Περιεχόμενα
Οι τελευταίες εξελίξεις και η αποκάλυψη ενός ακόμη στελέχους του τρομοκρατικού βραχίονα στην Ελλάδα, συμπληρώνουν το παζλ γύρω από την πολύκροτη υπόθεση της επίθεσης στη συναγωγή-εστιατόριο. Πλέον η «αλυσίδα» των τρομοκρατών είναι εμφανής και τα ερωτήματα απαντώνται το ένα μετά το άλλο.
Περισσότερο φως στην υπόθεση έριξε η αποκάλυψη των ισραηλίτικων ΜΜΕ πως ο Κάρι ή Μοχάμεντ Μοχσέν Ρεζά αποτελεί τον επικεφαλής του εν Ελλάδι τρομοκρατικού βραχίονα στη χώρα μας. Πρόκειται για έναν 65χρονο Πακιστανό ο οποίος κατοικεί στο Ιράν και συγκεκριμένα στην πόλη Κομ. Φέρεται να είναι και αυτός σιίτης μουσουλμάνος και αποτελεί τον εντολέα του Σαΐντ Φακάρ Αμπάς ή αλλιώς του 30χρονου Πακιστανού με το προσωνύμιο «Σάνι», ο οποίος με τη σειρά του έδινε εντολές στον 27χρονο Σουέντ Ιρτάζα Χαϊντέρ, τον εκ… Ζακύνθου ορμώμενο Πακιστανό.
Οι διάλογοι που αποκαλύπτουν την «αλυσίδα» των τρομοκρατών
«Εδώ είναι πολύ αυστηρά τα πράγματα επειδή εδώ τους προστατεύουν πολλοί. Είναι οι ίδιοι που σου έλεγα, αυτοί που χρειάζονται αυτό το βίντεο θα καταλάβουν ποιοι είναι. Είναι στο κέντρο», έλεγε ο «Σάνι» στον Χαϊντέρ σε ανύποπτο χρόνο.
«Αυτοί με απειλούν πάρα πολύ. Και αν δεν βρεθεί λύση, θα γίνει μεγάλο κακό», του είπε ξανά μία άλλη στιγμή.
Αυτές είναι μερικές από τις στιχομυθίες που έκανε τους ανθρώπους της ΕΥΠ και της Αντιτρομοκρατικής να πιστεύουν πως πίσω από τους εμφανείς πρωταγωνιστές κρύβονται κι άλλοι. Η αποκάλυψη της εμπλοκής του Μοχσέν Ρεζά έρχεται για να επιβεβαιώσει τις υπόνοιες που είχε εκφράσει η ΔΑΕΕΒ: «… ενεργώντας από κοινού με έτερους δράστες που επίσης φέρονται να διαμένουν στο εξωτερικό και τα στοιχεία των οποίων δεν κατέστη δυνατόν να εξακριβωθούν, δίνοντας αλλά και λαμβάνοντας εντολές, διεύθυνε και τους συλληφθέντες ευρισκόμενους στην Ελλάδα…» τόνιζε στην έκθεσή της η Αντιτρομοκρατική αναφερόμενη στον «Σάνι» εκτιμώντας ξεκάθαρα πως δεν αποτελεί τον μοναδικό «συντονιστή» της δράσης των δύο εν Ελλάδι Πακιστανών.
Μία ακόμη παρέμβαση της Μοσάντ, των ισραηλίτικων μυστικών υπηρεσιών, ήταν ο κρίκος για ν’ αποκαλυφθεί η «αλυσίδα» των τρομοκρατών. Και αυτό διότι ο Μοχσέν Ρεζά σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται οι Ισραηλινοί έχει ιστορικό στρατολόγησης εν δυνάμει τρομοκρατών.
Δημοσίευμα της «Καθημερινής» μάλιστα, δίνει περαιτέρω στοιχεία που έρχονται να «κουμπώσουν» στην υπόθεση. Ο Ρεζά εδράζεται στην πόλη Κομ του Ιράν στην οποία φέρεται να βρίσκεται και ο «Σάνι», ο οποίος κατά αναφορές αποτελεί φυγόδικος που βρήκε καταφύγιο στο άντρο του Σιισμού στη γειτονική από την πατρίδα του χώρα.
Το παραπάνω επαληθεύει τα όσα κατέγραφε το intronews.gr σχετικά με την τοποθεσία από την οποία ο «Σάνι» ήλεγχε τον Χαϊντέρ και τον 29χρονο Χουσεΐν Αμπίντ (τον Πακιστανό εργάτη γης που διέμενε στην Σπάρτη), ωστόσο έρχεται και θέτει ένα σημαντικό πλαίσιο γύρω από την τοποθεσία επί ιρανικού εδάφους στην οποία βρίσκονται οι δύο άνδρες.
Στην πόλη Κομ βρίσκεται και το περίφημο θρησκευτικό Πανεπιστήμιο Al-Mustafa, το οποίο φέρεται να εκπαιδεύει σιίτες φοιτητές από όλο τον κόσμο, στο πλαίσιο της «εξαγωγής της επανάστασης» από το Ιράν. Για τις ιρανικές υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών, το πανεπιστήμιο αποτελεί κομβικό σημείο για τη στρατολόγηση μη Ιρανών πολιτών. Για τον λόγο αυτόν, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε κυρώσεις στο πανεπιστήμιο.
Ο σκιώδης καθοδηγητής και η Δύναμη Quds
Για τον 65χρονο, τα στοιχεία που κατέχουν μυστικές υπηρεσίες ανά τον κόσμο είναι αποκαλυπτικά. Διαφαίνεται ξεκάθαρη σχέση με τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν, του κύριου εκφραστή του βαθέος κράτους του ιρανικού καθεστώτος.
Όπως κατέγραψε το intronews.gr πριν από μερικές ημέρες, η περιβόητη Δύναμη Quds αποτελεί παρακλάδι των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν. Ο Μοχσέν Ρεζά, σύμφωνα με τα ισραηλίτικα ΜΜΕ, αποτελεί πρόσωπο «κλειδί» στη σχέση των Ιρανών με αλλοδαπούς υποψήφιους πράκτορες καθώς κατά καιρούς έχει λάβει εντολές οι οποίες, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν στρατολόγηση πρακτόρων, σήμανση στόχων για επίθεση και εκτέλεση και μεθοδολογία δράσης. Μέσω αυτής της διαδικασίας πιθανολογείται πως ο Ρεζά ήρθε σε επαφή με τον «Σάνι», ο οποίος λόγω του ποινικού μητρώου του διέφυγε από τη χώρα του και μετοίκισε στην πόλη Κομ του Ιράν.