Δύο νεκρά δελφίνια σήμαναν συναγερμό για τις περιβαλλοντικές ενώσεις, καθώς τα αίτια του θανάτου τους παραμένουν άγνωστα. Φέρουν εμφανή σημάδια ηθελημένης θανάτωσης αποκαλύπτει η περιβαλλοντική οργάνωση «Αρχιπέλαγος».
Συγκεκριμένα, πριν από μία εβδομάδα περίπου, μέλη της οργάνωσης «Archipelagos – Institute of Marine Conservation» εντόπισαν ένα νεκρό, ακρωτηριασμένο δελφίνι στις ακτές της Σάμου. Όπως διαπίστωσαν, η ουρά του άτυχου θηλαστικού ήταν κομμένη, ενώ το σώμα του ήταν τρυπημένο με αιχμηρό αντικείμενο, γεγονός που αποδεικνύει την ηθελημένη θανάτωσή του.
«Σύμφωνα με τις καιρικές συνθήκες των προηγούμενων ημερών και δεδομένου ότι τα ζωνοδέλφινα ζουν στο ανοιχτό πέλαγος μακριά από τις ακτές, εκτιμάται ότι το συγκεκριμένο δελφίνι θανατώθηκε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σάμου, Χίου και Τουρκίας» ανέφερε η οργάνωση «Archipelagos – Institute of Marine Conservation».
Η ίδια περιβαλλοντική οργάνωση, σε νέα της, σημερινή ανάρτηση, αναφέρει πως βρέθηκε και δεύτερο δελφίνι νεκρό στην ίδια περιοχή όπου τις προηγούμενες ημέρες κατέληξε το πρώτο δελφίνι. Και αυτό το δελφίνι φέρει εμφανή σημάδια ηθελημένης θανάτωσης.
Χαρακτηριστικά, στην ανακοίνωσή της γράφει: «Νωρίς το πρωί εντοπίσαμε στο ανοιχτό πέλαγος δεύτερο νεκρό ζωνοδέλφινο, στην ίδια περιοχή όπου τις προηγούμενες ημέρες κατέληξε το θανατωμένο δελφίνι με κομμένη ουρά και τρυπημένο με αιχμηρό αντικείμενο.
Και το δεύτερο δελφίνι φέρει εμφανή σημάδια ηθελημένης θανάτωσης. Τα σκάφη του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος δραστηριοποιούνται καθημερινά στην περιοχή, για τη μελέτη και την καταγραφή των πληθυσμών των θαλάσσιων θηλαστικών, αλλά και για τον εντοπισμό και άλλων θανατωμένων δελφινιών – σε αυτή την εκτεταμένη θαλάσσια έκταση και ακτογραμμή. Κύριο μέλημά μας είναι η καθημερινή υπεράσπιση των θαλασσών μας και των σπάνιων ειδών που ζουν σε αυτές».
Αναζητείται το σκάφος που θανάτωσε τα δελφίνια
Για το πρώτο δελφίνι, η περιβαλλοντική οργάνωση «Αρχιπέλαγος» ανέφερε σε προηγούμενη ανάρτησή της:
«Ένα νεκρό, ακρωτηριασμένο, ζωνοδέλφινο κατέληξε στις ακτές της Σάμου με τους βοριάδες των προηγούμενων ημερών. Η ουρά του δελφινιού ήταν κομμένη και ήταν τρυπημένο με αιχμηρό αντικείμενο – γεγονός που αποδεικνύει την ηθελημένη θανάτωση του.
Σύμφωνα με τις καιρικές συνθήκες των προηγούμενων ημερών και δεδομένου ότι τα ζωνοδέλφινα ζουν στο ανοιχτό πέλαγος μακριά από τις ακτές, εκτιμάται ότι το συγκεκριμένο δελφίνι θανατώθηκε στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σάμου, Χίου και Τουρκίας.
Πρέπει να αναφερθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που εντοπίζουμε αντίστοιχο περιστατικό στη συγκεκριμένη περιοχή όπου υπάρχει έντονη δραστηριότητα αποκλειστικά από μεγάλα αλιευτικά σκάφη -μηχανότρατες– τόσο ελληνικές όσο και τουρκικές.
Ερευνητές του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος προσπαθούν να εντοπίσουν το συγκεκριμένο σκάφος, αναλύοντας τα ηλεκτρονικά ίχνη των αλιευτικών σκαφών κατά τις προηγούμενες ημέρες.
Παράλληλα συνεχίζουμε την παρατήρηση στις ακτές με στόχο τον εντοπισμό άλλων δελφινιών που είναι πιθανό να έχουν εκβραστεί, δεδομένου ότι στα περιστατικά θανατώσεων και ακρωτηριασμών συχνά εντοπίζουμε περισσότερα από ένα δελφίνια».