Σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με το Φεβρουάριο διαμορφώνονται τα τιμολόγια ρεύματος για το Μάρτιο από την πλειονότητα των προμηθευτών.

Στα τιμολόγια του Μαρτίου αντικατοπτρίζεται η σημαντική μείωση των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου τις τελευταίες εβδομάδες σε συνδυασμό με την άνοδο του κόστους δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων.

Το τελικό κόστος για τους καταναλωτές παραμένει τους τελευταίους μήνες στα 15-16 λεπτά ανά κιλοβατώρα καθώς οι κρατικές επιδοτήσεις που ακολουθούν διαμορφώνονται στο επίπεδο που απαιτείται προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος για τους πελάτες του μεγαλύτερου προμηθευτή που είναι η ΔΕΗ.

Αναλυτικότερα οι χρεώσεις για τον Μάρτιο είναι:

ΔΕΗ: Για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες, 19,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα (από 19,9 το Φεβρουάριο). Για υψηλότερη κατανάλωση, 20,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα (από 21,1). Νυχτερινό τιμολόγιο: 15,4 λεπτά ανά κιλοβατώρα (από 15,8).

Protergia: χωρίς έκπτωση συνέπειας 24,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα, με έκπτωση συνέπειας 18,8 λεπτά ανά κιλοβατώρα (αμετάβλητα).

Ήρων Protect: 24,6 λεπτά ανά κιλοβατώρα (από 24,9 το Φεβρουάριο).

Elpedison : 23 λεπτά ανά κιλοβατώρα ημερήσια χρέωση και 22,33 λεπτά το νυχτερινό (από 19,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα και 18,83 αντίστοιχα το Φεβρουάριο).

NRG: 19,9 λεπτά ανά κιλοβατώρα χωρίς έκπτωση συνέπειας (από 22,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα το Φεβρουάριο).

Watt&Volt: αμετάβλητο στα 24,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα.

Φυσικό Αέριο Ελλάδος: 24,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα χωρίς έκπτωση συνέπειας (από 25,1) και 18,5 με έκπτωση (από 18,8).

Zenith: 19,4 λεπτά ανά κιλοβατώρα (από 19,49) για μηνιαία κατανάλωση έως 270 κιλοβατώρες, και 20,4 (από 20,49) για την υπερβάλλουσα.

Χαρακτηριτικά είναι όσα εξήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας  στη χθεσινή συνεδρίαση του ΕΒΕΑ:  «Νέα προγράμματα, όπως αυτό των 300.000 φωτοβολταϊκών έως 10kV στις στέγες νοικοκυριών, μικρών επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων, ή την αντικατάσταση των παλαιών θερμοσιφώνων με ηλιακούς νέας τεχνολογίας, έρχονται σε συνέχεια των πολύ επιτυχημένων που ήδη έχουν εφαρμοστεί».

Η ελληνική κυβέρνηση αντιλαμβανόμενη τις επιπτώσεις της αύξησης των τιμών, έλαβε μέτρα πολύ πιο γρήγορα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Με πόρους που κατά κύριο λόγο προέρχονται από την φορολόγηση των υπερεσόδων των εταιρειών παραγωγής και προμήθειας ενέργειας που ξεπερνούν τα 9 δισ. ευρώ, έχουμε κατορθώσει να απορροφούμε έως και το 90% της αύξησης των τιμών»

Στόχος της κυβέρνησης είναι να δοθεί έμφαση στην ενθάρυνση και την υποστήριξη των επιχειρήσεων, για την εγκατάσταση συστημάτων αυτοπαραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Η πρόεδρος του ΕΒΕΑ Σοφία Εφραίμογλου εξήγησε τους λόγους: «Με αυτό τον τρόπο, μπορούμε να διασφαλίσουμε άμεσα περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη. Θα δώσουμε στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να μειώσουν το ενεργειακό τους αποτύπωμα, να περιορίσουν το κόστος τους, αλλά και να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που παρέχει το σύστημα net metering. Σε αυτή την κατεύθυνση, μπορούν να υπάρξουν περισσότερες παρεμβάσεις διευκόλυνσης, σε θέματα όπως η χρηματοδότηση, η απλούστευση και η επιτάχυνση των διαδικασιών αδειοδότησης και σύνδεσης με το σύστημα».