Οι εκλογές για την ανάδειξη νέας ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ συνεχίζονται με αυξημένη προσέλευση, όπως φαίνεται από τα πρώτα στοιχεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, έως τις 13:00 είχαν προσέλθει στα εκλογικά τμήματα πάνω από 112.000 ψηφοφόροι.

Η ροή ψηφοφόρων για την εκλογή προέδρου του ΚΙΝΑΛ ξεπέρασε τις 195.000 στις 18:00 και βρίσκεται πάνω από την αντίστοιχη των εσωκομματικών εκλογών του 2017. Η εκτίμηση από το επιτελείο Ανδρουλάκη είναι ότι η συμμετοχή θα ξεπεράσει τις 205.000 μέχρι και τις 19:00 που κλείνουν οι κάλπες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αν συνεχιστεί με τον ίδιο ρυθμό και με την ίδια προσέλευση, πιθανόν να ψηφίσουν τελικά περί τους 200.000 πολίτες. Σε αντίθεση με την προηγούμενη Κυριακή δεν παρατηρούνται ουρές στα εκλογικά τμήματα.

Να σημειωθεί ότι σήμερα οι διαδικασίες είναι πιο γρήγορες, καθώς οι ψηφοφόροι δεν χρειάζεται να συμπληρώσουν αίτηση μέλους ή φίλου, αφού δικαιούνται να ψηφίσουν όσοι πήραν μέρος στον α’ γύρο. Επίσης δεν χρειάζεται να πληρώσουν εκ νέου τα 3 ευρώ, ενώ οι σταυροί επιλογής είναι μόνο δύο.

Ενδεικτικό είναι ότι στον πρώτο γύρο, ο αριθμός των ψηφοφόρων που πήγε στα εκλογικά κέντρα μεταξύ 13:00 και 14:00, ξεπέρασε τις 24.000, ενώ ως τις 12 το πρωί, οι ψήφοι είχαν πιάσει τις 70.000 – αριθμός μικρότερος από τον τωρινό του δεύτερου γύρου-. Ωστόσο, μέχρι τις 16:00 είχε υπερβεί τους 258.000.

Η διαδικασία είναι τώρα γρηγορότερη, κάτι που μπορεί να εξηγεί τον υψηλό αριθμό των ψηφοφόρων, ο οποίος αναμένεται να μειωθεί στις επόμενες ώρες και να μην χρειαστεί παράταση. Σημειώνεται πως 2017 στον πρώτο γύρο είχαν ψηφίσει 212.000 άτομα και στον δεύτερο γύρο 156.000.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι υπάρχει μεγάλη συμμετοχή, ενώ παρατηρούνται κάποια μικροπροβλήματα καθώς σε κάποιες περιπτώσεις οι εφορευτικές επιτροπές δεν βρίσκουν στις λίστες ψηφισάντων κάποιους που ψήφισαν την προηγούμενη Κυριακή. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Επιτροπής Δεοντολογίας Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ) η ψηφοφορία στον πρώτο γύρο έγινε με ρυθμό περίπου 400 ψήφους ανά λεπτό.

Οι κάλπες άνοιξαν από τις 7 το πρωί και θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα, εκτός εάν δοθεί κάποια παράταση όπως συνέβη και την προηγούμενη εβδομάδα. Τα πρώτα αποτελέσματα υπολογίζεται να βγουν 1-1,5 ώρα αφότου κλείσουν οι κάλπες.

Οι δηλώσεις των υποψήφιων προέδρων του ΚΙΝΑΛ

Στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου ψήφισε, λίγο πριν από τις 11:30 το πρωί, ο υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης. Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο υποψήφιος για την προεδρία του Κινήματος Αλλαγής τόνισε: «Σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα για την πατρίδα μας, τη δημοκρατική παράταξη και το ΠΑΣΟΚ.

Σήμερα, όνειρα, ελπίδες και προσδοκίες πολλών γενεών ενώνονται. Ζητώ μεγάλη συμμετοχή από τους προοδευτικούς δημοκράτες, όπως έγινε και την προηγούμενη Κυριακή. Ζητώ καθαρή εντολή για να ξανακάνουμε, όλοι μαζί, ισχυρή και περήφανη τη δημοκρατική παράταξη».

Λίγο μετά τις 11 το πρωί ψήφισε, στο δημαρχείο της Νίκαιας, ο υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Παπανδρέου. Αμέσως μετά ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι «την περασμένη Κυριακή, με τη μεγάλη συμμετοχή που είχαμε, στείλαμε μήνυμα ελπίδας για μια μεγάλη παράταξη, που θα είναι ευεργετική για τον τόπο».

Και συνέχισε: «Σήμερα, όλοι οι δημοκράτες στις κάλπες ψηφίζουμε για μια ισχυρή ηγεσία του Κινήματος, με ισχυρή φωνή στη Βουλή, για μια δίκαιη και πράσινη κοινωνία. Από αύριο μας περιμένουν πολλή δουλειά και νέοι αγώνες για την Ελλάδα της δικαιοσύνης, της προκοπής και της ανθρωπιάς».