Πόσο καλή είναι πραγματικά η σχέση μας με το νερό; Όχι με τη χρήση του, αλλά με το να γνωρίζουμε πώς παράγεται, πώς φτάνει στα σπίτια μας και πώς πρέπει να το χρησιμοποιούμε. Αυτό που ανακοίνωσε για την Αθήνα η ΕΥΔΑΠ την Τετάρτη 10/7, το γεγονός πως ελάχιστα απασχόλησε και συζητήθηκε και ανησύχησε, δείχνει ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων δεν έχει ιδέα. Κι ότι πιστεύει πως όσο μπορεί να πληρώνει νερό, τόσο μπορεί να σπαταλάει.
Αν πάρουμε έναν άνθρωπο από την Αφρική και τον βάλουμε να παρατηρήσει για ένα 24ωρο το πώς χρησιμοποιεί το νερό ο μέσος κάτοικος στην Αθήνα, θα ξεκινήσει πόλεμο. Θα σου πει, πολύ εύλογα, ότι δε γίνεται αυτοί να μην έχουν να πιουν, να σκοτώνονται στη Ζώνη του Σαχέλ, να μην έχουν νερό για καλλιέργειες ώστε να φάνε, κι εμείς εδώ να το πετάμε το νερό πίνοντας μια γουλιά από το ποτήρι και μετά στον νεροχύτη. Ή να χύνουμε τόσο νερό για να πλύνουμε τα πιάτα μας.
Κάτι τέτοιο θα ήταν η απόδειξη πως πρέπει να αλλάξουμε οπτική. Όπως και η ανακοίνωση της ΕΥΔΑΠ την Τετάρτη που μας πέρασε, πως η Αθήνα είχε ένα από τα χαμηλότερα αποθέματα νερού στην ιστορία της, θα έπρεπε να μας έχει ανησυχήσει.
Μια εικόνα από το μέλλον για την Αθήνα;
Σε μια περίοδο που ακούμε διαρκώς για νησιά που έχουν πρόβλημα, που μπαίνουν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ζητάνε τη βοήθεια της ηπειρωτικής χώρας, με μεταφορά αποθέματος σε κάποιες περιπτώσης, η Αθήνα βρίσκεται κι αυτή στον προθάλαμο μιας νέας εποχής. Δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό ότι στις 10 Ιουλίου 2024 το απόθεμα της πρωτεύουσας ήταν 787.035.000 κυβικά μέτρα νερού, δηλαδή 256.555.000 λιγότερα σε σχέση με την 10η Ιουλίου 2023 (1.043.590.000 κυβικά νερού).
Και γίνεται ακόμα πιο ανησυχητικό. Το 2015, για την ίδια μέρα, το απόθεμα νερού ήταν 1.330.084.000 κυβικά μέτρα. Βλέπουμε δηλαδή σε βάθος μιας δεκαετίας σχεδόν, μια πτώση 543.049.000 κυβικά. Γίνεται πασιφανές το πώς έχουν αυξηθεί οι ανάγκες σε αυτή τη δεκαετία, κυρίως λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας, ώστε από το 2016 και μετά, να σπάμε ρεκόρ θερμότερων ετών, θερμότερου χειμώνα, θερμότερου Ιουνίου και πολλών άλλων.
Σε μια περίοδο που ακούσαμε για 4 δήμους στο Ηράκλειο που βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με φράγματα που έχουν «στεγνώσει», πτώση υδροφόρων οριζόντων όπως είχε πει ο δήμαρχος σε εκπομπή του ΣΚΑΪ, ίσως να έχουμε μια εικόνα από το μέλλον ως προς το απόθεμα που έχει η Αθήνα.
Το καμπανάκι χτύπησε. Εμείς θα το ακούσουμε;