Τις τελευταίες εβδομάδες πολλά νησιά και τουριστικές περιοχές της Ελλάδας έχουν βρεθεί στον αφρό της επικαιρότητας με βασικό ζήτημα το νερό και την επάρκεια που έχουν για να καλύψουν τις ανάγκες των ντόπιων και μετά και των τουριστών. 

Σε κουίζ για δυνατούς λύτες έχει μετατραπεί η υδροδότηση για ακόμη μια περιοχή της Ελλάδας και πιο συγκεκριμένα το δήμο Κασσάνδρας στη Χαλκιδική, αφού οι οικισμοί Πευκοχωρίου, Χανιώτης και Παλιουρίου που ασφυκτιούν από τουρίστες, έχουν σοβαρό πρόβλημα.

Παραθεριστές σε αυτή την περιοχή της Ελλάδας επικοινώνησαν με τη Voria.gr και εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για τις επαναλαμβανόμενες διακοπές νερού κατά τη διάρκεια της μέρας και φέτος το καλοκαίρι, με αποτέλεσμα η καθημερινότητά τους, εν μέσω καύσωνα, σε εξελίσσεται σε μαρτύριο.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη διοίκηση του δήμου Κασσάνδρας, το πρόβλημα μεγεθύνεται επειδή ιδιοκτήτες κυρίως εξοχικών κατοικιών κάνουν κατάχρηση στο πότισμα των κήπων τους και, παρότι είναι γνωστό το ζήτημα που ταλανίζει κάθε καλοκαίρι την περιοχή, χρησιμοποιούν για άρδευση νερό που προορίζεται πρωτίστως για οικιακή χρήση.

«Έχουμε φτάσει σε οριακή κατάσταση», τονίζει στη Voria.gr η δήμαρχος Αναστασία Χαλκιά, που κάνει έκκληση σε όλους να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση σε αυτή τη πασίγνωστη περιοχή της Ελλάδας.

Σύμφωνα με την ίδια, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι τρεις παραπάνω οικισμοί γίνεται μεταφορά νερού από Καλάνδρα και Κασσανδρινό, στερώντας έτσι ποσότητες νερού από μόνιμους κατοίκους.

«Ποτίζουν γκαζόν και πλένουν αυτοκίνητα με αποτέλεσμα να μην προλαβαίνουν να γεμίσουν οι δεξαμενές. Εδώ και λίγα χρόνια δεν έχουμε επαρκείς βροχές τον χειμώνα, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει επάρκεια για το καλοκαίρι, κάτι που σε συνδυασμό με τον καύσωνα δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα», τονίζει η δήμαρχος Κασσάνδρας.

Οι καταγγελίες για τις πισίνες

Σε ερώτηση της Voria.gr, μετά από καταγγελίες κατοίκων ότι το πρόβλημα προκαλείται από τη χρήση νερού για τις πισίνες σε σπίτια και κυρίως σε ξενοδοχεία, η κ. Χαλκιά επισημαίνει ότι οι δεξαμενές των πισίνων γεμίζουν μια φορά στην αρχή της σεζόν, όπου τραβάνε πολύ νερό, και στη συνέχεια η ανακύκλωσή τους δεν απαιτεί μεγάλες ποσότητες νερού.

περιοχή της Ελλάδας

Έρχονται πρόστιμα και νερό με… το δελτίο

Οι λύσεις που έχει στη διάθεσή της η διοίκηση του δήμου σε αυτή την περιοχή της Ελλάδας φαίνεται πως είναι εξαιρετικά περιορισμένες.

Σύμφωνα με την κ. Χαλκιά, εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο το επόμενο διάστημα να βεβαιώνονται πρόστιμα σε όσους χρησιμοποιούν για άρδευση νερό που προορίζεται για οικιακή χρήση, το οποίο θα είναι μάλιστα τσουχτερό σε όσους είναι υπότροποι.

«Σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να προχωρήσουμε σε τμηματική διακοπή του νερού για λίγες ώρες ανά περιοχή ώστε να μην αντιμετωπίσουμε περαιτέρω προβλήματα», λέει χαρακτηριστικά η δήμαρχος.

Μάλιστα, όταν θα τοποθετηθούν έξυπνα υδρόμετρα σε αυτή την περιοχή της Ελλάδας, όπως λέει η ίδια, οι διακοπές νερού  θα είναι είναι μέθοδος που θα γίνεται πιο εύκολα.

«Διαφορετικά θα πρέπει η περιοχή να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω λειψυδρίας και καταλαβαίνετε τι οικονομικές επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτό για την περιοχή μας», αναφέρει η κ. Χαλκιά.

Για να λυθεί το πρόβλημα υδροδότησης σε αυτή την περιοχή της Ελλάδας, ο δήμος Κασσάνδρας έχει ενταχθεί σε ένα πρόγραμμα ύψους 70 εκατ. ευρώ με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ορίζοντα ολοκλήρωσης τα τρία έτη, ώστε να εξυπηρετούνται οι μεγάλες ανάγκες σε νερό τη θερινή περίοδο.