίτη 22 Δεκεμβρίου του 2020. Κανείς δημοσιογράφος δεν είναι παρών, όμως στο βίντεο εμφανίζεται ο Ed Oldfield, ειδικός σύμβουλος του Βρετανού πρωθυπουργού καθώς και ακόμη ένας συνεργάτης τους. Βαριές επικρίσεις δέχεται ο Βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson.

Η Stratton λέει για πλάκα: «Το φανταστικό πάρτι ήταν μια επαγγελματική συνάντηση, δεν τηρούνταν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης». Αυτό έγινε σε μια περίοδο, κατά την οποία στο Λονδίνο ίσχυαν αυστηροί περιορισμοί λόγω της πανδημίας και απαγορεύονταν οι συναθροίσεις περισσότερων από δύο ατόμων σε εσωτερικούς χώρους.

Στην συνέχεια απαντά γελώντας σε ερωτήσεις συναδέλφων της που προσποιούνται τους δημοσιογράφους. Ο Oldfield τη ρωτά σχετικά με τις αναφορές για ένα πάρτι που πραγματοποιήθηκε στη Downing Street «την Παρασκευή το βράδυ».

Η Stratton του απαντά: «Πήγα σπίτι μου» και μετά κάνει μια παύση. «Ο πρωθυπουργός θα ενέκρινε τη διοργάνωση ενός χριστουγεννιάτικου πάρτι;», συνεχίζει ο εκείνος, με τη Stratton να τον ρωτά: «ποια είναι η απάντηση;».

Ένας άλλος σύμβουλος του Johnson ακούγεται να λέει: «Δεν ήταν πάρτι, ήπιαμε κρασί και φάγαμε τυρί», κάνοντας τη να γελάσει και να αναρωτηθεί «το κρασί και το τυρί επιτρέπονται;».

Η απάντηση της Downing Street για το πάρτι

Η Downing Street μετά την διαρροή απάντησε στο βίντεο τονίζοντας ότι «δεν πραγματοποιήθηκε χριστουγεννιάτικη γιορτή. Οι κανόνες για την covid-19 ακολουθούνται πάντα». Πηγή που έχει μιλήσει στο BBC επιβεβαίωσε ωστόσο ότι όντως πραγματοποιήθηκε ένα πάρτι στις 18 Δεκεμβρίου 2020, παρουσία «αρκετών δεκάδων» ανθρώπων.

Ο επικεφαλής των Εργατικών Keir Starmer επέκρινε τη βρετανική κυβέρνηση για την «ντροπιαστική» της συμπεριφορά. «Οι άνθρωποι σε όλη τη χώρα τηρούσαν τους κανόνες ακόμη και όταν ήταν αναγκασμένοι να είναι μακριά από τους αγαπημένους τους. Έχουν το δικαίωμα να αναμένουν ότι η κυβέρνηση πράττει το ίδιο. Το να ψεύδεται και να γελά κανείς με αυτά τα ψέματα είναι επονείδιστο», τόνισε.

Ο Ian Blackford, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του σκωτσέζικου κόμματος SNP, εκτίμησε ότι ο Johnson δεν είναι πλέον άξιος εμπιστοσύνης και θα πρέπει να «αποχωρήσει αμέσως από τη θέση του».

«Η κυβέρνηση παραβιάζει τους ίδιους της τους κανόνες για την covid-19 και στη συνέχεια κάνει πλάκα σε βίντεο για το θέμα. Πραγματικά είναι απαράδεκτο και πρέπει να πω, δυστυχώς, ότι με βάση αυτή τη συμπεριφορά (…) πρέπει να αποχωρήσει και πρέπει να αποχωρήσει τώρα», υπογράμμισε.