Τα τελευταία χρόνια είναι ένα κοινό μυστικό για τους Αθηναίους, αλλά και κατοίκους σε άλλα αστικά κέντρα ή και νησιά, πως η εύρεση σπιτιού είτε με ενοίκιο είτε για αγορά, είναι ένα μαρτύριο. Η αγορά ακινήτων έχει γίνει ένα μαρτύριο και ρόλο σε αυτό έχει παίξει τόσο η αυξανόμενη ακρίβεια, όσο και το ότι πάρα πολλοί ξένοι έρχονται στην Ελλάδα για να αγοράσουν και δεν φείδονται χρημάτων. Η Golden Visa επιδείνωσε την κατάσταση και μια νέα έρευνα του γραφείου real estate REMAX αποτυπώνει αυτή την απόβαση ξένων στην αγορά ακινήτων.
Η Ελλάδα αποτελεί το πιο ελκυστικό τοπίο στην Ευρώπη για διαμονή λόγω του φυσικού τους τοπίου και έχει κερδίσει τους Ισραηλινούς, που βρίσκονται 1οι στην σχετική λίστα στην αγορά ακινήτων, Κινέζους, Γερμανούς, Βούλγαρους και Τούρκους που συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα. Εξίσου υψηλά ποσοστά καταγράφονται σε Ιταλούς, Γάλλους, Ολλανδούς και Βρετανούς.
Από αυτούς, Ισραηλινοί, Κινέζοι, Γερμανοί και οι Λιβανέζοι, έχουν επικεντρωθεί στην αγορά ακινήτων στη Νότια Ελλάδα, ενώ Γερμανοί, Σέρβοι, Βούλγαροι και Τούρκοι κοιτάζουν προς τα βόρεια της χώρας.
Η αγορά ακινήτων σε Ιόνιο και Κρήτη αντιθέτως, έχει πληθώρα σε Βρετανούς, Ολλανδούς, Γερμανούς, Γάλλους και Ισραηλινούς.
Στην Αττική η κατάταξη διαφοροποιείται, με την Κίνα να έχει την πρωτοκαθεδρία, ακολουθούμενη από Ισραήλ, Γαλλία, Γερμανία και Αγγλία.
Έντονο είναι το ενδιαφέρον, και με αυξητική τάση, από πολίτες της Μέσης Ανατολής (ΗΑΕ, Λίβανος, Ιράν, Συρία) αλλά και την Τουρκία ως προς την Αττική.
Πόσα λεφτά ξοδεύουν στην αγορά ακινήτων οι ξένοι στην Ελλάδα
Εφόσον πρόκειται για λαούς με καλύτερο κατά κεφαλήν εισόδημα και υψηλότερο κατώτατο μισθό, είναι εύλογο πως οι αγορές κατοικιών δεν είναι για αμελητέα ποσά. Το 33% μόλις βρίσκεται κάτω από τις 100.000, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό είναι από 100.000 και πάνω, με το διάστημα 100.000-300.000 να έχει τη μερίδα του λέοντος με 55%.
Η πλειοψηφία αυτών των ακινήτων είναι διαμερίσματα ή παλιές μονοκατοικίες που υφίστανται ανακαίνιση. Οι ξένοι προτιμούν σε ποσοστό 46% διαμερίσματα, σε ποσοστό 24% μονοκατοικίες, σε ποσοστό 10% μεζονέτες, ενώ υπάρχει ένα ποσοστό 15% που αφορά οικόπεδα και αγροτεμάχια και ένα 5% για επαγγελματικά ακίνητα.