Με τίτλο «Βία στην Ελλάδα κατά των προσπαθειών να διασωθεί η αρχαία κληρονομιά της Μυκόνου», ο βρετανικός Guardian αναφέρεται στην επίθεση που δέχτηκε ο αρχαιολόγος Μανώλης Ψαρρός, με σκληρή γλώσσα για το Νησί των Ανέμων.
Στο ρεπορτάζ που υπογράφει η Έλενα Σμιθ γράφεται το χρονικό της επίθεσης στον αρχαιολόγο, ο οποίος βρέθηκε με σπασμένα πλευρά, σπασμένη μύτη και μάτια που είχαν μελανιάσει τόσο σοβαρά που εξασθένησαν την όρασή του. Μάλιστα αναφέρεται στην επίθεση πως πρόκειται για επαγγελματικά χτυπήματα με γροθιές και κλωτσιές.
Στη συνέχεια γίνεται λόγος πως η Μύκονος είναι η «παιδική χαρά των πλουσίων» – τα μπαρ, τα εστιατόρια και οι παραλίες της, χώροι που όλο και περισσότερο αποφέρουν γιγαντιαία κέρδη. Αλλά η βίαιη επίθεση στον Ψαρρό αποκάλυψε επίσης μια σκοτεινή πλευρά: Ενός νησιού που έχει καταληφθεί από συμφέροντα τα οποία έχουν καταλήξει να βλέπουν τις ακτές του νησιού ως μία ζώνη λυκόφωτος μακριά από την εμβέλεια της κεντρικής κυβέρνησης και το μακρύ χέρι του νόμου.
Επιπλέον ο Guardian αναφέρεται και στην προειδοποιητική δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος τόνισε πως θα επιβληθούν μέτρα δημόσιας τάξης. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να φτάσουν στη Μύκονο οι πρώτοι από τους 100 επιπλέον υπαλλήλους ασφαλείας, μεταξύ των οποίων αστυνομικοί, ερευνητές οικονομικού εγκλήματος, επιθεωρητές περιβάλλοντος και οικοδομών.
Η πάταξη της παράνομης δόμησης σε αγροτικές περιοχές, τόσο στο νησί των ανέμων όσο και σε γειτονικά νησιά του αρχιπελάγους του Αιγαίου, θα ενταθεί επίσης. «Δεν υπάρχει νησί όπου κάποιοι άνθρωποι νομίζουν ότι είναι υπεράνω του νόμου», δήλωσε Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Αυτή είναι μια κατάσταση που θα αντιμετωπιστεί αποφασιστικά».
«Τα πάντα σχετικά με αυτή την επίθεση είναι ενδεικτικά του πόσο εκτός ελέγχου έχει γίνει η κατάσταση στη Μύκονο», δηλώνει η Δέσποινα Κουτσούμπα, πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων. Η ίδια μιλά για «μαφιόζικο χτύπημα που εκτελέστηκε από ανθρώπους που ακολουθούσαν τον Μανώλη από τη δουλειά του. Αφορά τεράστια επιχειρηματικά συμφέροντα και είχε στόχο να σπείρει τον φόβο στις καρδιές των αρχαιολόγων».
Οι αρχαιολόγοι της Ελλάδας, μια κοινότητα που δεν ξεπερνά τους 1.000 ανθρώπους, θεωρείται ο θεματοφύλακας της ιστορικής κληρονομιάς της χώρας. Πολλοί βλέπουν σε αυτούς τους αφοσιωμένους ανθρώπους που κάνουν ανασκαφές και αποτελούν το τελευταίο προπύργιο απέναντι στις λεηλασίες που συνδέονται όλο και περισσότερο για τον τουρισμό.
Όμως, η τουριστική βιομηχανία αντιπροσωπεύει το 25% του ΑΕΠ και αποτελεί μακράν τη μεγαλύτερη κινητήρια δύναμη της οικονομίας. Ως εκ τούτου, απαιτείται ένας λεπτός μηχανισμός εξισορρόπησης, που αφενός αναγνωρίζει την ανάγκη για επισκέπτες, αλλά αφετέρου διατηρεί τη φυσική ομορφιά της χώρας.