Σε μια γειτονιά του Αφγανιστάν, λειτουργεί κρυφά ένα σχολείο θηλέων, σε μια προσπάθεια να περιφρονήσει τις απαγορεύσεις των Ταλιμπάν, που επιχειρεί να τα κλείσει όλα. Ορισμένες έφηβες παρακολουθούν τα μαθήματα τους εκεί, με τη μοναδική δασκάλα να λέει πως «γνωρίζουμε τις απειλές και ανησυχούμε για αυτές», αλλά προσθέτει: «Η εκπαίδευση των κοριτσιών αξίζει το ρίσκο».
Τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κοριτσιών έλαβαν πρόσφατα εντολή να παραμείνουν κλειστά, ωστόσο το σχολείο που επισκέφθηκε το BBC, έχει κάνει μια εντυπωσιακή δουλειά δημιουργώντας έναν χώρο που να μοιάζει με σχολείο, προσθέτοντας μπλε και λευκά θρανία. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το κάνουμε κρυφά», λέει η δασκάλα, «αλλά και να με συλλάβουν και να με χτυπήσουν, αξίζει τον κόπο».
Τον περασμένο Μάρτιο, υπήρχε μια ελπίδα ότι τα σχολεία θηλέων θα άνοιγαν ξανά. Ωστόσο, μόλις μια ώρα περίπου αφότου άρχισαν να φτάνουν οι μαθητές στις αίθουσες, η ηγεσία των Ταλιμπάν ανακοίνωσε μια ξαφνική αλλαγή στην πολιτική της. Για τους μαθητές του κρυφού σχολειού, και για πολλά άλλα έφηβα κορίτσια, ο πόνος είναι ακόμα μεγάλος. Μια 15χρονη μαθήτρια θέλησε να στείλει ένα μήνυμα στα υπόλοιπα στο Αφγανιστάν: «Να είστε γενναίες, αν είστε γενναίες κανείς δεν μπορεί να σας σταματήσει».
Τα δημοτικά σχολεία για κορίτσια άνοιξαν ξανά, υπό τους Ταλιμπάν, και στην πραγματικότητα έχουν δει μια αύξηση στη συμμετοχή, μετά τη βελτίωση της ασφάλειας σε αγροτικές περιοχές της χώρας, αλλά δεν είναι σαφές πότε και εάν τα μεγαλύτερα κορίτσια θα επιτραπούν στην τάξη. Οι Ταλιμπάν είπαν ότι πρέπει πρώτα να δημιουργηθεί το σωστό «ισλαμικό περιβάλλον», αν και δεδομένου ότι τα σχολεία ήταν ήδη διαχωρισμένα κατά φύλο, κανείς δεν δείχνει να είναι σίγουρος τι μπορεί να σημαίνει αυτό.
Αξιωματούχοι των Ταλιμπάν έχουν επανειλημμένα επιμείνει δημόσια ότι τα σχολεία θηλέων θα ανοίξουν ξανά, αλλά παραδέχονται επίσης ότι η εκπαίδευση των γυναικών είναι ένα «ευαίσθητο» ζήτημα. Κατά τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας τους στην εξουσία, τη δεκαετία του 1990, απαγορευόταν σε όλα τα κορίτσια να πάνε στο σχολείο, υποτίθεται για λόγους ασφαλείας.
Στο σήμερα, όπως είπαν ανέφεραν πηγές στο BBC, μια χούφτα σκληροπυρηνικών, αλλά με μεγάλη επιρροή, ατόμων στην ομάδα, φαίνεται να εξακολουθεί να είναι αντίθετή σε αυτό. Από την άλλη, κάποια άλλα μέλη των Ταλιμπάν εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για την απόφαση να μην ανοίξουν σχολεία θηλέων.
Το Υπουργείο Παιδείας των Ταλιμπάν φαινόταν έκπληκτο όταν η ηγεσία απέρριψε τα σχέδιά τους τον Μάρτιο, και ορισμένοι ανώτεροι αξιωματούχοι πιστεύεται ότι εκπαιδεύουν τις κόρες τους στο Κατάρ ή στο Πακιστάν. Τις τελευταίες εβδομάδες, αρκετοί θρησκευτικοί λόγιοι με δεσμούς με τους Ταλιμπάν έχουν εκδώσει θρησκευτικά διατάγματα που υποστηρίζουν το δικαίωμα των κοριτσιών στη μάθηση.
Για παράδειγμα, ο Sheikh Rahimullah Haqqani είναι ένας Αφγανός κληρικός, που εδρεύει κυρίως πέρα από τα σύνορα στην Πεσαβάρ του Πακιστάν. Είναι πολύ σεβαστός από τους Ταλιμπάν και προσέχει να μην επικρίνει το συνεχές κλείσιμο των σχολείων, αλλά όπως λέει δεν υπάρχει δικαιολογία. «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία ούτε νόμος που να λέει ότι η γυναικεία εκπαίδευση δεν επιτρέπεται. Καμία απολύτως δικαιολογία», είπε στο BBC και πρόσθεσε:
«Όλα τα θρησκευτικά βιβλία αναφέρουν ότι η γυναικεία εκπαίδευση είναι επιτρεπτή και υποχρεωτική, γιατί, για παράδειγμα, αν μια γυναίκα αρρωστήσει, σε ένα ισλαμικό περιβάλλον όπως το Αφγανιστάν ή το Πακιστάν, και χρειάζεται θεραπεία, είναι πολύ καλύτερα να τη θεραπεύσει γυναίκα γιατρός».
Οι Ταλιμπάν σχημάτισαν μια επιτροπή για να εξετάσει το θέμα, αλλά πολλές πηγές είπαν στο BBC ότι ενώ ακόμη και ανώτεροι υπουργοί Ταλιμπάν συμμετείχαν στην επαναλειτουργία των σχολείων θηλέων τον Μάρτιο, η αντίθεση ήρθε από την ηγεσία της ομάδας στην νότια πόλη Κανταχάρ, όπου εδρεύει ο « Amir» ή Ανώτατος Ηγέτης, Mullah Haibatullah.
Αφού υιοθέτησαν αρχικά μια πιο ευέλικτη στάση όταν ανέλαβαν την εξουσία τον περασμένο Αύγουστο, οι Ταλιμπάν εξέδωσαν πρόσφατα σκληρά διατάγματα, συμπεριλαμβανομένης της ενθάρρυνσης τους να μένουν στο σπίτι.
Δυτικοί αξιωματούχοι, ωστόσο, έχουν επίσης ξεκαθαρίσει ότι η πρόοδος στα δικαιώματα των γυναικών είναι το κλειδί για τους Ταλιμπάν, ώστε να έχουν πρόσβαση σε μερικά από τα δισεκατομμύρια δολάρια συναλλαγματικών αποθεμάτων που έχουν παγώσει. Αφγανές ακτιβίστριες προσπαθούν να εξασφαλίσουν ότι μια γενιά κοριτσιών δεν θα μείνει πίσω.
Στο κρυφό σχολείο που επισκέφτηκε το BBC, κάνουν μαθήματα για μία ή δύο ώρες την ημέρα, κυρίως στα μαθηματικά, τη βιολογία, τη χημεία και τη φυσική. Η δασκάλα γνωρίζει ότι υπάρχουν πολλά άλλα κορίτσια που θα ήθελαν να παρακολουθήσουν, αλλά περιορίζονται από την έλλειψη χώρου και πόρων, καθώς και από την ανάγκη να παραμείνουν κάτω από το ραντάρ. Δεν είναι αισιόδοξη για την προοπτική να ανοίξουν τα κανονικά σχολεία σύντομα, αλλά είναι αποφασισμένη να κάνει ό,τι μπορεί. «Ως μορφωμένη γυναίκα, είναι καθήκον μου», λέει στο BBC. «Η εκπαίδευση μπορεί να μας σώσει από αυτό το σκοτάδι».
Με πληροφορίες από BBC
Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:
Ευλογιά των πιθήκων: Εμφανίστηκαν τα πρώτα κρούσματα στην Ευρώπη – Ποια τα συμπτώματα της ασθένειας
Είναι ο Zelensky… Ρώσος; Οι φωτογραφίες από το «διαβατήριό» του που το υπονοούν