Φάμπρικα είχαν στήσει τουλάχιστον 6 άτομα, τα οποία εξαπατούσαν μικρές επιχειρήσεις και ιδιώτες, βάζοντας στο χέρι τα τραπεζικά στοιχεία τους, αγοράζοντας στη συνέχεια πανάκριβα κινητά και άλλες συσκευές και στη συνέχεια τις μεταπωλούσαν.

Ζημία τουλάχιστον 60.000 ευρώ προκάλεσαν οι 6 επιτήδειοι οι οποίοι μέσω από τουλάχιστον 14 περιπτώσεις, «έγδυσαν» ιδιώτες και μικρές επιχειρήσεις. Έβαζαν «χέρι» στα τραπεζικά στοιχεία των Αρχών, «ψαρεύοντάς» τους κωδικούς των τραπεζικών τους στοιχείων. Μόλις το κατάφερναν, δημιουργούσαν άυλες χρεωστικές κάρτες, αγόραζαν πανάκριβα κινητά, τα οποία προωθούσαν σε καταστηματάρχες στο Μενίδι, οι οποίοι έπειτα τα μεταπωλούσαν.

Η επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ.

Για την υπόθεση η ΕΛ.ΑΣ. ενημέρωσε για τον τρόπο με τον οποίο έφτασε στα ίχνη τους, ενώ περιέγραψε την επιχείρηση μέσω της οποίας προχώρησε στη σύλληψη τριών ατόμων:

«Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα, τα μέλη της οποίας δραστηριοποιούνταν συστηματικά σε απάτες μέσω διαδικτύου και στην αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος.

Η επιχείρηση για τον τερματισμό της παράνομης δράσης τους έλαβε χώρα μετά από περίπτωση απάτης που διαπράχθηκε μέσω υπολογιστή την Παρασκευή, 6 Απριλίου 2023, σε βάρος κατοίκου της ευρύτερης περιοχής της Καβάλας, του οποίου η χρεωστική κάρτα χρησιμοποιήθηκε για αγορές σε κατάστημα της Αττικής.

Στο πλαίσιο αυτό, πρωινές ώρες του Σαββάτου, 7 Απριλίου 2023, από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με τη συνδρομή αστυνομικών της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής (Δ.Α.Ε.Α.) και της Ο.Π.Κ.Ε., εντοπίστηκαν εντός ορίων αυτοφώρου και συνελήφθησαν στην ευρύτερη περιοχή των Αχαρνών τρία (3) μέλη της εγκληματικής ομάδας.

Σε βάρος τους, καθώς και σε βάρος τριών (3) ακόμη ατόμων, τα στοιχεία των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί, σχηματίστηκε δικογραφία,  για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της απάτης, απάτης με υπολογιστή, παράνομης απόκτησης άυλων μέσων πληρωμής, αποδοχής και διάθεσης παρανόμως αποκτηθέντων άυλων μέσων πληρωμής, αποδοχής και διάθεσης προϊόντων εγκλήματος, νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της νομοθεσίας για τα όπλα.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την εμπεριστατωμένη αστυνομική και ψηφιακή έρευνα, τα μέλη της εγκληματικής ομάδας, ενεργώντας είτε από κοινού, είτε μεμονωμένα, προέβησαν κατά το διάστημα από 28 Ιανουαρίου 2023 έως και 6 Απριλίου 2023, σε τουλάχιστον 14 περιπτώσεις απάτης με υπολογιστή, με το παράνομο οικονομικό όφελος από αυτές να ανέρχεται στις 60.000 ευρώ.

Πως δρούσαν «τσιμπούσαν» κωδικούς για να αγοράσουν πανάκριβα κινητά

Όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο «έκλεβαν» τους κωδικούς των θυμάτων, η ΕΛ.ΑΣ. έδωσε αναλυτικά το modus operandi, προκειμένου να εξηγήσει στο κοινό τα λάθη στα οποία υπέπεσαν τα θύματα, αφήνοντας έτσι εκτεθειμένα τα προσωπικά τους στοιχεία:

«Τηλεφωνούσαν σε επιχειρήσεις, καταστήματα, ελεύθερους επαγγελματίες και φυσικά πρόσωπα, όπου παρουσιάζονταν είτε ως υπάλληλοι λογιστηρίων, δημοσίων υπηρεσιών είτε ως ενδιαφερόμενοι αγοραστές για αγγελίες, με σκοπό δήθεν την εξόφληση χρέους, καταβολή επιδόματος ή αποστολή προκαταβολής αγοράς.

Αποκτούσαν πρόσβαση στον τραπεζικό τους λογαριασμό, αφού προηγουμένως τους έπειθαν να καταχωρήσουν τα διαπιστευτήρια εισόδου τους, με μεθόδους χειραγώγησης ή μέσω απατηλών υπερσυνδέσμων (phishing links), που τους απέστελλαν μέσω email ή sms και οδηγούσαν σε απατηλές ιστοσελίδες τραπεζών.

Ενεργοποιούσαν τις χρεωστικές τους κάρτες, σε άυλη μορφή, στα ψηφιακά πορτοφόλια (e-wallets) των κινητών τους τηλεφώνων, με τα οποία στη συνέχεια προέβαιναν σε αγορές μέσω ανέπαφων συναλλαγών, από καταστήματα πώλησης προϊόντων τεχνολογίας, και συγκεκριμένα σε συσκευές κινητών τηλεφώνων μεγάλης αξίας και αυξημένης ζήτησης.

Μεταπωλούσαν τις ανωτέρω συσκευές σε καταστήματα πώλησης κινητών τηλεφώνων στην περιοχή των Αχαρνών, ιδιοκτησίας δύο μελών της εγκληματικής ομάδας, τα οποία στη συνέχεια τα πουλούσαν σε ιδιαίτερα δελεαστικές τιμές».

Τα ευρήματα και το μήνυμα πρόληψης και προστασίας

πανάκριβα κινητά
Τα ευρήματα των Αρχών

Από εκεί και πέρα από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε δύο σπίτια και δύο καταστήματα πώλησης προϊόντων κινητής τηλεφωνίας στις Αχαρνές βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 9 σφραγισμένες συσκευές κινητής τηλεφωνίας μεγάλης αξίας,
  • 2 τηλεοράσεις (SmartTV) προερχόμενες από την εν λόγω εγκληματική δραστηριότητα,
  • 14 κινητά τηλέφωνα, φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής και 2 τάμπλετ,
  • κυνηγετικό όπλο, 25 φυσίγγια, και μαχαίρι με μήκος λάμας 21 εκατοστών,
  • σύστημα καταγραφής εικόνας,
  • 1.850 ευρώ,
  • 147 σφραγισμένα πακέτα σύνδεσης εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, ενεργοποιημένα σε αλλοδαπούς υπηκόους (ghostnumbers) και
  • πλήθος εγγράφων σχετιζόμενα με την εγκληματική δραστηριότητα.

Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια, όπλα και χρηματικό ποσό θα αποσταλούν αρμοδίως.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον αρμόδιο Εισαγγελέα, ενώ οι έρευνες για τον προσδιορισμό της πλήρους δράσης της εν λόγω εγκληματικής ομάδας συνεχίζονται.

Να σημειωθεί πως η ΕΛ.ΑΣ. δίνει σημαντικές οδηγίες προκειμένου να προφυλαχτούν οι πολίτες από τέτοιου είδους περίπλοκες απάτες:

«Υπενθυμίζεται ότι, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

Τηλεφωνικά: 11188

Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr

Μέσω twitter: @CyberAlertGR

Μέσω του gov.gr στην ενότητα Πολίτης και καθημερινότητα/ Καταγγελίες / Καταγγελίες για εγκλήματα κυβερνοχώρου

Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD».

Photo credits: SOOC, ΕΛ.ΑΣ.