Περιεχόμενα
«Η Ελλάδα διέθεσε όσα περισσότερα μέσα μπορούσε να διαθέσει» ανέφερε ο Γιώργος Αμυράς, σύμβουλος του πρωθυπουργού σε θέματα Περιβάλλοντος για την αποκατάσταση των δασών σε Πάρνηθα και Έβρο μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέδεις» για τη μάχη της κατάσβεσης και πρόσθεσε πως πλέον «μιλάμε για νέα δεδομένα που χρειάζονται νέα στρατηγική», ενώ υπογράμμισε πως «η πρόληψη είναι το κλειδί».
Τα τελευταία δύο χρόνια και φέτος τρίτη χρονιά μπήκαμε για πρώτη φορά στα δάση και τα καθαρίσαμε. Καθαρίσαμε 119 ευαίσθητα δάση της χώρας, διανοίξαμε 2.000 χιλιόμετρα αντιπυρικών ζωνών και διανοίξαμε 13.600 χιλιόμετρα δασικών δρόμων που ήταν κλειστοί. Δηλαδή 25 φορές το Αθήνα – Θεσσαλονίκη μέσα σε δάση.
Επιπλέον ο κ. Αμυράς πρόσθεσε: «Έχουμε και εμπειρία και όλα τα διαθέσιμα μέσα τα οποία ρίχνουμε στη φωτιά αλλά εδώ μιλάμε για νέα δεδομένα. Τα νέα δεδομένα είναι η κλιματική κρίση η οποία μετατρέπει μια απλή φωτιά σε μεγα-πυρκαγιά την οποία δεν μπορείς εύκολα να τιθασεύσεις, σχεδόν είναι ανθρωπίνως αδύνατο.
Δείτε τη λεκάνη της Μεσογείου όλα τα κράτη στη βόρεια και τη νότια πλευρά, βρισκόμαστε σε ένα ξηροθερμικό κλίμα τόσο ιδιαίτερο που δημιουργεί μεγάλους κινδύνους μία πυρκαγιά να γίνει mega-fire. Πέρσι το είδαμε και στην Ισπανία, την Ιταλία, την Τουρκία, την Τυνησία, στο Μαρόκο, σε όλη τη λεκάνη της Μεσογείου».
«Θα κάνουμε ό,τι κάναμε και στην Εύβοια για την αποκατάσταση. Στον Έβρο από τα 800.000 στρέμματα που κινήθηκε η φωτιά υπάρχουν πολλές άκαυτες νησίδες που μπορεί να φθάνουν και το 30 με 40 %. Θα το δούμε όταν γίνει επεξεργασία στοιχείων. θα κάνουμε άμεσα τα αντιδιαβρωτικά έργα θα βάλουμε τους κορμούς στη σειρά», δήλωσε ο κ. Αμυράς.
«Τα επόμενα βήματα είναι καθαρισμοί ρεμάτων άμεσα, αντιπλημμυρικά, με τσιμεντένια φράγματα στις κοίτες για να συγκρατούν τα φερτά υλικά, θα γίνουν περιφράξεις σε αυτές τις άκαυτες νησίδες και αν η φυσική αναγέννηση δεν δουλέψει θα παρέμβουμε με αναδάσωση.
Ό,τι κάναμε ακριβώς στη βόρεια Εύβοια. Προτεραιότητα όμως είναι τα αντιδιαβρωτικά στις περιοχές και τους οικισμούς που βρίσκονται κοντά σε καμένες δασικές περιοχές.
Η τεχνητή αναδάσωση είναι το τελευταίο βήμα. Αφήνεις δύο χρόνια το έδαφος να βγάλει τους σπόρους και μετά κάνεις τεχνητή αναδάσωση αν χρειάζεται και όπου χρειάζεται. Στο Τατόι κατά πάσα πιθανότητα δεν θα χρειαστεί τεχνητή αναδάσωση», ξεκαθάρισε ο Γιώργος Αμυράς.
Για την αντικατάσταση βλάστησης με άλλα είδη δέντρων-βραδύκαυστα
«Όπου υπάρχει πευκοδάσος δεν μπορείς να πας να το ξεριζώσεις και να βάλεις άλλα είδη γιατί αυτό θα είναι αποτυχημένο. Το πευκοδάσος έχει τα ριζικά συστήματα και θα επανέλθει μόνο του. Αυτό που θα κάνουμε είναι ότι θα περιφράξουμε της αυτές τις νησίδες της Μαύρης Πεύκης, που είναι σημαντική για την ορνιθοπανίδα.
Θα γίνει σπόρο-συλλογή και θα επεκτείνουμε την φύτευση και στις άλλες περιοχές ένωσε κάποιες περιοχές θα βάλουμε βραδύκαυστα πλατύφυλλα αειθαλή δέντρα. Το κάναμε και στη βόρεια Εύβοια με κάποια είδη που είναι βραδύκαυστα ως φυσικό φράγμα για τις πυρκαγιές», τόνισε ο Γιώργος Αμυράς.
Αμυράς για τη δασική υπηρεσία και την εμπλοκή της στη δασοπυρόσβεση
Ήταν μια υπηρεσία εντελώς ξεχασμένη πριν από ενάμιση χρόνο ήρθε στο υπουργείο περιβάλλοντος προκειμένου να αναπτύξουν ξανά το έργο τους μέσα στο δάσος γιατί αυτοί ξέρουνε το δάσος. Μέχρι πριν από δύο χρόνια σε μια πυρκαγιά ασχολούνταν μόνο η πυροσβεστική τώρα βάλαμε σε ενεργό ρόλο την δασική υπηρεσία. Αυτή τη στιγμή στην δασική υπηρεσία ο μέσος όρος ηλικίας των Εργαζομένων είναι τα 55 έτη.
Πώς θα αναλάβουν υπηρεσία στην δασοπυρόσβεση; Προχωράμε 400 μόνιμες προσλήψεις, ενώ θα αλλάξει το δόγμα της αντιμετώπισης του δασικού μας πλούτου. Τα μισά από τα δάση είναι παραγωγικά δάση μπαίνουν μέσα εκεί συνεταιρισμοί, δασεργάτες, αγροτοκτηνοτρόφοι.
Αυτή η κίνηση ανθρώπων μέσα στα δάση, τα προστατεύει. Πρέπει να δούμε πώς θα κάνουμε παραγωγικά τα δάση μας για να διασφαλίσουμε.
Κλείνοντας σημείωσε πως διαφωνεί με την κριτική για τα λάθη που έγιναν στα αντιδιαβρωτικά στη βόρεια Εύβοια. «Καλό είναι να είμαστε προσγειωμένοι και συνετοί. Γίνονται όλα με επιστημονική τεκμηρίωση. Γίνονται όλα με μελέτες οι οποίες εγκρίνονται και περνάνε από πολλά φίλτρα» τόνισε ο Γ. Αμυράς.