O έκτος στη σειρά πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής, είναι από χθες και επίσημα, μετά τον δεύτερο γύρο, ο Νίκος Ανδρουλάκης. Αντιμέτωπος με τον Γιώργο Παπανδρέου, ο Ανδρουλάκης συγκέντρωσε το 68%, δίνοντας του μια άνετη νίκη.

Ο νέος πρόεδρος αναμένεται να ξεδιπλώσει τις προτεραιότητές του σε επίπεδο πολιτικής γραμμής, ωστόσο ξεκαθάρισε εξαρχής, η ισχυρή εντολή που έλαβε είναι για πολιτική αυτονομία και ενότητα. Όλοι, πάντως, αναμένουν τις πρώτες κινήσεις του Νίκου Ανδρουλάκη που θα σηματοδοτήσουν και τις προθέσεις του.

Ποιες θα είναι αυτές οι κινήσεις

Το πρώτο ζήτημα που θα κληθεί να επιλύσει ίσως ακόμη και σήμερα Δευτέρα, θα είναι να ορίσει ποιος θα τον εκπροσωπεί στη Βουλή, καθώς ο ίδιος δεν είναι βουλευτής.

Άμεσα θα συγκληθεί η ΚΟ του ΚΙΝΑΛ, καθώς έρχονται μια σειρά από μείζονες συζητήσεις. Ανάμεσα στα ονόματα που ακούγονται είναι του Μιχάλη Κατρίνη και του Κώστα Σκανδαλίδη. Σε καμία περίπτωση πάντως δεν πρόκειται να εκπροσωπηθεί από τον Γιώργο Παπανδρέου.

«Ο Πρόεδρος θα είναι ένας, ο εκλεγμένος από τα μέλη και τους φίλους του Κινήματος και η εκπροσώπηση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα θα γίνει με θεσμικό τρόπο. Άλλωστε σε λίγους μήνες θα έχουμε εκλογές και θα είμαι Βουλευτής» είχε δηλώσει στο iefimerida.gr ο Νίκος Ανδρουλάκης μία ημέρα πριν ανοίξουν οι κάλπες για τον πρώτο γύρο.

Εκτός από τον πρόεδρο της ΚΟ υπάρχουν ακόμη οι θέσεις των δύο κοινοβουλευτικών εκπροσώπων αλλά και του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, θέση την οποία κατέχει σήμερα ο Βασίλης Κεγκέρογλου, ο οποίος υπήρξε σφοδρός επικριτής του νέου προέδρου του ΚΙΝΑΛ.

https://www.intronews.gr/9633-2-tsipras-siriza-androulakis-kina-politiki

Το όνομα του κόμματος

«Η Δημοκρατική παράταξη επιστρέφει, το ΠΑΣΟΚ επιστρέφει» επανέλαβε μετά τη νίκη του έξω από την Χ. Τρικούπη το βράδυ της Κυριακής, ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Οπως έχει επίσης αποκαλύψει ο ίδιος: «Και το όνομα και το σύμβολό μας, έχω πρόταση που τα αγκαλιάζει όλα: Και ΠΑΣΟΚ και ήλιος και συμπαράταξη, στο όνομά μας θα είναι και το ΠΑΣΟΚ». Ο έτερος προσδιορισμός θα σηματοδοτεί ότι θέλει να διατηρήσει και να επαυξήσει τα στελέχη που δεν προέρχονται από το κόμμα. Ηδη, το μέλος της ΠΓ της Ανανεωτικής Αριστερά Θοδ. Μαργαρίτης αφού συνεχάρη τον κ. Ανδρουλάκη διεμήνυσε ότι «όσοι και όσες δεν προερχόμαστε από το ΠΑΣΟΚ μέσα στο ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ επιμένουμε θετικά στο πολιτικό συμβόλαιο, που από το 2015 έχουμε υπογράψει, για ένα πλατύ κόμμα της Κεντροαριστεράς. Το οποίο μαζί με το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να ενώνει και άλλες δυνάμεις της ευρύτερης Σοσιαλδημοκρατίας της Ανανεωτικής Αριστεράς και της Πολιτικής Οικολογίας» με στόχο μία ισχυρή παράταξη.

Σαρωτική ανανέωση

Στις θέσεις κλειδιά θα υπάρξει σαρωτική ανανέωση όπως έχει διαμηνύσει πολλάκις ο Ν. Ανδρουλάκης. «Στόχος μου είναι να δώσω ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους είτε έχουν ασχοληθεί με την πολιτική μέχρι τώρα, είτε όχι. Να ανοίξω το κόμμα. Να δημιουργήσω συνθήκες εσωτερικής αξιοκρατίας και διαφάνειας. Δεν θέλω ένα κόμμα με φυτευτούς του εκάστοτε αρχηγού, ουρανοκατέβατους και εκλεκτούς της εγχώριας ελίτ. Αυτά με εμένα δεν θα συμβούν ποτέ».

Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ

Ο Νίκος Ανδρουλάκης γεννήθηκε στις 7 Φεβρουαρίου 1979, στο Ηράκλειο Κρήτης. Ο πατέρας του, Μαρίνος, υπήρξε υποστηρικτής του Κώστα Σημίτη στο νησί.

Είναι διπλωματούχος πολιτικός μηχανικός από την Πολυτεχνική Σχολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος (master) στο πρόγραμμα «Νέα Υλικά και Περιβάλλον» του ΔΠΘ. Επιπλέον, είναι υποψήφιος διδάκτωρ της Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει εργαστεί ως πολιτικός μηχανικός και στον τουριστικό τομέα, ενώ έχει διδάξει ως καθηγητής στην Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.

Ορόσημο για την πορεία του αποτελεί ο Μάρτιος του 2013, όταν σε ηλικία 34 ετών και χωρίς ουσιαστικά να το περιμένει κανείς, εξελέγη με σαρωτικά ποσοστά Γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ και από γνωστό τοπικό στέλεχος- προερχόμενο από την νεολαία μετατρέπεται σε σημαντικό εσωκομματικό πόλο.

Τον Νοέμβριο του 2017, έθεσε υποψηφιότητα για τον ενιαίο φορέα της Δημοκρατικής Παράταξης στις εκλογές ηγεσίας κεντροαριστεράς του 2017, όπου οι πολίτες που συμμετείχαν στον 1ο και τον 2ο γύρο, του έδωσαν 51.736 (2η θέση) και 66.483 ψήφους (2η θέση) αντίστοιχα. Τον Μάιο του 2019, επανεξελέγη ευρωβουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής λαμβάνοντας 180.822 ψήφους.