Η G7 προειδοποιεί για τεράστιες κυρώσεις τη Ρωσία, στην περίπτωση που εισβάλει στην Ουκρανία, προτρέποντας την μάλιστα να αποκλιμακώσει τη στρατιωτική της συσσώρευση στα σύνορα. Πάντως, η πρόσφατη μετακίνηση των πυραύλων Buk από τον Vladimir Putin, δεν αποτελεί καλό οιωνό για συνομιλίες.

Αν η Ρωσία ανοίξει πόλεμο με την Ουκρανία, θα χρειαστεί πρώτα να προχωρήσει σε συγκεκριμένες δράσεις, όπως η δημιουργία γραμμών εφοδιασμού καυσίμων, νοσοκομεία και ανάπτυξη συστημάτων αεράμυνας, που θα προστατεύουν τον βαρύ οπλισμό και τα στρατεύματά της κοντά στο μέτωπο.

https://www.intronews.gr/9900-2-rosia-oukrania-synora

Ένα από αυτά είναι το Buk-M1, το είδος του συστήματος πυραύλων εδάφους-αέρος μεσαίου βεληνεκούς που έγινε διαβόητο το 2014, όταν ένας πύραυλος που εκτοξεύτηκε στην ανατολική Ουκρανία κατέρριψε ένα αεροσκάφος της Μαλαισίας, σκοτώνοντας και τους 298 επιβαίνοντες.

Ησυνομιλία του Vladimir Putin με τον Joe Biden, δεν έφερε κάποιο αποτέλεσμα για την ώρα, ωστόσο όπως γράφει η Guardian, σε ανακοινωθέν της G7 από το Λίβερπουλ, η ομάδα επιβεβαίωσε την «ακλόνητη δέσμευσή της για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, καθώς και το δικαίωμα οποιουδήποτε κυρίαρχου κράτους να καθορίζει το μέλλον του» και επαίνεσε, μάλιστα, την «συγκράτηση» της Ουκρανίας, καθώς αυξάνονταν οι εντάσεις στα σύνορά της.

«Η Ρωσία δεν πρέπει να έχει καμία αμφιβολία ότι περαιτέρω στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας θα είχε τεράστιες συνέπειες και σοβαρό κόστος ως απάντηση», ανέφερε η δήλωση χαρακτηριστικά.

Τεράστιες οι οικονομικές κυρώσεις σε περίπτωση επίθεσης

Η Liz Truss, υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, ανέφερε πως οι οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα μπουν αυτομάτως στο τραπέζι, αν επιτεθεί στην Ουκρανία και άφησε να εννοηθεί πως θα εξεταστούν ξανά οι νόμοι του Ηνωμένου Βασιλείου κατά ης νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, που θεωρούνται από ορισμένους ως τρόπος για τις ρωσικές ελίτ να κρύβουν τα χρήματά τους.

Οι οικονομικές κυρώσεις θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τον περιορισμό της πρόσβασης στις παγκόσμιες χρηματοοικονομικές αγορές και τον καθορισμό νέων όρων για τη χρηματοδότηση του ρωσικού κρατικού χρέους. Η ακύρωση του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 προς τη Γερμανία είναι επίσης στην φαρέτρα.

Από την άλλη, το Κρεμλίνο επιμένει πως τα ρωσικά στρατεύματα δεν αποτελούν απειλή και πως δεν σχεδιάζουν μια ενδεχόμενη εισβολή. Ωστόσο, υπάρχουν αμφιβολίες εάν η Ρωσία θέλει πραγματικά να επιτύχει κάποια συμφωνία. Οι αναλυτές σημειώνουν ότι παρά το γεγονός ότι η Μόσχα συγκέντρωνε τις δυνάμεις της για μήνες, οι Ρώσοι διπλωμάτες δεν είχαν ετοιμάσει κανένα επίσημο έγγραφο ούτε καν είχαν διατυπώσει τις απαιτήσεις της χώρας μέχρι την περασμένη εβδομάδα.

Ωστόσο, ο χρόνος περνά και ο Putin αν και θα μπορούσε να υποχωρήσει, θα ήταν ντροπιαστικό να το κάνει χωρίς μια νίκη στα χέρια του.