Πριν μερικά 24ωρα έκανε τον γύρο του διαδικτύου η είδηση πως ο δήμαρχος της Βαρκελώνης ανακοίνωσε ότι μέχρι το 2029 θα έχει εξαφανίσει τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης (Airbnb κατά βάση) από το κέντρο της πόλης, με το να μην προσφέρει άδειες τέτοιας χρήσης σε καταλύματα από δω και στο εξής. Αυτό σημαίνει ότι όχι μόνο δε θα μπουν νέα καταλύματα, αλλά και τα υπάρχοντα θα δουν τις άδειες τους να ολοκληρώνονται και να μην ανανεώνονται στα επόμενα 4-5 χρόνια.

Αυτό που σκεφτήκαμε όλοι μας, όπως συμβαίνει συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι ότι σύντομα θα δούμε και στη χώρα μας τέτοιες κινήσεις, ίσως λιγότερο απόλυτες, αλλά με στόχο τη μείωση των καταλυμάτων, κυρίως στο κέντρο της πρωτεύουσας, αλλά και σε νησιά όπου δεν υπάρχουν πια καταλύματα για να φιλοξενήσουν γιατρούς, δασκάλους και άλλα τέτοια επαγγέλματα που «ανακυκλώνονται» τα πρόσωπα.

Με την ετήσια έρευνα που δημοσιεύει, η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ) σε συνεργασία με τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) και την GBR Consulting, ανέδειξε το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει στο ιστορικό κέντρο και στις πέριξ γειτονιές με τα διαθέσιμα διαμερίσματα και φυσικά με το ύψος των ενοικίων.

21,3% και 14.000: Οι αμείλικτοι αριθμοί της Airbnb για το κέντρο της Αθήνας - Με το βλέμμα στη Βαρκελώνη

Θα εκπονηθεί πλάνο για την Airbnb στην Αθήνα;

Συνολικά, τα σπίτια που βρίσκονται στην Airbnb ή σε άλλες πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, είναι περίπου 14.000 σε Σύνταγμα, Μοναστηράκι, Κουκάκι, Εξάρχεια, Κολωνάκι, Ψυρρή, Ακρόπολη, Πλάκα, Νέο Κόσμο, Ιλίσια κτλ., με την αύξηση το 2023 να ανέρχεται στο 21,3% στα καταλύματα που προστέθηκαν σε αυτόν τον «στόλο».

Στα Εξάρχεια, όπως έχει καταστεί σαφές εδώ και έναν χρόνο, και με επίκεντρο το μετρό στην πλατεία που οι ντόπιοι δεν το θέλουν, η κατάσταση είναι πιο…αμείλικτη, με τα καταλήματα Airbnb να είναι στα 918 και να πλησιάζουν τα 1.000, όπως διαβάζουμε σε δήλωση του δημάρχου (;) κ. Χάρη Δούκα στον Οικονομικό Ταχυδρόμο.

Σε συνέντευξή του εκεί μιλάει για το σχέδιο που θέλει να εκπονήσει αφού έχει στα χέρια του τη Μελέτη Τουριστικής Φέρουσας Ικανότητας, αλλά είναι ένα ερώτημα το πώς θα το κάνει αυτό, όταν το βλέμμα του είναι στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και όχι στον δήμο της Αθήνας, όπου αναδείχτηκε δήμαρχος μόλις πριν 9 μήνες και ανέλαβε μόλις τον Ιανουάριο.

Αφήνοντας στην άκρη τους λεονταρισμούς του νυν και «ποιος ξέρει αν θα γίνει σύντομα πρώην» δημάρχου, το ζήτημα για την Αθήνα είναι μεγάλο ως προς τα Airbnb καταλύματα, σε μια χρονιά όπου οι επισκέπτες είναι στα 7 εκατομμύρια και ο στόχος είναι, μόλις ολοκληρωθεί το πρότζεκτ στο Ελληνικό, να πιάσει τα 10 εκατομμύρια.

Το πρόβλημα με τα Airbnb θα το αντιμετωπίσει, επομένως, και η αθηναϊκή ριβιέρα, όπου όμως θα είναι αντίπαλος πολλοί «ξενοδοχειακοί καρχαρίες» και δεν θα επιτρέψουν εύκολα να αναδυθεί αυτή η τάση.

Στα επόμενα χρόνια θα δούμε σίγουρα πολλά και το ερώτημα θα είναι αν όσα γίνουν, θα γίνουν για να υπάρχουν νορμάλ τιμές ενοικίων στην πόλη ή για να μη χάνουν πελατεία τα ξενοδοχεία. Ερώτημα που ποτέ δεν θα απαντηθεί, σαφώς.