Μια φωτογραφία ενός αυτόχθονα που κουβαλά τον ηλικιωμένο πατέρα του στην πλάτη του για να κάνει το εμβόλιο κατά του Covid-19 στον Αμαζόνιο της Βραζιλίας έχει γίνει viral. Αποδεικνύει την κατάσταση που επικρατεί και το πόσο περίπλοκο είναι να εμβολιαστεί κανείς σε μια από τις πιο απομακρυσμένες περιοχές του κόσμου. Την ίδια ώρα εμείς το «έχουμε στα πόδια μας» και το αρνούμαστε.
Η φωτογραφία τραβήχτηκε από έναν γιατρό στην περιοχή. Βλέπουμε τον 24χρονο Tawy να κρατά τον 67χρονο πατέρα του, Wahu, αφού έκαναν την πρώτη δόση του εμβολίου. Χρειάστηκε να περπατήσουν για ώρες μέσα στο δάσος για να φτάσουν στο σημείο του εμβολιασμού.
Ο Tawy και ο Wahu ανήκουν στην ιθαγενή κοινότητα Zo’é, η οποία έχει περίπου 325 μέλη. Ζουν σχετικά απομονωμένοι στη βόρεια πολιτεία Πάρα, μια περιοχή που ισοδυναμεί με 1,2 εκατομμύρια γήπεδα ποδοσφαίρου. Ο Erik Jennings Simões, ο γιατρός που τράβηξε τη φωτογραφία, είπε ότι ο Wahu δεν βλέπει τίποτα. Περπατάει με δυσκολία λόγω χρόνιων προβλημάτων στο ουροποιητικό. Εκτίμησε ότι ο γιος του, τον κουβάλησε στην πλάτη του για πέντε έως έξι ώρες.
Η φωτογραφία τραβήχτηκε τον Ιανουάριο του 2021, κατά την έναρξη της εκστρατείας εμβολιασμού για τον κορονοϊό στη Βραζιλία, μια από τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία στον κόσμο. Ο Dr Simões την δημοσίευσε στο Instagram φέτος, για να στείλει ένα θετικό μήνυμα στην αρχή του νέου έτους. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Wahu πέθανε για ασαφείς ακόμα λόγους. Ο Tawy παραμένει με την οικογένειά του και πρόσφατα έκανε την τρίτη δόση του εμβολίου.
Πώς εμβολιάζονται οι ιθαγενείς στον Αμαζόνιο
Τα επίσημα στοιχεία λένε ότι 853 αυτόχθονες έχουν πεθάνει με τον Covid-19 στη χώρα. Τον αριθμό αυτόν καταρρίπτουν οργανώσεις για τα δικαιώματα των ιθαγενών, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι πολλοί περισσότεροι έχουν πεθάνει τα τελευταία 2 χρόνια. Μια έρευνα από την Apib, μια βραζιλιάνικη ΜΚΟ, ανέφερε ότι 1.000 αυτόχθονες πέθαναν μόνο μεταξύ Μαρτίου 2020 και Μαρτίου 2021.
Όταν ξεκίνησε ο εμβολιασμός στη Βραζιλία, οι ιθαγενείς θεωρήθηκαν ομάδα προτεραιότητας. Ωστόσο, δεν ήταν εφικτό για τους γιατρούς και τους εθελοντές να πάνε σε κάθε χωριό, καθώς θα χρειάζονταν εβδομάδες για να εμβολιαστούν όλοι, καθώς βρίσκοντας σε διάσπαρτα μέρη. Έστησαν λοιπόν καλύβες στο δάσος και συμφωνήθηκε ο εμβολιασμός με τις κοινότητες μέσω ασυρμάτου. «Έχουμε υιοθετήσει πρακτικές που σέβονται και λαμβάνουν υπόψη την κουλτούρα και τη γνώση των ανθρώπων της Zo’é», είπε ο Δρ Simões.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Photo: erikjenningssimoes