Η ρυθμιστική αρχή αντιμονοπωλιακής πολιτικής της Ιταλίας επέβαλε στην Amazon πρόστιμο 1,3 δισ. ευρώ, για βλάβη σε βάρος των ανταγωνιστών της, καθώς εκμεταλλεύτηκε τη δεσπόζουσα θέση της και ευνόησε τρίτους που χρησιμοποίησαν τις υπηρεσίες logistics της εταιρείας «Fulfillment by Amazon» (FBA) στις ΗΠΑ.

Η ιταλική αρχή, η Autorità Garante della Concorrenza e del Mercato (AGCM), περιγράφει λεπτομερώς τι συνέβη σε μια δήλωση και μια έκθεση 250 σελίδων. Σύμφωνα με αυτούς, οι πωλητές δεν έχουν την ίδια μεταχείριση εάν αξιοποιούν το FBA ή χρησιμοποιούν τα δικά τους logistics.

Οι πωλητές που εκμεταλλεύονται το FBA μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα επιβράβευσης της εταιρείας Amazon Prime. Οι συνδρομητές λαμβάνουν δωρεάν παραδόσεις σε ορισμένα προϊόντα. Εκτός από το απόθεμα της Amazon, τα προϊόντα από τρίτους πωλητές που προέρχονται από τις αποθήκες της Amazon χάρη στο FBA λαμβάνουν επίσης ετικέτα Prime.

Αυτό μπορεί να λειτουργήσει υπέρ των τρίτων αλλά και κατά, καθώς τα προϊόντα Prime περιλαμβάνονται στη συνέχεια στις προωθητικές της Amazon, όπως τα Prime Day, Black Friday και Cyber ​​Monday. Με άλλα λόγια, έχετε περισσότερες πιθανότητες να εμφανιστείτε σε αυτές τις «εκδηλώσεις», εάν χρησιμοποιήσετε το “Fulfillment by Amazon”.

Στη σελίδα προϊόντων της Amazon, η εταιρεία επιλέγει αυτόματα έναν πωλητή για το πλαίσιο αγοράς.  Μπορείτε να δείτε άλλους πωλητές σε ένα μικροσκοπικό κουτί κάτω από το πλαίσιο αγοράς. Σύμφωνα με την αρχή ανταγωνισμού της Ιταλίας, οι πωλητές που χρησιμοποιούν FBA έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανιστούν στο πλαίσιο αγοράς σε σύγκριση με άλλους πωλητές τρίτων κάτι που οδηγεί σε αθέμιτο ανταγωνισμό.

Μια πρόσφατη μελέτη από το Institute for Local Self-Reliance τόνισε ότι η Amazon δημιουργεί όλο και περισσότερα έσοδα από τρίτους πωλητές, τονίζοντας ότι το FBA είναι ένας φαύλος κύκλος και ότι οι τρίτοι πωλητές έχουν γίνει αιχμάλωτοί της.

Δεν είναι το πρώτο πρόστιμο για την Amazon

Το πρόστιμο των 1,13 δισεκατομμυρίων ευρώ έρχεται καθώς η Amazon βρίσκεται εν αναμονή του αποτελέσματος παρόμοιας έρευνας από την Ευρωπαϊκή Ένωση – η οποία πέρυσι, μεμονωμένα, είχε καταγγείλει την αμερικανική εταιρεία για αθέμιτο ανταγωνισμό με φερόμενη χρήση ιδιωτικών δεδομένων από τρίτους. 

Σύμφωνα με τον ιταλικό φορέα, η Amazon εκμεταλλεύτηκε την κυρίαρχη θέση της στην ιταλική αγορά για να ευνοήσει την υιοθέτηση των δικών της υπηρεσιών logistics. Η Amazon χαρακτήρισε το πρόστιμο και τα μέτρα των ιταλικών αρχών «αδικαιολόγητα και δυσανάλογα» προαναγγέλλοντας έφεση.

Αξίζει να σημειωθεί πως τον προηγούμενο μήνα η Amazon έχασε μία δίκη με την οποία αξίωνε να εμποδίσει την ΕΕ και την Ιταλία να διεξάγουν παράλληλες αντιμονοπωλιακές έρευνες σχετικά με τις ανησυχίες για τον τρόπο με τον οποίο η εταιρεία αντιμετωπίζει τους πωλητές στην πλατφόρμα της.

Οι ρυθμιστικοί έλεγχοι σε γίγαντες τεχνολογίας έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια μετά από σειρά σκανδάλων περί ιδιωτικότητας και παραπληροφόρησης, καθώς και καταγγελιών από επιχειρήσεις περί κατάχρησης εξουσίας. Πλην της Amazon, οι Google, Facebook, Apple Inc και Microsoft Corp έχουν δεχτεί περαιτέρω ελέγχους στην Ευρώπη.