Ακριβώς έναν χρόνο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, αντιπρόεδρος του ρωσικού συμβουλίου Ασφαλείας και άλλοτε Πρόεδρος της Ρωσίας, υποστήριξε όχι μόνο ότι «η χώρα του θα νικήσει», αλλά είναι ικανή και «έτοιμη να φτάσει μέχρι τα σύνορα της Πολωνίας».

Χαρακτηριστικά, την Παρασκευή (24/02), ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ έγραψε σε ανάρτησή του στο Telegram το εξής: «Η νίκη θα επιτευχθεί. Όλοι θέλουμε να γίνει το συντομότερο δυνατό. Και αυτή η ημέρα θα έρθει. Θα πάρουμε πίσω τα εδάφη μας και θα προστατεύσουμε τον λαό μας, που υπέφερε κατά τη διάρκεια των ετών της γενοκτονίας και των βομβαρδισμών».

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων που θα ακολουθήσουν τον πόλεμο στην Ουκρανία, επισημαίνοντας: «Εξαντλητικοί μήνες και χρόνια αντιπαράθεσης, υστερίας και αγένειας εκ μέρους εκείνων που θα κυβερνήσουν ό,τι έχει απομείνει από την Ουκρανία. Η μοίρα τους είναι αξιοζήλευτη. Δεν θα μπορέσουν να αποδεχτούν το αποτέλεσμα της χωρίς να διακινδυνεύσουν την εκτέλεση την ίδια μέρα. Οι εθνικιστές θα συνεχίσουν να ελέγχουν τη συμμορία που βρίσκεται στην εξουσία, γιατί κανένας από αυτούς δεν έχει άλλη ιδεολογία από τον μπαντερικό νεοναζισμό. Η παραδοχή της ήττας είναι σαν θάνατος γι’ αυτούς».

Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος του ρωσικού συμβουλίου Ασφαλείας και άλλοτε Πρόεδρος της Ρωσίας, έβαλε στο στόχαστρό του και τη Δύση, τονίζοντας πως «οι αποφάσεις θα ληφθούν στο εξωτερικό από εκείνους που είναι υπεύθυνοι για την προμήθεια όπλων στο Κίεβο και τη διάθεση χρημάτων για τη διατήρηση των υπολειμμάτων της ουκρανικής οικονομίας». Επίσης, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ πρόσθεσε: «Τα κίνητρα των κύριων εχθρών της χώρας μας είναι ξεκάθαρα: Να αποδυναμώσουν τη Ρωσία όσο το δυνατόν περισσότερο, να μας κάνουν μόνιμα αδύναμους».

Ακόμα, ο ίδιος επανέλαβε τους στόχους της λεγόμενης «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» (σ.σ. έτσι αποκαλεί η Ρωσία τον πόλεμο στην Ουκρανία), υπογραμμίζοντας: «Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης. Να απωθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τα όρια των απειλών για τη χώρα μας, ακόμη και αν πρόκειται για τα σύνορα της Πολωνίας. Να καταστρέψουμε τον νεοναζισμό μέχρις εσχάτων».

Ολόκληρη η ανάρτηση του Μεντβέντεφ

«Έχει περάσει ένας χρόνος από την έναρξη της ειδικής επιχείρησης. Ένας χρόνος καθώς οι στρατιώτες μας αποκαθιστούν την τάξη, την ειρήνη και τη δικαιοσύνη στον τόπο μας, προστατεύουν το λαό μας και καταστρέφουν τις ρίζες του νεοναζισμού. Είναι ήρωες. Τους βοηθάει όλη η χώρα, προμηθεύοντας το μέτωπο με ό,τι χρειάζεται. Η νίκη θα επιτευχθεί. Όλοι θέλουμε να γίνει το συντομότερο δυνατό. Και αυτή η ημέρα θα έρθει. Θα πάρουμε πίσω τα εδάφη μας και θα προστατεύσουμε τον λαό μας, που υπέφερε κατά τη διάρκεια των ετών της γενοκτονίας και των βομβαρδισμών.

Και τι θα γίνει μετά; Τότε θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις, οι οποίες είμαι βέβαιος ότι θα είναι δύσκολες και νευρικές. Πρώτα απ’ όλα, επειδή οι επίσημοι διαπραγματευτές από την πλευρά του αντιπάλου μας είναι κάποιοι, αλλά οι πραγματικοί ηγέτες είναι εντελώς διαφορετικοί. Και τις αποφάσεις για το καθεστώς του Κιέβου δεν θα τις πάρει φυσικά κάποιος Ζελένσκι, αν ζει ακόμα, ή η κλίκα του. Οι αποφάσεις θα ληφθούν στο εξωτερικό από εκείνους που είναι υπεύθυνοι για την προμήθεια όπλων στο Κίεβο και τη διάθεση χρημάτων για τη διατήρηση των υπολειμμάτων της ουκρανικής οικονομίας. Τα κίνητρα των κύριων εχθρών της χώρας μας είναι ξεκάθαρα: Να αποδυναμώσουν τη Ρωσία όσο το δυνατόν περισσότερο, να μας κάνουν μόνιμα αδύναμους. Ως εκ τούτου, δεν ενδιαφέρονται για τον τερματισμό της σύγκρουσης αλλά, αργά ή γρήγορα, σύμφωνα με τους νόμους της ιστορίας, θα το κάνουν. Και τότε θα προκύψει κάποιου είδους συμφωνία. Φυσικά, χωρίς θεμελιώδεις συμφωνίες για τα πραγματικά σύνορα ή για ένα νέο Σύμφωνο του Ελσίνκι που θα διασφαλίζει την ασφάλεια στην Ευρώπη. Απλά ένα είδος συμφωνίας.

Τότε είναι πιθανό να ξεκινήσει μια εξίσου δύσκολη περίοδος. Εξαντλητικοί μήνες και χρόνια αντιπαράθεσης, υστερίας και αγένειας εκ μέρους εκείνων που θα κυβερνήσουν ό,τι έχει απομείνει από την Ουκρανία. Η μοίρα τους είναι αξιοζήλευτη. Δεν θα μπορέσουν να αποδεχτούν το αποτέλεσμα της χωρίς να διακινδυνεύσουν την εκτέλεση την ίδια μέρα. Οι εθνικιστές θα συνεχίσουν να ελέγχουν τη συμμορία που βρίσκεται στην εξουσία, γιατί κανένας από αυτούς δεν έχει άλλη ιδεολογία από τον μπαντερικό νεοναζισμό. Η παραδοχή της ήττας είναι σαν θάνατος γι’ αυτούς. Ως εκ τούτου, η ιδεολογία αυτή μπορεί να παραμείνει για πολύ καιρό. Και κάποια στιγμή τα νέα αιμοσταγή αγόρια, που αυτοαποκαλούνται νόμιμη ουκρανική κυβέρνηση, θα προκαλέσουν και πάλι μια παγκόσμια σύγκρουση, οι οποίοι έχουν και πάλι αφηνιάσει. Δεν έχει σημασία αν αυτό θα γίνει παραμονές των εκλογών ή απλά ένα ακόμη Μαϊντάν.

Αυτό δεν μπορεί να επιτραπεί να συμβεί. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης. Να απωθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τα όρια των απειλών για τη χώρα μας, ακόμη και αν πρόκειται για τα σύνορα της Πολωνίας. Να καταστρέψουμε τον νεοναζισμό μέχρις εσχάτων. Για να μην χρειάζεται να χάνουμε χρόνο για να πιάνουμε τα απομεινάρια των συμμοριών στα δάση της Μικρής Ρωσίας. Για να μπορέσει ο κόσμος να βρει την πολυπόθητη ηρεμία του».