Από την πρώτη στιγμή, το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας (10/7), είχε καταστεί σαφές πως θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να μην εντοπιστούν, τουλάχιστον ύποπτοι για τη δολοφονία της Anna Ivankova. Η 46χρονη τρανς γυναίκα είχε εντοπιστεί νεκρή, ενώ η σορός της ήταν βαρύτατα χτυπημένη. Μα αυτό που παίζει καθοριστικό ρόλο στην επικείμενη εξιχνίαση του εγκλήματος, ήταν το κάθε άλλο παρά «επαγγελματικό» σκηνικό που αντίκρισαν οι Αρχές στο ισόγειο της οδού Φυλής.

Το τμήμα Ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας Αττικής έχει άλλωστε το υψηλότερο ποσοστό εξιχνίασης εγκλημάτων. Ένα σκηνικό γεμάτο αίματα, αντικείμενα και αποτυπώματα ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για πλήρη χαρτογράφηση του τι συνέβη το βράδυ της Κυριακής, ξημερώματα εκείνης της μοιραίας Δευτέρας, όπως ακόμη και το τι ακολούθησε όταν η Anna Ivankova έπεσε νεκρή στο πάτωμα του σπιτιού της.

50 άτομα στο σπίτι της Anna Ivankova

Το Ανθρωποκτονιών βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή συνεργασίας με τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών και οι πληροφορίες αναφέρουν πως έχει ήδη σχηματιστεί μία περίπλοκη αλλά ευκρινής εικόνα για το τι έχει συμβεί, αλλά και για το ποιοι βρέθηκαν μαζί με την Άννα το τελευταίο διάστημα.

Έχει ξεχωριστή σημασία πως η Σήμανση είχε μπόλικη δουλειά στο σπίτι της Anna Ivankova. Δεν είναι διόλου τυχαίο το γεγονός πως βρέθηκαν τουλάχιστον 50 διαφορετικά αποτυπώματα στο σπίτι της Άννας.

Άγιο Παντελεήμονα, Άννα, Anna Ivankova

Αυτό το γεγονός φέρνει μία διαφορετική διάσταση στην ιστορία σε σχέση με τα όσα κατά πλειοψηφία ισχυρίστηκαν οι άνθρωποι του περιβάλλοντός της στις Αρχές. Κατά πληροφορίες από τις παραπάνω από 12 μαρτυρικές καταθέσεις που ελήφθησαν, προέκυπτε πως η Κουβανή ενώ στο παρελθόν εκδιδόταν, το τελευταίο διάστημα είχε αποστασιοποιηθεί. Η ανακάλυψη τόσων πολλών αποτυπωμάτων ενδεχομένως να υποδηλώνει το αντίθετο.

Αυτή η πληροφορία βεβαίως, αν και κινείται στα όρια του κουτσομπολιού, έχει μία ξεχωριστή σημασία καθώς συγκεκριμένα σενάρια αναφέρουν πως το έγκλημα είναι πιθανό να έχει και οικονομική χροιά. Αυτό όμως που είναι δεδομένο, είναι πως η σφοδρότητα των χτυπημάτων υποδηλώνει συναίσθημα, μίσος ή πάθος, καθώς η σορός της Anna Ivankova βρέθηκε τσακισμένη.

Κατά πληροφορίες η αδικοχαμένη είχε πολλά χτυπήματα και στο κεφάλι εκτός από τις δύο βαθιές μαχαιριές από ψαλίδι που βρέθηκε στο σημείο. Τα χτυπήματα φέρονται να προέρχονται από μη αιχμηρό αντικείμενο, όπως ένα βάζο ή τη βάση ενός κηροπηγίου, όμως ήταν τόσο σφοδρά που προκάλεσαν μερική παραμόρφωση. Αντίστοιχα αντικείμενα έχουν βρεθεί και εξετάζονται από τα Εγκληματολογικά Εργαστήρια.

Η «παρέα» των 10 σεσημασμένων και ο περίπατος με τον δολοφόνο

Από την ποσότητα των αποτυπωμάτων πάντως προκύπτουν και μία σειρά από τουλάχιστον 10, τα οποία χτύπησαν τα «καμπανάκια» του ειδικού συστήματος διαχείρισης της βάσης δεδομένων της ΕΛ.ΑΣ.. Πρόκειται για δέκα άτομα τα οποία έχουν ιστορικό «σχέσεων» τις Αρχές καθώς έχουν παρουσιάσει παραβατική συμπεριφορά.

Πρόκειται για ανθρώπους που έχουν απασχολήσει τις Αρχές ποικιλοτρόπως, χωρίς αυτό να σημαίνει βεβαίως πως αποτελούσαν εγκληματίες «πρώτης γραμμής». Σε πρώτη φάση τα δέκα αυτά άτομα είχαν βρεθεί στο επίκεντρο των ερευνών, με μόνο μερικούς, μετρημένους στα δάχτυλα του ενός χεριού να έχουν μπει στη λίστα των υπόπτων.

Άλλωστε οι παραπάνω έχουν κάτι ξεχωριστό σε σχέση με τους υπόλοιπους. Είναι η απεικόνιση μίας ανδρικής φιγούρας δίπλα στην Anna Ivankova, η οποία χρονολογείται γύρω αργά το απόγευμα με νωρίς το βράδυ της Κυριακής (9/7). Το σκηνικό όπου η αδικοχαμένη Anna Ivankova περιπατεί στο πλάι του πιθανού δολοφόνου της έχει αποτυπωθεί από κάμερες ασφαλείας και ελέγχου κυκλοφορίας της περιοχής.

Άγιο Παντελεήμονα

Έτσι λοιπόν, γίνεται προσπάθεια να «ταιριάξει» η εικόνα του βιντεοληπτικού υλικού με τα σώματα των σεσημασμένων των οποίων τα αποτυπώματα έχουν βρεθεί στο σπίτι της Anna Ivankova

Πριν το μίσος, το πάθος

Ένας ακόμη παράγοντας που βοηθά τις Αρχές να βάλουν σε τάξη το πιθανό σενάριο που οδήγησε στη δολοφονία, είναι η ύπαρξη ενός «θησαυρού» από DNA. Κατά συγκεκριμένες πηγές, στο σπίτι της Anna Ivankova βρέθηκαν κάποια χρησιμοποιημένα προφυλακτικά.

Επανερχόμενοι στις αναφορές που υποστήριζαν πως η Anna Ivankova εκδιδόταν μέχρι πριν κάποιους μήνες, είναι εύλογο να σχηματιστεί ένα σενάριο που να μιλά για μία συναισθηματική σύνδεση η οποία κατέρρευσε εξαιτίας κάποιου τσακωμού. Όλα αυτά βεβαίως ανάγονται στη σφαίρα της αναζήτησης του κινήτρου, που θα βρεθεί σε πρώτο πλάνο, μόλις και εφόσον καταλήξουν οι Αρχές στους βασικούς υπόπτους για την τέλεση του εγκλήματος.

Παράλληλα πάντως η Anna Ivankova ήταν εγγεγραμμένη σε μία τουλάχιστον εφαρμογή γνωριμιών και παρ’ όλο που τα κινητά της δεν βρέθηκαν στο σπίτι της, η ΕΛ.ΑΣ. έχει τη δυνατότητα να ξεψαχνίσει στοιχεία που μπορεί να προκύψουν.