Μερικές από τις μεγαλύτερες αμερικανικές εταιρείες, όπως η Apple, η Ford, η Harley-Davidson, η Boeing και η Exxon Mobil επέπληξαν τη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία, και έκοψαν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες στην χώρα, υπό συνεχή πίεση από επενδυτές και καταναλωτές που καταδίκαζαν τη βία.

Η Apple Inc (AAPL.O) ανακοίνωσε ότι σταμάτησε τις πωλήσεις iPhone και άλλων προϊόντων στη Ρωσία. Επίσης τόνισε ότι έκανε αλλαγές στην εφαρμογή της στους Χάρτες για την προστασία των αμάχων στην Ουκρανία, όπως και η Google. «Ανησυχούμε βαθύτατα για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και είμαστε δίπλα σε όλους τους ανθρώπους που υποφέρουν ως αποτέλεσμα της βίας», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Apple.

H Ford Motor (FN) με τρία εργοστάσια στη Ρωσία, ανέστειλε τις δραστηριότητές της στη χώρα. Ακόμα, η εταιρεία κατασκευής μοτοσυκλετών Harley-Davidson Inc ανέστειλε τις αποστολές των μηχανών της.

Η Exxon Mobil Corp (XOM.N) δήλωσε ότι θα διακόψει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία και θα επισπεύσει την έξοδο από το γιγάντιο υπεράκτιο πετρελαϊκό κοίτασμα Sakhalin-1, ακολουθώντας τα βήματα των βρετανικών ενεργειακών κολοσσών Shell Plc (SHEL.L) και BP.

Η εταιρεία δραστηριοποιείται στη Ρωσία για λογαριασμό μιας κοινοπραξίας που περιλαμβάνει ρωσικές, ινδικές και ιαπωνικές εταιρείες. Μετά από την προσάρτηση της Κριμαίας μοναδικό αποχώρησε από δύο κοινοπραξίες και διατηρούσε μονάχα ένα project. «Λυπούμαστε για τη στρατιωτική δράση της Ρωσίας που παραβιάζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και θέτει σε κίνδυνο τον λαό της», δήλωσε η Exxon, προσθέτοντας ότι δεν θα επενδύσει ξανά στη Ρωσία.

Η Boeing (BA.N) ανέστειλε υπηρεσίες συντήρησης, τεχνικής υποστήριξης κι ανταλλακτικά για τις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες, όπως έγραψε στο Twitter ένας δημοσιογράφος του Politico. Η αμερικανική εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών ανέστειλε τις μεγάλες επιχειρήσεις στη Μόσχα και θα κλείσει επίσης προσωρινά το γραφείο στο Κίεβο.

Οι περιορισμοί από τη Δύση έπληξαν σκληρά τη ρωσική οικονομία, ενώ η οικονομική απομόνωση μεγαλώνει με τις ναυτιλιακές εταιρείες να λένε ότι δεν θα εξυπηρετούν ρωσικά λιμάνια.

Η Disney και η WarnerMedia, επίσης, ανέστειλαν τις κυκλοφορίες νέων ταινιών στη Ρωσία, ενώ προηγουμένως το Facebook, το TikTok και η Microsoft περιόρισαν την εμβέλεια των ρωσικών κρατικών ειδησεογραφικών πρακτορείων, τα οποία κατηγορούνται για προπαγάνδα. Τέλος, Visa, Mastercard και American Express ανακοίνωσαν ότι αποκλείουν τις ρωσικές τράπεζες από τα δίκτυα πληρωμών τους μετά την επιβολή διεθνών κυρώσεων.

Πηγή: Reuters.com