Τεταμένο παραμένει το κλίμα στα σύνορα της Ουκρανίας, εκεί όπου 175.000 στρατιώτες της Ρωσίας, αναμένουν για μια ενδεχόμενη εισβολή. Παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν ιδιαίτερα και προειδοποιούν με οικονομικές κυρώσεις τον Vladimir Putin, το Κρεμλίνο έχει διαψεύσει ότι σχεδιάζει να επιτεθεί στην Ουκρανία και έχει δηλώσει ότι η παρουσία των στρατευμάτων του κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία είναι καθαρά αμυντική.

Και παρά την βιντεοδιάσκεψη των δύο ηγετών, με σκοπό να αποκλιμακωθεί η κατάσταση, ο Vladimir Putin σκλήρυνε τη ρητορική του, λέγοντας πως ο πόλεμος στα ανατολικά της χώρας μοιάζει με γενοκτονία, όπως αναφέρει το BBC.

Αναφέρθηκε ειδικότερα στην περιοχή του Ντονμπάς, που εδώ και επτά χρόνια έχει μετατραπεί σε πεδίο συγκρούσεων μεταξύ των φιλορώσων αυτονομιστών και των ουκρανικών δυνάμεων. «Πρέπει να μιλήσω για τη ρωσοφοβία ως ένα πρώτο βήμα προς τη γενοκτονία. Αυτό συμβαίνει αυτή τη στιγμή στο Ντονμπάς, το βλέπουμε, το γνωρίζουμε. Και αυτό μοιάζει ασφαλώς στη γενοκτονία για την οποία μιλήσατε», είπε ο Ρώσος ηγέτης απευθυνόμενος σε έναν δημοσιογράφο.

Τουλάχιστον 13.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και η πολιτική διευθέτηση του ζητήματος, όπως προβλεπόταν από τις συμφωνίες του Μινσκ, του 2015, βρίσκεται σε αδιέξοδο.

Στο μέτωπο της Ουκρανίας καθώς οι εντάσεις αυξάνονται

Για τον Misha Novitskyi, το ερώτημα αν η Ρωσία θα εισβάλει στην Ουκρανία δεν είναι πλανάται απλά στον αέρα. «Ο εχθρός βρίσκεται μόλις 50 μέτρα μακριά.βΌταν ανάβουν τις σόμπες τους, μπορείς να δεις τον καπνό», είπε ο ανώτερος υπολοχαγός του ουκρανικού στρατεύματος, μιλώντας για το τι πραγματικά συμβαίνει στο ανατολικό μέτωπο της Ευρώπης, και πρόσθεσε: «Κάθε μέρα πυροβολούν εναντίον μας».

Όπως ακριβώς το πρωί της Πέμπτης, όπου Ουκρανοί στρατιώτες την ώρα που κατευθύνονταν προς την πρώτη γραμμή, δέχτηκαν τρεις πυροβολισμούς από ελεύθερο σκοπευτή. Αυτό ήταν ένα τυπικό περιστατικό.

Η Μόσχα έχει συγκεντρώσει στρατεύματα και βαρέα όπλα στα σύνορα, που κάνουν τα σενάρια να μοιάζουν δυσοίωνα. Παραμένει ασαφές εάν πρόκειται για διαπραγματευτική τακτική ή συσσώρευση εισβολής, ενώ οι δορυφορικές εικόνα έχουν «τρομάξει» τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

Για τον Putin, πάντως, η Ουκρανία μοιάζει να μην είναι ανεξάρτητη χώρα, αφού η ρωσική δύναμη έχει επιρροή και έλεγχο. Εξού και μία θεωρία για την παρουσία των στρατευμάτων στα σύνορα, είναι πως η Ουκρανία αρχίζει να απομακρύνεται από την τροχιά της Μόσχας. Αυτόν τον ισχυρισμό του Putin, ότι δηλαδή Ουκρανία και Ρωσία είναι ένας λάος, o Novitskyi τον απορρίπτει.

«Η Ρωσία έχει κολλήσει στο σοβιετικό παρελθόν. Η Ουκρανία βρίσκεται σε διαφορετική κατεύθυνση, προς τα δυτικά και την Ευρώπη. Είμαστε ένα ανεξάρτητο έθνος. Η Ρωσία και η Ουκρανία δεν είναι ένας λαός, αλλά το μαύρο και το άσπρο, το γιν και το γιανγκ».

Αιματηρή σφαγή σε περίπτωση επίθεσης της Μόσχας

Ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Oleksii Reznikov, προβλέπει ότι θα γίνει μια αιματηρή σφαγή, σε περίπτωση επίθεσης της Μόσχας, με τεράστιες απώλειες και από τις δύο πλευρές. «Προς το παρόν, κανείς δεν ξέρει αν τα τανκς του Putin θα προχωρήσουν εδώ». Το σίγουρο είναι πρόκεται για έναν πόλεμου 20ου αιώνα και όπως τόνισε ο ίδιος, «έχουμε όπλα από ό,τι στο παρελθόν».

Παραδόξως, όσοι υπηρετούν στην ουκρανική πρώτη γραμμή λένε ότι δεν ανησυχούν για την απειλή εισβολής. Ισχυρίζονται ότι ο στρατός του Κιέβου είναι ισχυρότερος, πιο έμπειρος και καλύτερα εξοπλισμένος από ό,τι πριν από οκτώ χρόνια, όταν ηττήθηκε από την ανώτερη ρωσική δύναμη.