Σοκαριστικές είναι οι περιγραφές για το ορφανοτροφείο της Αθήνας, όπου όπως αποκάλυψε χθες η κ. Δόμνα Μιχαηλίδου, υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, υπήρχαν ερωτικές συναναστροφές μεταξύ παιδιών ηλικίας 11 ετών και κάτω, βία από τη μεριά εργαζομένων και ένα σκηνικό απόλυτης σήψης.

Όλα αυτά ήρθαν στη φόρα όταν προσελήφθη εκεί μια νηπιαγωγός, η οποία μετά τις πρώτες ημέρες που παρατηρούσε αρκετά περίεργα πράγματα, αποφάσισε να καταγράφει όσα συμβαίνουν στο ημερολόγιο της.

Όπως φαίνεται από τη μαρτυρία της, σε πάρα πολλές περιπτώσεις ενημέρωσε την πρόεδρο του ορφανοτροφείου, αλλά δε συνέβη απολύτως τίποτα. Η ευθύνη βαραίνει τη διοίκηση αλλά και τον ψυχολόγο του ορφανοτροφείου που δεν έχει αντιληφθεί κάτι ή που αν αντιλήφθηκε, δεν έλαβε δράση.

«Για όσα συμβαίνουν στο ίδρυμα ευθύνονται: η πρόεδρος που γνωρίζοντας όσα συμβαίνουν καλύπτει και αφήνει να συνυπάρχουν παιδιά με τόση διαφορά ηλικίας και διαφορετικές ανάγκες χωρίς να να βρίσκει λύση για όσα θέματα δημιουργούνται. Η κοινωνική υπηρεσία που δεν έχει κάνει κάτι για να σωθούν αυτές οι ψυχές.

Ο ψυχολόγος που δεν έχει καταλάβει είτε στις προσωπικές συζητήσεις με τα παιδιά, είτε στο συβολικό παιχνίδι των παιδιών ή μέσω της ζωγραφικής των παιδιών τι ακριβώς συμβαίνει μέσα στο ίδρυμα και να κάνει κάποια έγγαφη αναφορά. Η υπεύθυνη του ιδρύματος και το προσωπικό που με τη στάση του καλύπτει τις πράξεις των υπολοίπων».

Όπως εξηγεί η νηπιαγωγός, στο ορφανοτροφείο υπήρχε ανεπτυγμένη σεξουαλική δράση ανάμεσα σε παιδιά 11 και 7 ετών, με χαρακτηριστική περίπτωση έναν 7χρονο ο οποίος κατέβαζε συνεχώς τα παντελόνια του, έδειχνε τα γεννητικά του όργανα και είχε κάνει πεολειχία στις τουαλέτες σε ένα μεγαλύτερο παιδί.

«Ο 7χρονος δεν είχε φυσιολογική συμπεριφορά, μιλούσε συνέχεια για το σεξ, κατέβαζε ακόμη και στο σχολείο τα παντελόνια του, δείχνοντας τα γεννητικά του όργανα. Είχαν μια πάνινη κούκλα, τα περισσότερα παιδιά έκαναν σεξ μαζί της, μας απειλούσαν ότι θα μας δείρουν. Ο 7χρονος κατέβασε το παντελόνι του και μου είπε “τώρα βιάζω την κούκλα”.

Μου είπαν να μη δώσω σημασία κι ότι είναι ενήμεροι πρόεδρος, ψυχολόγος και κοινωνική υπηρεσία. Η βάρδια έκλεισε βλέποντας τον 11χρονο να αυνανίζεται. Όταν ανέφερα στην πρόεδρο όσα είδα δεν έδειξε να εκπλήσσεται. Συνάδελφός μου μου είπε ότι εκτυλίσσονται απίστευτα πράγματα εκεί, τα παιδιά τα χτυπούσαν, στο πρόσωπο.

Όταν νοσουσε μεγάλο μέρος του προσωπικού με COVID τα πρόσεχαν οι καθαρίστριες, τα παιδιά γυρνούσαν με κόκκινα μάγουλα. Είχαν χτυπήσει και δυο ετών παιδί, ήταν όλοι ενήμεροι. Όταν τα παιδιά άκουγαν κάτι έκλειναν το στόμα τους. Τα παιδιά τρώνε από catering. Ο 7χρονος μιλούσε όλη την ώρα για ερωτικές πράξεις και κατέβαζε το παντελόνι του. Είδα το ένα παιδί να κάνει πεολειχία».

Όλη αυτή η κατάσταση ανέπτυξε στα παιδιά μια καθημερινη επιθετικότητα στο ορφανοτροφείο, ενώ η νηπιαγωγός αναφέρει περίπτωση παιδιού που ομολόγησε ότι έβλεπε ταινίες πορνό όταν ήταν με τους γονείς του.

«Τα περιστατικά επιθετικότητας των παιδιών είναι καθημερινά. Είμαι η μόνη υπάλληλος που τα κατέγραφε στο ημερολόγιο. Ένα παιδί μιλούσε πολύ άσχημα, χτυπούσε με μπουνιές και κλωτσιές την τζαμαρία. Όταν ηρέμησε μού είπε ότι στο σπίτι με τη μαμά και τον μπαμπά βλέπει ταινίες ακατάλληλου περιεχομένου. Ενημέρωσα την κοινωνική υπηρεσία αλλά και πάλι τίποτα».

Σε οποιαδήποτε προσπάθεια της να κάνει κάτι, με τη βοήθεια κάποιου ειδικού ή εργαζόμενου στο ορφανοτροφείο, έπεφτε πάνω σε τοίχο.

«Ζήτησα να μιλήσω με ψυχολόγο ή παιδοψυχίατρο που παρακολουθεί τα παιδιά, να μου δώσει κάποια οδηγία και μου είπε ότι δεν μπορεί να έχει επαφή ο καθένας. Τα παιδιά στερούνται ακόμη και τα βασικά, όπως το κατάλληλο φαγητό. Τα μεγαλύτερα παιδιά έχουν πολύ λίγα ρούχα. Ενημερώθηκα τυχαία από την πρόεδρο ότι είχε διαταχθεί ΕΔΕ αλλά ακόμη δεν έχει γίνει κάτι».

Και η κατρακύλα δεν έχει τελειωμό, μιας και πέρα από τη σιωπή, πέρα από τη σεξουαλική κακοποίηση, πέρα από τις κάκιστες συνθήκες διαβίωσης για τα παιδιά, υπήρξε σύμφωνα με τη νηπιαγωγό οδηγία από τη διοίκηση να χορηγήσουν σε ενός έτους παιδί φάρμακο που είχε λήξει.

«Στις 20 Σεπτεμβρίου μετά την επιστροφή τους από το ειδικό Δημοτικό πήγαν στην τουαλέτα, τους ακολούθησα και άκουσα να λένε: αν στον δαγκώσω θα πονέσει. Ενημέρωσα και το μόνο που μου είπαν ήταν ότι δεν μπορούν να πηγαίνουν μόνοι τουαλέτα. Την επόμενη μέρα μου έκαναν παρατήρηση γιατί κατέγραψα το περιστατικό. Στις 6 Οκτωβρίου μας δόθηκε οδηγία να χορηγήσουμε ληγμένο φάρμακο σε ενός έτους παιδί».