H Masouma Tajik είδε την ζωή της να αλλάζει για δεύτερη φορά μέσα σε έξι μήνες. Το άσχημο παιχνίδι που της επιφύλασσε η μοίρα ξεκίνησε μετά την κατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν. Αναγκάστηκε να διαφύγει σε άλλη ήπειρο, που πρέπει να ξαναεγκαταλείψει για να γλιτώσει από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.
Η 23χρονη προγραμματίστρια και data analyst λέει ότι έχει κλονιστεί η αίσθηση που είχε για την πραγματικότητα, καθώς το σοκ είναι τεράστιο. «Μερικές φορές, όταν κλείνω τα μάτια μου, όλα φαίνονται σουρεαλιστικά», λέει από την πολωνική πρωτεύουσα Βαρσοβία, όπου βρίσκεται τώρα. «Όταν πήγαινα στα πολωνικά σύνορα από το Lviv, είδα σκηνές που με οδήγησαν πίσω στην εκκένωση της Καμπούλ. Κάθε φορά που έβλεπα αυτές τις σκηνές, πάθαινα deja vu.
Είχα την αίσθηση ότι το είχα ζήσει πριν. Δεν μπορούσα να το πιστέψω. Άφησα την οικογένεια και τους φίλους μου στο Αφγανιστάν λίγους μήνες πριν και τώρα άφηνα τους φίλους μου στην Ουκρανία». Η ίδια από μικρή έρχεται αντιμέτωπη με τις συγκρούσεις και τον διωγμό, καθώς γεννήθηκε πρόσφυγας στην Τεχεράνη. Η οικογένειά της είναι από τη Χαζαρία, μια εθνική μειονότητα που διώκεται στο Αφγανιστάν, για αυτό και αναγκάστηκαν να αφήσουν πίσω το σπίτι τους.
Αφού γύρισαν κατάφερε να κερδίσει μια υποτροφία στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Αφγανιστάν και έγινε μια από τις κορυφαίες φοιτήτριες στην τάξη της, παρά τις προκαταλήψεις γύρω από την εθνικότητα και το φύλο της. Μετά από την εισβολή των Ταλιμπάν, δεν ένιωθε ασφάλεια πια κι έπρεπε να εγκαταλείψει την χώρα της. Τα δικαιώματα ειδικά των γυναικών καταπατήθηκαν και φοβήθηκε ότι δεν θα μπορεί πια να σπουδάζει.
Χιλιάδες άτομα στοιβάζονταν στο αεροδρόμιο για να φύγουν από τη χώρα. «Όταν μπήκαμε στο αεροδρόμιο, η κατάσταση χειροτέρευε. Οι Ταλιμπάν ξυλοκοπούσαν τον κόσμο. Με μαστίγωσε μια ομάδα Ταλιμπάν. Ήμουν τρομοκρατημένη». Μετά από μέρες αναμονής, στις 21 Αυγούστου, η Tajik, μόνο με ένα σακίδιο που περιείχε ένα φορητό υπολογιστή και το βιβλίο της Elif Shafak The Forty Rules of Love, κατάφερε να μπει σε ένα αεροπλάνο με προορισμό το Κίεβο.
“I can’t really afford to be stuck in another war,” Masouma Tajik, who fled Kabul for Kyiv, told Foreign Policy. https://t.co/uEDUCV6vgd
— Foreign Policy (@ForeignPolicy) March 6, 2022
Η ζωή μετά τους Ταλιμπάν
Προσπάθησε να ξαναφτιάξει τη ζωή της και να σταθεί στα πόδια της σε μια χώρα με διαφορετική γλώσσα και κουλτούρα. «Μετά από μερικούς μήνες, βρέθηκα άνεργη επειδή η εταιρεία στην οποία εργαζόμουν έκλεινε. Δεν τα παράτησα και έπιασα άλλη μια εξ αποστάσεως δουλειά ως data analyst για μια σερβική εταιρεία» λέει η ίδια.
Και εκεί που άρχισε να ορθοποδεί, να κάνει νέες παρέες και να ζει κάπως φυσιολογικά, έρχεται ένα δεύτερο χτύπημα να στην συντρίψει. Kατάφερε να φτάσει στο Λβιβ, όπου την βοήθησε μια ομάδα Πολωνών εθελοντών να περάσει τα σύνορα. «Άρχισα να σκέφτομαι, υπάρχει χώρα όπου δεν υπάρχει πόλεμος, ώστε να μπορώ να πάω εκεί;» λέει δακρυσμένη η Tajik. «Γιατί δεν μπορώ να έχω μια κανονική ζωή όπως αυτή οποιουδήποτε άλλου 23χρονου κοριτσιού στην Ευρώπη;».
Τελικά, έφτασε στη Βαρσοβία την περασμένη Πέμπτη, όπου βρέθηκε με έναν Αφγανό φίλο της από την Καμπούλ, ο οποίος ζει στην Πολωνία πλέον. Καλείται να ξαναρχίσει την ζωή της από την αρχή για τρίτη φορά μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο. Μέσα από την ιστορία της στέλνει ένα μήνυμα σε όλους εμάς που έχουμε δεδομένα κάποια πράγματα.
«Αυτή τη φορά, θα ζω την κάθε μέρα. Αν έχω μάθει ένα πράγμα από τη ζωή σε αυτούς τους έξι μήνες, είναι ότι πραγματικά δεν ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει το αύριο» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Πηγή: Guardian
Διαβάστε επίσης στο intronews.gr:
Ουκρανία: 35 νεκροί και 134 τραυματίες στο Lviv – Σκοτώθηκε δημοσιογράφος με πάσο των New York Times
Ουκρανία: Πώς ανατρέπει ο πόλεμος την ανάκαμψη των αεροπορικών πτήσεων στην Ευρώπη
Εβδομάδα Μόδας στο Παρίσι: Πώς επηρεάστηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία