Ο φονικός σεισμός 7,2 βαθμών στο νοτιοδυτικό τμήμα της Αϊτής το πρωί του Σαββάτου, άφησε πίσω του τεράστιες υλικές ζημιές αλλά και τουλάχιστον 304 νεκρούς, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο διευθυντής της Πολιτικής Προστασίας, ο Τζέρι Τσάντλερ. Τουλάχιστον 1.800 άνθρωποι υπέστησαν τραυματισμούς. Αμέσως μετά τον σεισμό ακολούθησε μετασεισμός μεγέθους 5,9 βαθμών ανέφερε το Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC), που είχε εστιακό βάθος 8 χλμ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε χθες Σάββατο υποσχέθηκε πως οι ΗΠΑ θα προσφέρουν βοήθεια στην Αϊτή μετά τον σεισμό, ενώ ο πρωθυπουργός της, Αριέλ Ανρί, κάνει έκκληση για αλληλεγγύη. «Μου προκάλεσε λύπη ο καταστροφικός σεισμός», ανέφερε ο Τζο Μπάιντεν σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του Λευκού Οίκου, υπογραμμίζοντας ότι θα υπάρξει «άμεση ανταπόκριση» από πλευράς της κυβέρνησης των ΗΠΑ, για να «αποτιμηθούν οι ζημιές» και να «προσφερθεί βοήθεια» στους πληγέντες και στις αρχές στο Πορτ-ο-Πρενς.

«Απευθύνω έκκληση για πνεύμα αλληλεγγύης και δέσμευσης όλων των Αϊτινών, προκειμένου να κάνουμε ένα κοινό μέτωπο για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη δραματική κατάσταση», ανέφερε ο Ανρί. Τα κτήρια που πέφτουν σαν πυργάκια από άμμο είναι χαρακτηριστικά και αποδεικνύουν την ένταση που είχε η σεισμική δόνηση. Πανικός έχει καταβάλει τους κατοίκους, που τρέχουν για να ξεφύγουν.

Η Αϊτή ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε την Ελληνική Ανεξαρτησία

Για την Ελλάδα η καταστροφή αυτή δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη. Η μικρή και φτωχική χώρα της Καραϊβικής, ήταν η πρώτη που αναγνώρισε το 1822 την ελληνική Ανεξαρτησία, με μία θερμή επιστολή του φιλέλληνα προέδρου της Ζαν Πιερ Μπουαγέ, προς τον Αδαμάντιο Κοράη. Πρώτη κατήργησε τη δουλεία και αναγνώρισε την Ελληνική Επανάσταση. Η Αϊτή είχε εκφράσει τον ενθουσιασμό της για την Ελλάδα που ”εδράξατο των όπλων” για να αποκτήσει την ελευθερία της και τη θέση της ανάμεσα στα έθνη, ενώ προθυμοποιήθηκε να βοηθήσει.

Μεγάλη σημασία έχει για την χώρα μας η επίσημη αναγνώριση της Επανάστασης του 1821 από τη Δημοκρατία της Αϊτής και η έμπρακτη συμπαράστασή της. Άλλες χώρες και κυρίως οι Μεγάλες Δυνάμεις της εποχής, δυσφορούσαν στις κινήσεις των υπόδουλων Ελλήνων κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Στα τέλη του 1821 η ηγεσία των ελληνικών επαναστατικών δυνάμεων και η Πελοποννησιακή Γερουσία, υπογράφουν στην Α’ Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου, την Διακήρυξη της ελληνικής Ανεξαρτησίας της Ελλάδος. Αποτελούσε της πρώτη πράξη διεθνούς δικαίου των επαναστατημένων Ελλήνων. Ακολούθησε η έκκληση επιφανών Ελλήνων της ομογένειας στο εξωτερικό, για βοήθεια και συμπαράσταση κυβερνήσεων και πολιτών.

Η επιστολή του φιλέλληνα προέδρου της Ζαν Πιερ Μπουαγέ

Ο πρόεδρος της Αϊτής ήταν μιγάς γαλλικής καταγωγής απ’ τον πατέρα του, μ’ ευρωπαϊκή κουλτούρα και σπουδές στην Γαλλία και διαπνεόμενος από έντονα φιλελληνικά αισθήματα. Ο Κοραής στην επιστολή του προς τον Μπουαγέ, καλεί τον λαό της Αϊτής να στηρίξει τον δίκαιο αγώνα των Ελλήνων για ανεξαρτησία.

«Εσείς, γενναίοι απόγονοι των Αφρικανών, έχετε να αναφέρετε τρεις αιώνας συμφορών, κατά τους οποίους οι πρόγονοί σας ξεριζωμένοι από την γενέτειραν γην και μεταφερμένοι εις τας Αμερικανικάς χώρας διήγαγον εκεί μίαν ζωήν πόνων, χωρίς άλλην παρηγορίαν ει μη ότι είχον κάμει εκάστην ημέραν ένα βήμα επί πλέον προς τον τάφον» αναφέρει μεταξύ άλλων, συνεχίζοντας: «Γενναίοι Αϊτινοί, έχετε δοκιμάσει τας αγωνίας της δουλείας η οποία προ ολίγου εβάρυνε εφ’ υμών. Τέκνα αυτής τής Αφρικής, των οποίων οι τόποι είναι γειτονικοί προς αυτούς της Ελλάδος, έλθετε εις βοήθειάν μας».

Ο πρόεδρος Μπουαγέ απάντησε άμεσα στον Κοραή και τους συνεργάτες του, με μία επιστολή με την οποία αναγνώρισε πλήρως το δικαίωμα των υπόδουλων Ελλήνων γι’ αυτοδιάθεση.

«Με μεγάλο ενθουσιασμό μάθαμε ότι η Ελλάδα αναγκάστηκε τελικά να αρπάξει τα όπλα, για να αποκτήσει την ελευθερία της και τη θέση που της ανήκει ανάμεσα στα κράτη. Πολίτες, μεταφέρετε στους συμπατριώτες σας τις θερμότερες ευχές για απελευθέρωση, που σας στέλνει ο λαός της Αϊτής», γράφει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Αϊτής προς τα μέλη της «Ελληνικής Επιτροπής Παρισίων», που όπως φαίνεται πως δεν είχαν στείλει τυχαία την έκκληση προς την Αϊτή. «Το έκαναν έπειτα από προτροπές του επισκόπου πρώην Βλαισών Γρηγορίου και του φημισμένου Γάλλου στρατηγού Λαφαγιέτ. Ο φιλέλληνας επίσκοπος είχε πρόσφατα περιοδεύσει στην Αμερική και επισκέφτηκε την Αϊτή, όπου φαίνεται ότι διατηρούσε δεσμούς με την εκεί Καθολική Εκκλησία» λέει ο ερευνητής και συγγραφέας κ. Γρηγόρης Ζώρζος που έχει ασχοληθεί διεξοδικά με την προσφορά της Αϊτής στον αγώνα του 1821.