Ένα ηχητικό ντοκουμέντο, που έφερε κατ’αποκλειστικότητα στη δημοσιότητα το iefimerida.gr, αποδεικνύει ότι ο εκβιασμός που κατήγγειλε ο Ανδρέας Βγενόπουλος ότι υπέστη από την πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, το 2016, είναι αληθινός. Σε συνέντευξη Τύπου, τον Μάιο του 2016, είχε αναφέρει ότι του ζητήθηκαν, μέσω τρίτου προσώπου, χρήματα με τη «μέθοδο του βιβλίου». Έπρεπε να τα τοποθετήσει δηλαδή μέσα σε ένα βιβλίο, και ότι του ζητήθηκε μέγεθος «βιβλιοθήκης», δηλαδή ένας μεγάλος αριθμός «βιβλίων».

Ο ισχυρός άνδρας της MIG ηχογράφησε τη συνομιλία που είχε στο γραφείο του με την επιχειρηματία Δ.Μ., έμπιστη φίλη της πρώην προέδρου του Αρείου Πάγου. Η Δ.Μ. παραδέχεται ότι του μετέφερε αίτημα της Θάνου για «βιβλία» και ότι αν εκείνος τα έδινε, θα πήγαιναν στην τότε πρόεδρο του Αρείου Πάγου και ο γιος της θα είχε τον ρόλο του εισπράκτορα. Αν όσα μεταφέρει η Δ.Μ. είναι αληθή, τότε φαίνεται πως η Θάνου χρησιμοποίησε ακόμα και το αξίωμα της υπηρεσιακής πρωθυπουργού προκειμένου να αποκομίσει προσωπικά οφέλη.

Το ηχητικό ντοκουμέντο αποκαλύπτει όλο το παρασκήνιο της διαπλοκής λειτουργών της Δικαιοσύνης. Το 2016 λίγοι γνώριζαν τα όσα συμβαίνουν στη Δικαιοσύνη, και οι καταγγελίες που έκανε ο Ανδρέας Βγενόπουλος ακυρώνονταν. Σε μια συνέντευξη Τύπου, όμως, τη δεύτερη που πραγματοποίησε μέσα σε διάστημα δύο μηνών, κατήγγειλε για απόπειρα εκβιασμού την τότε πρόεδρο του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου.

Ο Βγενόπουλος δεν είχε δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες, επειδή την ίδια ημέρα είχε καταθέσει τη μηνυτήρια αναφορά του κατά της προέδρου του Αρείου Πάγου, στην οποία εξιστορούσε τον εκβιασμό. Περίμενε να τα ερευνήσει η Δικαιοσύνη και όχι τα μέσα ενημέρωσης. Εκείνη την περίοδο κρινόταν η έκδοση δύο στενών συνεργατών του, στελεχών της MIG, από την Ελλάδα στην Κύπρο.

«Ανακρίβειες» χαρακτήριζαν τα όσα κατήγγειλε ο Βγενόπουλος

Η Βασιλική Θάνου το διάστημα 27 Αυγούστου-21 Σεπτεμβρίου 2015, κατά την προεκλογική περίοδο μετά το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, διετέλεσε πρωθυπουργός της υπηρεσιακής κυβέρνησης. Στην υπηρεσιακή κυβέρνηση Θάνου, υπουργός Δικαιοσύνης τοποθετήθηκε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ο οποίος τότε ήταν υφυπουργός Δικαιοσύνης και μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 αναβαθμίστηκε σε αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

Ο Ανδρέας Βγενόπουλος με την Βασιλική Θάνου φαίνεται να συναντήθηκαν για πρώτη φορά, μέσω της Δ.Μ, το 2014. Ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, τον οποίο κατήγγειλε ο Βγενόπουλος για εναντίον του παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, επισκεπτόταν «για ευχές», όπως δήλωσε αργότερα, την κυρία Θάνου στο γραφείο της. Όταν ρωτήθηκε για τις καταγγελίες, απάντησε «δεν ασχολούμαι με τον κ. Βγενόπουλο». Η κυρία Θάνου επίσης χαρακτήρισε «αθλιότητες», «ανακριβή», «κατασκευασμένα» και «ανυπόστατα» τα λεγόμενά του σχετικά με τα χρήματα «δωροδοκία» που του ζήτησε για να τον ευνοήσει δικαστικά.

Ο επιχειρηματίας απεβίωσε λόγω καρδιακής ανακοπής, τον Νοέμβριο του 2016. Η έρευνα των καταγγελιών του, στην συνέχεια, ανατέθηκε στην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Άννα Ζαΐρη, η οποία αρχειοθέτησε τη μηνυτήρια αναφορά μέσα σε μόλις 5 ημέρες. Ύστερα τοποθετήθηκε από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, στο οποίο προήδρευε η Θάνου, επικεφαλής της Αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος, με πλειοψηφία έξι ψήφων υπέρ και πέντε κατά. Η Θάνου, δέκα ημέρες μετά τη συνταξιοδότησή της, τοποθετήθηκε, στις 10 Ιουλίου 2017, άμισθη προϊσταμένη του Νομικού Γραφείου της Γενικής Γραμματείας του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.