Ο Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης με αφορμή την κακοκαιρία «Ελπίδα». Ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έλαβε εκτάκτως τον λόγο στη συνεδρίαση της Βουλής καταθέτοντας πρόταση μομφής. Το απόγευμα της Παρασκευής ξεκινάει η τριήμερη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.

Στόχος της σχετικής απόφασης που έλαβε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής είναι η συζήτηση να ολοκληρωθεί περί τις 20:00 της Κυριακής. Ακολούθως θα διεξαχθεί διά ζώσης ονομαστική ψηφοφορία, με δυνατότητα επιστολικής ψήφου όσων βρίσκονται σε αποστολή της κυβέρνησης ή της Βουλής στο εξωτερικό, ή είναι σε απομόνωση λόγω της πανδημίας. Λόγω των μέτρων για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού, οι βουλευτές θα προσέλθουν να ψηφίσουν σε τρεις ομάδες των 100.

Η συζήτηση την Παρασκευή θα αρχίσει με τις τοποθετήσεις δύο εκ των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που υπογράφουν την πρόταση δυσπιστίας, και συγκεκριμένα του Δημήτρη Τζανακόπουλου και της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου. Θα ακολουθήσει ένας κύκλος έξι ομιλητών από κάθε κόμμα της Βουλής και η συζήτηση θα συνεχιστεί με 12μελείς κύκλους ομιλητών (5 ΝΔ, 3 ΣΥΡΙΖΑ, 1 Κίνημα Αλλαγής, 1 ΚΚΕ, 1 Ελληνική Λύση και 1 ΜέΡΑ25). Οι συνεδριάσεις του Σαββάτου και της Κυριακής θα αρχίσουν στις 10:00 πμ.

Σημειώνεται ότι η σημερινή συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τίτλο «Αναπτυξιακός Νόμος – Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη» αναβλήθηκε για την ερχόμενη Δευτέρα το βράδυ, και θα ολοκληρωθεί σε τρεις συνεδριάσεις, την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2022.

Για να γίνει δεκτή η πρόταση πρέπει να εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Επίσης, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, «πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να υποβληθεί πριν περάσει εξάμηνο από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός αν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών».

Η «αιφνιδιαστική» πρόταση μομφής του Αλέξη Τσίπρα

Πληροφορίες από την Κουμουνδούρου αναφέρουν ότι η απόφαση Τσίπρα ελήφθη χθες και την ανακοίνωσε σε ένα πολύ στενό επιτελείο ανθρώπων για να διατηρήσει το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού. Την απόφασή του ανακοίνωσε το πρωί στο προεδρείο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και έγινε ομόφωνα αποδεκτή.

«Να φύγετε γιατί έχετε κοστίσει και συνεχίζετε να κοστίζετε πολύ στον ελληνικό λαό, όχι μόνο σε χρήμα, αλλά και σε ανθρώπινες ζωές» είπε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας. «Δεν πάει άλλο με την ανάλγητη κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση αυτή πρέπει να φύγει, το συντομότερο δυνατό, πριν να είναι πολύ αργά για την κοινωνία, τη χώρα, τη Δημοκρατία, για όλους μας. «Να φύγετε γιατί δεν αξίζει σε αυτή τη χώρα τόση παρακμή…Ζήτησα τον λόγο για να καταθέσω πρόταση μομφής εναντίον της χειρότερης κυβέρνησης που γνώρισε ο τόπος από την μεταπολίτευση και μετά». Κάλεσε τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις «να δώσουν το παρόν σε αυτή τη μεγάλη μάχη για την απαλλαγή της χώρας από το καθεστώς Μητσοτάκη».

Αναφέρθηκε επίσης στην πανδημία, την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια μεταξύ άλλων καταλογίζοντας ευθύνες στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Εκ μέρους της κυβέρνησης, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης είπε ότι η κυβέρνηση αποδέχεται την πρόταση μομφής και θα ακολουθηθούν οι διαδικασίες που ορίζει το σύνταγμα.

Οι απαντήσεις της κυβέρνησης στην πρόταση μομφής

Η συνεδρίαση διακόπηκε ενώ αύριο το απόγευμα, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, θα ξεκινήσει η τριήμερη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας. «Την απάντηση στην πρόταση δυσπιστίας που καταθέσατε, θα σας την δώσει αύριο το απόγευμα η Βουλή. Τις επόμενες τρεις ημέρες, μην ανησυχείτε, θα πάρετε από την κυβέρνηση όλες τις απαντήσεις στα ψέματά σας». Ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης που απάντησε εκ μέρους της κυβέρνησης.

Ο Γιάννης Οικονόμου απάντησε επίσης εκ μέρους της κυβέρνησης. «Ο κ. Τσίπρας βλέποντας την πολιτική του απήχηση να φθίνει και το πολιτικό μέλλον του χώρου του να είναι αμφίβολο επιχειρεί μια κίνηση εντυπωσιασμού, απολύτως προβλέψιμη πάντως», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου σε δήλωσή του για την πρόταση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Στη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας η οποία προβλέπεται θα φανεί ανάγλυφα τι εκφράζει και τι υπηρετεί ο καθένας. Θα είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση. Μια συζήτηση στην οποία οι πολίτες θα έχουν άλλη μία ευκαιρία, να ακούσουν για την οικονομία, για τη θωράκιση της χώρας, για την υγεία, για το Κράτος Δικαίου, για το ψηφιακό μετασχηματισμό, για την ασφάλεια, για τη διαχείριση κρίσεων και για πολλά ακόμα.

Θα ακούσουν για τις αποδόσεις αυτής της κυβέρνησης, που ο κ. Τσίπρας ζητά να φύγει. Δεν θα μιλήσω για τη σύγκριση, στο αποτέλεσμα, στο ύφος και στα πρόσωπα με τη δική του κυβέρνηση, όχι μόνο γιατί αυτή είναι καταλυτική και αυταπόδεικτη, αλλά γιατί το δικό μας μέτρο σύγκρισης δεν είναι το αποτυχημένο χθες, που ο κ. Τσίπρας φαντασιώνεται να επαναφέρει, αλλά οι ανάγκες του σήμερα και οι προκλήσεις του αύριο», καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Οικονόμου.

Σύσκεψη συγκάλεσε ο Νίκος Ανδρουλάκης

Στο Κίνημα Αλλαγής ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκάλεσε σύσκεψη με συνεργάτες του για να αποφασίσουν τη γραμμή που θα ακολουθήσουν. Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, το ΚΙΝΑΛ θα υπερψηφίσει την πρόταση, όπως είχε κάνει άλλωστε και με την προηγούμενη. Ο Ν. Ανδρουλάκης αναμένεται να τοποθετηθεί επ’ αυτού απόψε στις 19:15 σε συνέντευξη στο Open την οποία είχε προγραμματίσει πριν από την εξέλιξη της Βουλής.

Στελέχη του κόμματος, αναγνωρίζουν ο Τσίπρας επέλεξε την κατάλληλη στιγμή. «Αν είχαμε την δυνατότητα θα το κάναμε κι εμείς» λένε, καθώς για να καταθέσει ένα κόμμα πρόταση μομφής απαιτούνται 50 βουλευτές. Μάλιστα, το iefimerida.gr πληροφορείται ότι στο ΚΙΝΑΛ είχαν σχεδιάσει να ζητήσουν προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το θέμα της κακοκαιρία «Ελπίδα», αλλά τους πρόλαβε ο Αλέξης Τσίπρας με την κατάθεση πρότασης μομφής.

«Με την πρόταση μομφής επιδιώκει να δηλώσει ότι αξιωματική αντιπολίτευση είναι αυτός και είναι παρών» λέει πολύπειρο στέλεχος του ΚΙΝΑΛ. «Στριμωγμένος από τις δημοσκοπήσεις όπου όχι μόνο δεν κερδίζει, αλλά βλέπει το ΚΙΝΑΛ να είναι μια ανάσα πίσω του, ο Τσίπρας κάνει ό,τι μπορεί. Αυτό που δεν έχει αντιληφθεί είναι ότι ο κόσμος του κέντρου που στήριξε ΝΔ και Μητσοτάκη στις τελευταίες εκλογές για να μην βγει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν πρόκειται να επιστρέψει στις αγκάλες του» συμπληρώνει κομματικό στέλεχος του ΚΙΝΑΛ.

Ένας ακόμη λόγος που θεωρούν στη Χ. Τρικούπη ότι συνέβαλε στην κίνηση Τσίπρα, είναι το εγγενές μειονέκτημα της απουσίας του Νίκου Ανδρουλάκη από τη Βουλή την οποία επιδιώκει να εκμεταλλευτεί στο έπακρο. Γνωρίζουν ότι θα επικεντρωθούν στην κόντρα Μητσοτάκη-Τσίπρα παρά τις εξαιρετικές επιδόσεις ως τώρα στη Βουλή του επικεφαλής της ΚΟ Μιχάλη Κατρίνη, αλλά και των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων του κόμματος. Έτσι, ο Νίκος Ανδρουλάκης θα συγκαλέσει συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας την ίδια ημέρα της ψηφοφορίας στη Βουλή, πριν τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, προκειμένου να δώσει το στίγμα του.

*Το κείμενο ανανεώνεται