Πολύ θα θέλαμε να ασχολούμαστε με τα πολιτικά προβλήματα που έχουν κάποιες χώρες όπως η Φινλανδία. Στην ακροδεξιά γεωγραφικά χώρα της Σκανδιναβίας, φιγουράρει ως πρώτη είδηση το γεγονός πως η πρωθυπουργός Sanna Marin κλάμπαρε μέχρι το ξημέρωμα ενώ είχε έρθει σε επαφή με θετικό κρούσμα. Έχουμε κι εδώ τα μοτοκρός μας, αλλά η εικόνα πρωθυπουργού, γυναίκας ή άντρα, να κλαμπάρει, μας είναι τόσο μακρινή.

Πριν από λίγα 24ωρα ο υπουργός εξωτερικών της Φινλανδίας είχε βγει θετικός στον κορωνοϊό και η Sanna Marin είχε επαφή μαζί του. Στη Φινλανδία, όπως και σε αρκετές χώρες, δεν είναι υποχρεωτική η καραντίνα αν είσαι εμβολιασμός με τις δύο δόσεις. Αυτό που συστήνεται πάντως από το υπουργείο Υγείας, είναι να υπάρχει μια αυτοδιάθεση, να μην βρίσκεσαι σε χώρους με πολύ κόσμο και να κάνεις τεστ.

Η πρωθυπουργός είχε λάβει ενημέρωση πως μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερα. Στην πορεία όμως της εστάλη μήνυμα για να απομονωθεί μέχρι να κάνει το τεστ. Η ίδια δεν έλαβε το μήνυμα γιατί της το έστειλαν στο επαγγελματικό της κινητό και όχι στο προσωπικό της. Έτσι δεν το είδε ποτέ.

Εκείνη τη στιγμή η Sanna Marin βρισκόταν σε κλαμπ ονόματι Butchers και μάλιστα ένα περιοδικό, το Seiska, έχει ρεπορτάζ όπου μάρτυρες ισχυρίζονται πως την είδαν να κλαμπάρει μέχρι τις 04:00 το ξημέρωμα. Όταν είδε η 36χρονη το μήνυμα το πρωί της Κυριακής, έτρεξε γρήγορα να κάνει τεστ και βγήκε αρνητικό.

Παρόλο που δεν είχε κάνει κάτι παράτυπο, ο θεσμικός της ρόλος επέβαλλε να απολογηθεί κι έτσι μετά την αρχική αιτιολόγηση των πράξεων της, έκανε μια ανάρτηση στο Facebook όπου έγραψε «Λυπάμαι πολύ που δεν αντιλήφθηκα τι πρέπει να κάνω».

Για πρόσωπα της κυβέρνησης οι συστάσεις είναι ακόμα πιο συγκεκριμένες και εξειδικευμένες και είναι σαφείς ως προς την αποφυγή οποιασδήποτε επαφής μετά από έκθεση σε θετικό κρούσμα. Η Sanna Marin ισχυρίστηκε σε δημοσιογράφους πως δεν της είχε δοθεί αυτή η οδηγία, αλλά ανέλαβε την ευθύνη για την έλλειψη πληροφόρησης και ζήτησε ξανά δημόσια συγγνώμη για τις πράξεις της.

Η αντιπολίτευση σχολίασε τη συμπεριφορά της Marin ως ένα καλό παράδειγμα για το έθνος. Η Mia Laiho, βουλευτής του Κόμματος Εθνικής Συμμαχίας, χαρακτήρισε ανεύθυνη τη Marin.

Η Φινλανδία είναι μια χώρα με μόλις 197.000 κρούσματα σε 20 μήνες πανδημίας και 1.395 θανάτους, όμως αντιμετωπίζει έξαρση εδώ και μερικές ημέρες, με τα κρούσματα να είναι πάνω από 1.500. Οι νεκροί πάντως είναι πότε μονοψήφιοι, πότε γυροφέρνουν το 25-30.

Πηγή: bbc.com