O Julian Assange, ιδρυτής του WikiLeaks, υπέστη ένα «μικρό εγκεφαλικό επεισόδιο» στα τέλη Οκτωβρίου στη φυλακή όπου κρατείται στη Βρετανία, ανακοίνωσε σήμερα η μνηστή και μητέρα των δύο παιδιών του, Στέλα Μόρις.

Εξήγησε ότι ο ιδρυτής του WikiLeaks υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο στις 27 Οκτωβρίου, όταν βρετανικό δικαστήριο άρχισε να εξετάζει την έφεση που είχε καταθέσει η Ουάσινγκτον ζητώντας να ακυρωθεί η απόφαση για τη μη έκδοση του στις ΗΠΑ.

Ο Assange κρατείται σε φυλακή υψίστης ασφαλείας κοντά στο Λονδίνο εδώ και δυόμιση χρόνια μετά τη σύλληψή του από τη βρετανική αστυνομία τον Απρίλιο του 2019, αφού είχε περάσει επτά χρόνια στην πρεσβεία του Ισημερινού. «Πρέπει να αφεθεί ελεύθερος. Τώρα», έγραψε χθες Σάββατο βράδυ η Μόρις στο Twitter.

Η εφημερίδα Mail on Sunday ανέφερε ότι ο 50χρονος Assange υπέστη «παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο», στη διάρκεια του οποίου σταμάτησε προσωρινά η αιμάτωση ενός μέρους του εγκεφάλου του. Αυτό του προκάλεσε απώλεια μνήμης, ενώ έχει και υπάρχουν και ενδείξεις νευρολογικής βλάβης. Έκτοτε, σύμφωνα με την εφημερίδα, λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή.

«Πιστεύω ότι αυτό το παιχνίδι των συνεχών αποτυχιών, στη μία μάχη μετά την άλλη, αυτό το υπερβολικό στρες, αυτό προκάλεσε το εγκεφαλικό ισχαιμικό επεισόδιο στον Julian στις 27 Οκτωβρίου», κατήγγειλε η Μόρις, η οποία δήλωσε ότι φοβάται πως ο σύντροφός της ενδέχεται να πάθει ένα πιο σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Για τί κατηγορείται ο Assange

Η αποκάλυψη αυτή για την κατάσταση της υγείας του Assange έγινε αφού οι ΗΠΑ κέρδισαν την έφεσή τους για την έκδοσή του, καθώς το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου αποφάσισε την Παρασκευή να ακυρώσει την απόφαση προηγούμενου δικαστηρίου. Ο ίδιος πρόκειται να ασκήσει έφεση.

Οι αμερικανικές αρχές κατηγορούν τον Assange για 18 εγκλήματα σε σχέση με τη δημοσίευση από το WikiLeaks περισσότερων από 700.000 απόρρητων εγγράφων για τις στρατιωτικές και διπλωματικές δραστηριότητες των ΗΠΑ, κυρίως στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Αν κριθεί ένοχος, κινδυνεύει να του επιβληθεί κάθειρξη 175 ετών, μια υπόθεση που αποτελεί μια σοβαρότατη επίθεση στην ελευθερία του Τύπου, σύμφωνα με τους υποστηρικτές του.