Στη γωνία των οδών Πατησίων και Βερανζέρου στην Αθήνα, κοντά στην Πλατεία Ομονοίας έστεκε για περισσότερα από 50 χρόνια το εμβληματικό ΜΙΝΙΟΝ.
Το μεγάλο πολυκατάστημα που ήταν ορόσημο για την Αθήνα είχε 9 ορόφους και ήταν τόσο σύγχρονο για την εποχή του που ήταν το πρώτο κατάστημα στην Ελλάδα που χρησιμοποίησε εσωτερικές κυλιόμενες σκάλες και από τα πρώτα με κλιματισμό.
Η παρακμή του πολυκαταστήματος που είχε 1000 άτομα προσωπικό και περισσότερα από 120.000 είδη προς πώληση ξεκίνησε τα της 19ης Δεκεμβρίου 1980, το πολυκατάστημα καταστράφηκε από εμπρησμό. Από τη μανία της φωτιάς διασώθηκε μόνο το οπλισμένο σκυρόδεμα του κτηρίου, όλα τα άλλα είχαν καταστραφεί.
Ο ιδιοκτήτης του Μινιόν, ο Γιάννης Γεωργακάς, πήρε δάνεια και κατάφερε να αποκαταστήσει πλήρως τις ζημιές στο κτήριο και το κατάστημα επαναλειτούργησε το 1983, όμως λόγω υπερβολικών χρεών κρατικοποιήθηκε τότε. Δεν παρουσίασε κέρδη μέχρι το 1990, όμως ο ίδιος ο Γιάννης Γεωργακάς παρέμεινε στη διεύθυνση του καταστήματος μέχρι και το 1991, οπότε και, ύστερα από προκήρυξη διαγωνισμού, το αγόρασε το κράτος, για να αποχωρήσει τελικώς το 1992. Τελικώς το ΜΙΝΙΟΝ έκλεισε το 1998.
Το 2021 το ακίνητο του ΜΙΝΙΟΝ αποκτήθηκε μέσω ιδιωτικής διαγωνιστικής διαδικασίας από την εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων DIMAND με προσφορά που ξεπέρασε τα 25 εκατομμύρια ευρώ.
Διαβάστε επίσης: Το νέο Μινιόν έρχεται – Ο ιστορικός χαρακτήρας του καταστήματος και η αναγέννησή του
Η νέα εποχή του Μινιόν στην Αθήνα
Η DIMAND αποφάσισε να δώσει ζωή σε αυτό το εμβληματικό τοπόσημο του κέντρου του κέντρου των Αθηνών και το μετέτρεψε σε ένα «πράσινο», σύγχρονο, βιοκλιματικό κτήριο μεικτών χρήσεων, στις οποίες θα συμπεριλαμβάνονται κατοικίες, γραφεία και καταστήματα.
Αυτή τη φορά, το ιστορικό πολυκατάστημα το οποίο είχε μείνει ένα εγκαταλειμμένο κουφάρι για περίπου δύο δεκαετίες, δεν θα γίνει το «μεγαλύτερο μεγάλο κατάστημα» αλλά θα αποτελέσει έναν νέο ζωοδότη για την ευρύτερη περιοχή που είχε παρακμάσει.
Ο σχεδιασμός της DIMAND προβλέπει τη μετατροπή του σε κτήριο μικτών χρήσεων (καταστήματα, γραφεία και διαμερίσματα) με πιστοποίηση LEED Gold. Πρόκειται για επένδυση ύψους 55 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του κόστους για την απόκτησή του, ύψους 25 εκατ. ευρώ. Στόχος της επένδυσης, σύμφωνα με την εταιρεία, είναι να αναγεννηθεί ένα τοπόσημο, το οποίο είναι βαθιά χαραγμένο στη μνήμη των Αθηναίων.
Το κτήριο δεν θα διαθέτει πάρκινγκ, καθώς εξυπηρετείται από όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς, προάγοντας έτσι τη βιώσιμη κινητικότητα. Αλώστε, Μετρό, Ηλεκτρικός, λεωφορεία εξυπηρετούν την Αθήνα ανά πάσα ώρα και στιγμή, με την ομάδα της DIMAND έτσι κι αλλιώς να θέλει να ξαναφέρει τη ζωή στο κέντρο αλλά με όρους βιώσιμης ανάπτυξης και κινητικότητας.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα επίσημα εγκαίνιά του πλησιάζουν. Αυτά θα θα πραγματοποιηθούν τον προσεχή Δεκέμβριο, καθώς η DIMAND θέλει να συνδέσει τη νέα εποχή του ΜΙΝΙΟΝ με τη μνήμη που είχε συνδυαστεί με τα Χριστούγεννα και τις αγορές τη δεκαετία του ’80 και ’90.
Στην παρούσα φάση, η DIMAND έχει εξασφαλίσει δύο μισθωτές για τους γραφειακούς χώρους του συγκροτήματος (διοικητικές υπηρεσίες της ΔΕΗ και κεντρικά γραφεία διοίκησης της Inditex).
Όπως αναφέρει η DIMAND, η στοά θα είναι προσβάσιμη και φωτισμένη ώστε να επιτρέπει στους περιηγητές της Αθήνας να απολαμβάνουν με ασφάλεια το νέο εμβληματικό κτίριο του ΜΙΝΙΟΝ.
Στο ισόγειο βρίσκεται το λόμπι που εξυπηρετεί τα γραφεία του κτιρίου, με ανεξάρτητη είσοδο επί της οδού Πατησίων και Σατωβριάνδου.
Στο κτήριο, εκτός της ΔΕΗ, θα λειτουργήσει μεγάλο κατάστημα ZARA στο -1 και το ισόγειο.
Την αρχιτεκτονική επιμέλεια του νέου ΜΙΝΙΟΝ έχει ο αρχιτέκτονας που ζει ανάμεσα σε Ισπανία και Ελλάδα Μίνος Διγενής και η ομάδα του, ενώ τα ιδιαίτερα φώτα του θα αναλάβει ο Θάνος Ντανίλοφ.
Το κτήριο θα διατηρήσει μέρος της παλιάς του ταυτότητας, καθώς θα παραμείνει στην προμετωπίδα του η επωνυμία ΜΙΝΙΟΝ.
Η γέννηση ενός θρύλου στην Αθήνα
Η ιστορία του ΜΙΝΙΟΝ ξεκίνησε το 1934 όταν ο Γιάννης Γεωργακάς με τον ‘Άγγελο Σεραφειμίδη άνοιξαν το περίπτερο με το όνομα ΜΙΝΙΟΝ. Το 1944 ο Γ. Γεωργακάς ανακαλύπτει το κτήριο στην οδό Πατησίων, το οποίο και αγοράζει σταδιακά, με σκοπό να το μετατρέψει σε πολυκατάστημα και να στεγάσει εκεί την επιχείρησή του. Από τη δεκαετία του 1950, το ΜΙΝΙΟΝ εξελίσσεται σταδιακά στο πολυκατάστημα με 120.000 είδη και 1.000 άτομα προσωπικό, ενώ η κερδοφορία του αγγίζει το 1 δισ. δραχμές.
Το ΜΙΝΙΟΝ πρωτοπόρο για την εποχή του, χάρη στον ευρηματικό Γιάννη Γεωργακά, λάνσαρε τις ετήσιες εκπτώσεις, έβαλε καθορισμένες τιμές στα προϊόντα, καταργώντας τα παζάρια, καθιέρωσε τη διαφήμιση στο ραδιόφωνο και αργότερα στην τηλεόραση, τοποθέτησε κυλιόμενες σκάλες, έβαλε κλιματισμό, έκανε χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή.
Καθιέρωσε τη λίστα αγορών και τη λίστα γάμου, δημιούργησε σχολές πωλητών και στελεχών και σεμινάρια προσωπικού, λειτούργησε εστιατόριο καφετέρια-μπαρ στους ορόφους του, καθιέρωσε καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, πωλούσε αυτοκίνητα, προχώρησε σε αποκλειστική συνεργασία με την The Walt Disney World και έφερε από το Ορλάντο τις αυθεντικές στολές Disney και τέλος έφερε Άγιο Βασίλη για να μοιράζει δώρα στα παιδιά και να αποτελέσει το μέρος που τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα.
Τα ξημερώματα της 19ης Δεκεμβρίου 1980, το πολυκατάστημα καταστρέφεται ολοσχερώς από εμπρησμό. Το 1983 με δάνεια αποκαθίστανται πλήρως οι ζημιές στο κτήριο και το κατάστημα επαναλειτουργεί, όμως λόγω χρεών κρατικοποιείται. Το 1991 ύστερα από προκήρυξη διαγωνισμού, ο Γ. Γεωργακάς αγοράζει πάλι το ΜΙΝΙΟΝ από το κράτος. Το 1998 το Μινιόν κλείνει οριστικά και το ακίνητο περνάει στα χέρια της Elmec Sports της οικογενείας Φάις.
Μετά την πώληση της Elmec στον όμιλο Folli Follie, το κατάστημα περνάει στην Folli Follie Holdings S.A. Η εταιρεία αρχικά επιχείρησε να νοικιάσει το κτίριο στο υπουργείο Περιβάλλοντος, αλλά μετά την αποτυχία του εγχειρήματος το 2012, άρχισε να προετοιμάζεται ώστε να το μετατρέψει σε κατάστημα, μια διαδικασία που σταμάτησε το 2018 όταν αποκαλύφθηκαν οι εικονικές πωλήσεις και τα ανύπαρκτα κέρδη του ομίλου. Η αξία του κτιρίου υπολογίστηκε το 2019 σε 25 εκατ. ευρώ.
Το κτήριο ήταν εγκαταλελειμμένο για 20 χρόνια, ουσιαστικά κενό και είχε καλυφθεί εξωτερικά με ένα έργο ζωγραφικής. Το 2021 το κτίριο του ΜΙΝΙΟΝ, όπως γράψαμε βγήκε σε διαγωνισμό, στον οποίο πλειοδότησε η εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων DIMAND με προσφορά που ξεπέρασε τα 25 εκατ. ευρώ.