Ένας Κινέζος άνδρας με το επίθετο «Μa» που συνελήφθη στις 25 Απριλίου, έφερε τα «πάνω κάτω» στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ. Πολλοί πίστεψαν ότι επρόκειτο για τον ιδρυτή της Alibaba, Jack Ma, για αυτό οι μετοχές του κινεζικού «γίγαντα» ηλεκτρονικού εμπορίου έπεσαν έως και 9,4%.

Η σύμπτωση ήταν τεράστια, καθώς η σύλληψη έγινε στην πόλη Χανγκτζού, όπου έχει έδρα η Alibaba. Λόγω της αναστάτωσης η εταιρεία έχασε συνολικά 26 δισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε μερικές ώρες. Σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV της Κίνας, ο ύποπτος συνελήφθη για «λόγους εθνικής ασφάλειας» με την υποψία ότι «βρισκόταν σε επικοινωνία με εξωτερικούς αντικινεζικούς παράγοντες για να υποκινήσει απόσχιση και ανατροπή της κρατικής εξουσίας», σύμφωνα με το CNN.

Στην συνέχεια συνειδητοποίησαν ότι ο συλληφθέντας δεν ήταν ο ιδρυτής του Alibaba, αλλά κάποιος τελείως άσχετος. Τα κινεζικά ΜΜΕ αντιλήφθηκαν το λάθος και άρχισαν να το διορθώνουν. Εν μέσω φρενίτιδας, ο Hu Xijin, ο πρώην αρχισυντάκτης των Global Times, έσπευσε να διευκρινίσει στο Weibo της Κίνας – που μοιάζει με Twitter- ότι η αναφορά ήταν παραπλανητική επειδή το όνομα του υπόπτου έχει τρεις χαρακτήρες. Το κινέζικο όνομα του Jack Ma, Ma Yun, έχει μόνο δύο χαρακτήρες.

Σύμφωνα με τους Global Times, ο ύποπτος έχει γεννηθεί το 1985 στην Ουενζού και είναι διευθυντής σε τμήμα μιας εταιρείας πληροφορικής. Ο Jack Ma έχει γεννηθεί το 1964 στην Χανγκτζού. Οι διευκρινίσεις οδήγησαν σε ανάκαμψη των τιμών, με την Alibaba να ανακτά το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών και να μπαίνει τέλος στον εφιάλτη.

Ποιος είναι ο Jack Ma

Το γεγονός ότι οι επενδυτές πίστεψαν ότι ο Ma, κάποτε ο πιο υψηλού προφίλ δισεκατομμυριούχος της Κίνας, θα βρισκόταν σε σύγκρουση με τις αρχές κρατικής ασφάλειας αποκαλύπτει την πολιτική πραγματικότητα στην οποία ζουν τώρα πολλοί Κινέζοι μεγιστάνες. Το δημόσιο αίσθημα απέναντί του άλλαξε σε κλάσματα δευτερολέπτου.

Μέχρι πριν από περίπου τρία χρόνια, ο καθηγητής αγγλικών που έγινε δισεκατομμυριούχος ήταν μια φιγούρα που ενέπνεε, μέσα από την ειλικρίνεια και την αυτοδημιούργητη επιτυχία του. Όταν όμως οι γίγαντες της τεχνολογίας έπεσαν στο στόχαστρο της κινεζικής κυβέρνησης, οι ιδρυτές κατηγορούνται για αδυσώπητο ανταγωνισμό, εκτίναξη των τιμών των ακινήτων και για έλλειψη κοινωνικής κινητικότητας.

Όταν η Alibaba επεκτάθηκε πολλοί εργαζόμενοι παραπονέθηκαν για τα εξαντλητικά ωράρια εργασίας. Ο τεχνολογικός τομέας επίσης αποτελεί στόχο της σκληρής ρυθμιστικής καταστολής της κινεζικής κυβέρνησης από τα τέλη του 2020.

Ο Jack Ma έχει αποσυρθεί, άλλωστε, από τη δημόσια ζωή και διατηρεί χαμηλό προφίλ από τότε που η IPO του Ant Group (θυγατρική εταιρεία του κινεζικού ομίλου Alibaba) στις ΗΠΑ διακόπηκε από τις ρυθμιστικές αρχές στα τέλη του 2020. Κάποτε ήταν από τις πιο ειλικρινείς προσωπικότητες στην Κίνα. Μάλιστα, δεν έχει δημοσιεύσει τίποτα στο Weibo, όπου έχει σχεδόν 25 εκατομμύρια ακόλουθους, από τον Οκτώβριο του 2020.

Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:

Εκτινάχθηκε η τιμή του πετρελαίου: Το Brent πάνω από 110 δολάρια το βαρέλι

Το έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας: Προτείνεται η απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου

Thomas Cook: Η Ελλάδα στην κορυφή των προτιμήσεων των τουριστών