Οι εταιρείες Pfizer και BioNTech ανακοίνωσε πως η τρίτη δόση του εμβολίου τους κατά του κορονοϊού εξουδετέρωσε τη μετάλλαξη Όμικρον σε εργαστηριακά τεστ. Οι δύο δόσεις ήταν λιγότερο αποτελεσματικές.
Σύμφωνα με τις εταιρείες, η τρίτη δόση αύξησε τα εξουδετερωτικά αντισώματα στην μετάλλαξη Όμικρον, σε σχέση με τις δύο, οι οποίες εξακολουθούν να αποδεικνύονται αποτελεσματικές στην αποτροπή σοβαρής νόσησης από κορωνοϊό.
Οι δύο παρασκευάστριες εταιρείες εργάζονται για την ανάπτυξη συγκεκριμένου εμβολίου για την Όμικρον, το οποίο φιλοδοξούν να είναι διαθέσιμο έως τον Μάρτιο.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά ανέφερε πως η μετάλλαξη Όμικρον φαίνεται να είναι ηπιότερη από προηγούμενα στελέχη, αλλά είναι μεταδοτικότερη και μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία νέων μεταλλάξεων.
«Δεν νομίζω πως είναι καλό νέο να έχουμε κάτι που μεταδίδεται γρήγορα» ανέφερε ο ίδιος στη Wall Street Journal, προσθέτοντας «η γρήγορη μετάδοση σημαίνει πως θα είναι σε δισεκατομμύρια ανθρώπους και ίσως έρθει άλλη μετάλλαξη. Και δεν το θέλουμε αυτό».
Ο Μπουρλά προειδοποίησε πως είναι δύσκολο να εξετάσουν πλήρως το κύμα μολύνσεων στη Νότια Αφρική δεδομένου του ότι μόλις το 5% των νοτιοαφρικανών είναι άνω των 60 χρόνων, και οι νεότερα συνήθως βιώνουν ηπιότερα τα συμπτώματα της Covid. Παρόλα αυτά, όπως είπε, πολλοί άνθρωποι στην ίδια περιοχή είναι θετικοί στον HIV που ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρότερη νόσηση από κορωνοϊό.
Ο επιδημιολόγος και επιστημονικός σύμβουλος της αμερικανικής κυβέρνησης δρ Άντονι Φάουτσι τη Δευτέρα, ανέφερε είναι «σχεδόν βέβαιο» ότι η παραλλαγή Όμικρον δεν προκαλεί σοβαρότερη νόσηση απ’ ότι η Δέλτα, επισημαίνοντας ωστόσο πως είναι απαραίτητα περαιτέρω δεδομένα για να εκτιμηθεί πλήρως ο κίνδυνος.
Τα εμβόλια προστατεύουν από την μετάλλαξη σύμφωνα με τον ΠΟΥ
Σύμφωνα με τον Μάικλ Ράιαν, επικεφαλής της διεύθυνσης αντιμετώπισης επειγόντων στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δεν υπάρχει «κανένας λόγος να αμφιβάλλουμε ότι τα υπάρχοντα εμβόλια προστατεύουν» τους ασθενείς που έχουν προσβληθεί από την παραλλαγή Όμικρον.
«Έχουμε πολύ αποτελεσματικά εμβόλια που έχουν αποδείξει την επάρκειά τους απέναντι σε όλες τις παραλλαγές μέχρι τώρα, όσον αφορά τη σοβαρότητα της ασθένειας και την ανάγκη νοσηλείας», είπε ο δρ Ράιαν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Δεν υπάρχει λόγος να σκεφτόμαστε ότι δεν θα συμβεί το ίδιο» με την Όμικρον, πρόσθεσε, εξηγώντας ότι είμαστε ακόμη στην αρχή των μελετών γι’ αυτήν την παραλλαγή που εντοπίστηκε στις 24 Νοεμβρίου και έχει καταγραφεί μέχρι τώρα σε περίπου 40 χώρες.
«Η γενική συμπεριφορά που παρατηρούμε μέχρι σήμερα δεν δείχνει καμία αύξηση της σοβαρότητας. Στην πραγματικότητα σε κάποιες περιοχές του νότιου τμήματος της Αφρικής αναφέρονται πιο ήπια συμπτώματα», πρόσθεσε ο γιατρός, απηχώντας τις δηλώσεις και του Αμερικανού επιδημιολόγου Άντονι Φάουτσι.
«Βρισκόμαστε στην αρχή και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στον τρόπο που αναλύουμε» αυτά τα δεδομένα, προειδοποίησε ωστόσο ο Ράιαν, φροντίζοντας να υπογραμμίσει επανειλημμένα ότι οι επιστήμονες μόλις έχουν αρχίσει να εξετάζουν το νέο παραλλαγμένο στέλεχος.
Ο Ιρλανδός επιδημιολόγος εκτίμησε ότι οι πρώτες πληροφορίες από το νότιο τμήμα της Αφρικής «δείχνουν ότι το εμβόλιο μοιάζει να διατηρεί την προστασία που προσφέρει».
Ωστόσο παραδέχθηκε ότι τα εμβόλια ενδέχεται να είναι λιγότερο αποτελεσματικά έναντι του Όμικρον, λόγω των πολλών μεταλλάξεων που εμφανίζει στην πρωτεΐνη- ακίδα του. Όμως «είναι πολύ απίθανο» το παραλλαγμένο αυτό στέλεχος να διαφεύγει εντελώς από την προστασία των εμβολίων. Μάλιστα είναι δύσκολο να επικρατήσει έναντι της μετάλλαξης Δέλτα.
«Τα προκαταρκτικά στοιχεία που διαθέτουμε από το νότιο τμήμα της Αφρικής δεν δείχνουν ότι υπάρχει απώλεια της αποτελεσματικότητας σε καταστροφικό ποσοστό», τόνισε, επισημαίνοντας: «Στην πραγματικότητα ισχύει το αντίθετο αυτή τη στιγμή».
«Όταν εμφανίζεται ένα νέο στέλεχος, έχει την τάση να είναι πιο μεταδοτικό διότι ανταγωνίζεται με τα προηγούμενα στελέχη», εξήγησε ο Ράιαν.