Ακραίες συνθήκες καύσωνα, με μέγιστες θερμοκρασίες στους 42-44 βαθμούς Κελσίου και έντονο αίσθημα δυσφορίας στις πόλεις, προβλέπεται από σήμερα και για τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Αναφορικά με τα προγνωστικά, ο υδράργυρος θα φτάσει το Σαββατοκύριακο τους 44 βαθμούς, χωρίς να κάνει ιδιαίτερη βουτιά τις βραδινές ώρες, ενώ άνοδο της θερμοκρασίες αναμένεται από τη Δευτέρα.

Η ΕΜΥ έχει εκδώσει έκτακτο δελτίο καιρού για τις ημέρες που θα διαρκέσει ο καύσωνας, ενώ έχουν ανακοινωθεί και μέτρα προφύλαξης. Όσοι δεν έχουν πάρει ακόμα άδεια για το καλοκαίρι, η κυβέρνηση για την εβδομάδα που έρχεται, με εγκύκλιο του υπ. Εργασίας που εκδόθηκε την Παρασκευή 30.7, συστήνει παύση εργασιών μεταξύ 12:00-16:00 στον ιδιωτικό τομέα και αποχή εργασιών από το Δημόσιο για ορισμένους υπαλλήλους για όσο διαρκεί ο καύσωνας.

https://www.intronews.gr/emy-ektakto-deltio-kairou-me-diarki-kafsona-odigies-profylaxis

Παράλληλα, καθώς το κύμα καύσωνα επιμένει, ιδιαίτερα θερμά καθίστανται τα αστικά κέντρα κατά τη διάρκεια της νύχτας, τόσο λόγω της μεγάλης θερμοχωρητικότητας των υλικών όσο και λόγω του φαινομένου της αστικής θερμικής νησίδας. Οι υψηλές ελάχιστες θερμοκρασίες οδηγούν στην αύξηση του αισθήματος δυσφορίας, προκαλώντας δυσμενείς συνθήκες για τους κατοίκους.

Χιόνια στη Βραζιλία

Για πρώτη φορά εδώ και 64 χρόνια, πόλεις στη Βραζιλία έχουν ντυθεί στα λευκά. Ένα σφοδρό κύμα ψύχους προκάλεσε χιονοπτώσεις στη νότια Βραζιλία με το χιόνι να σωρεύεται στους δρόμους πόλεων ασυνήθιστων σε τέτοιο θέαμα, καθώς η τελευταία φορά που έπληξε μια χιονοθύελλα τη χώρα ήταν το 1957, όταν καταγράφηκαν 1,3 μ. χιονιού στην πολιτεία της Σάντα Καταρίνα.

https://twitter.com/KilroyNikolay/status/1420722790777380867?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1420722790777380867%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.iefimerida.gr%2Foembed%3Furl%3Dhttps3A2F2Ftwitter.com2FKilroyNikolay2Fstatus2F1420722790777380867provider%3Dtwitter

Τουλάχιστον 43 πόλεις σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία Climatempo κατέγραψαν χιονοπτώσεις ή χιονόνερο, θέαμα που σκόρπισε χαρά σε πολλούς από τους κατοίκους.Ορισμένοι Βραζιλιάνοι έσπευσαν να εκφράσουν τον ενθουσιασμό τους στο Twitter, σημειώνοντας πάντως ότι η χιονόπτωση συνοδεύτηκε σε αρκετές περιοχές με παγετό και χαλάζι. Η απότομη πτώση της θερμοκρασίας και το κύμα ψύχους ώθησαν, στο μεταξύ, άστεγους Βραζιλιάνους να αναζητήσουν καταφύγιο και ζεστό φαγητό σε ειδικές δομές.

Αν και το ασυνήθιστο φαινόμενο έδωσε τη δυνατότητα σε ορισμένους Βραζιλιάνους να φτιάξουν για πρώτη φορά στη ζωή τους χιονάνθρωπο, εκφράζονται φόβοι μήπως ο παγετός προκαλέσει καταστροφές στις σοδειές καφέ, ζαχαροκάλαμου και πορτοκαλιών, σημαντικός εξαγωγικός τομέας της χώρας.

Πάντως, το σίγουρο είναι πως ο καιρός έχει τρελαθεί, αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη.