O Boris Johnson ανακοίνωσε πως σε κάθε ενήλικα, άνω των 18 ετών, στη Βρετανία θα προσφερθεί η τρίτη αναμνηστική δόση του εμβολίου, από αυτή την εβδομάδα κιόλας, προειδοποιώντας ότι «έρχεται ένα παλιρροϊκό κύμα της μετάλλαξης Όμικρον».

Σύμφωνα με το BBC, γίνεται λόγος για επιτάχυνση της εκστρατείας εμβολιασμού της χώρας, ανασκευάζοντας το αρχικό σχέδιο για ενισχυτική δόση ως τα τέλη Ιανουαρίου και συντομεύοντας το διάστημα μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου.

Ο Boris Johnson τόνισε πως τα κρούσματα της νέας μετάλλαξης διπλασιάζονται κάθε δύο έως τρεις ημέρες στη Βρετανία και όπως ανέφερε: «Φοβάμαι ότι είναι πλέον σαφές ότι δύο δόσεις εμβολίου απλά δεν είναι αρκετές για να δώσουν το επίπεδο προστασίας που χρειαζόμαστε όλοι. Αλλά τα καλά νέα είναι ότι οι επιστήμονές μας είναι βέβαιοι ότι με μια τρίτη δόση –μια αναμνηστική δόση– μπορούμε όλοι να αναβαθμίσουμε το επίπεδο προστασίας μας».

Τα άλλα μέρη του Ηνωμένου Βασιλείου – η Σκωτία, η Ουαλία και η Βόρεια Ιρλανδία – αναμένεται επίσης να επιταχύνουν τις εκστρατείες εμβολιασμού τους. Η Σκωτία για την ακρίβεια θέτει τον ίδιο στόχο, να προσφέρει δηλαδή σε όλους τους ενήλικες την αναμνηστική δόση μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ και η Βόρεια Ιρλανδία δήλωσε ότι εντείνει την εκστρατεία της και ελπίζει να ενισχύσει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους μέχρι τότε.

1 εκατομμύριο δόσεις την ημέρα

Η εθνική αποστολή του Boris Johnson θα απαιτήσει σχεδόν 1 εκατομμύριο δόσεις την ημέρα. Ο ίδιος αναγνώρισε ότι πολλές συνήθεις ιατρικές διαδικασίες θα έπρεπε να αναβληθούν για να επιτευχθεί ωστόσο, αυτός ο στόχος, ενώ τα νέα κέντρα εμβολιασμού θα στηρίζονται επιπλέον από ομάδες στρατιωτικών και χιλιάδες εθελοντές εμβολιαστές.

Πάνω από το 80% των ατόμων ηλικίας 12 ετών και άνω στη Βρετανία έχουν λάβει δύο δόσεις εμβολίου και το 40% των ενηλίκων έχουν κάνει τρεις δόσεις.

Η ανακοίνωση του Johnson, πάντως, ήρθε λίγες ώρες αφότου η κυβέρνηση αύξησε το επίσημο επίπεδο απειλής του κορωνοϊού στη χώρα. Οι επικεφαλής ιατροί της Αγγλίας, της Σκωτίας, της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας συνέστησαν την αύξηση του επιπέδου συναγερμού από 3 σε 4 σε μια κλίμακα 5 βαθμών. Το ανώτατο επίπεδο, 5, δείχνει ότι οι αρχές πιστεύουν ότι το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης πρόκειται να κατακλυστεί.

Οι γιατροί είπαν ότι τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι η Όμικρον εξαπλώνεται πολύ πιο γρήγορα από την κυρίαρχη μετάλλαξη Δέλτα και ότι τα εμβόλια προσφέρουν λιγότερη προστασία εναντίον της.

Οι ανησυχίες για τη νέα μετάλλαξη οδήγησαν στην επαναφορά των περιορισμών, που είχε αρθεί σχεδόν έξι μήνες πριν. Οι μάσκες είναι υποχρεωτικές στους περισσότερους εσωτερικούς χώρους, τα πιστοποιητικά COVID-19 επιδεικνύονται για την είσοδο σε νυχτερινά κέντρα και οι άνθρωποι καλούνται αν είναι εφικτό σε τηλεργασία.

Πολλοί επιστήμονες λένε ότι ενδέχεται αυτό να είναι αρκετό ωστόσο ζητούν σκληρότερα μέτρα, στα οποία η κυβέρνηση μέχρι στιγμής έχει αντισταθεί.

https://www.intronews.gr/9936-2-boris-johnson-fotografia-kouiz-2020-para-ta-metra