Δεύτερη ημέρα μετά την επέλαση της κακοκαιρίας Ελπίς και στην Αττική Οδό ακόμα απεγκλωβίζουν αυτοκίνητα. Οι ιδιοκτήτες των οχημάτων, μετά την ταλαιπωρία που έζησαν, αναγκάστηκαν να τα κλειδώσουν και να τα εγκαταλείψουν εκεί.

Χθες το μεσημέρι ολοκληρώθηκαν οι απεγκλωβισμοί των οδηγών που βρίσκονταν εντός της Αττικής Οδού. Περίπου 4.500 επιβάτες και 2.500 οχήματα εκτιμάται ότι βρέθηκαν εγκλωβισμένοι εντός της Αττικής Οδού χθες βράδυ, σύμφωνα με στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας.

Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων το πρώτο βράδυ έως και χθες απεγκλωβίστηκαν περίπου 3.500 άτομα και περίπου 1.800 αυτοκίνητα, ενώ έως τις 18:00 της Τρίτης περίπου 500 οχήματα παρέμεναν ακινητοποιημένα.

Πώς θα παραλάβουν τα εγκλωβισμένα αυτοκίνητα οι οδηγοί τους

Ένα μεγάλο ερώτημα είναι και το πώς θα παραλάβουν οι ιδιοκτήτες τα οχήματα τους. Με ανακοίνωση της, η Αττική Οδός προχώρησε σε σχετική ενημέρωση.

Οι οδηγοί των οποίων τα οχήματα έχουν παραμείνει στα παρακάτω τμήματα της Αττικής Οδού, μπορούν κατόπιν συνεννόησης με την Πυροσβεστική στο τηλέφωνο 199 να έλθουν να παραλάβουν τα οχήματά τους:

  • Από Λ. Κηφισίας έως τη σήραγγα Βριλησσίων στο ρεύμα προς Αεροδρόμιο. Μπορούν να βγουν στην Περιφερειακή Υμηττού και από εκεί στη Λ. Κατεχάκη προς τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία.
  • Στη διαδρομή από τη Λεωφόρο Κατεχάκη μέσω της Περιφερειακής Υμηττού στην κατεύθυνση προς Αεροδρόμιο και στην κατεύθυνση προς Ραφήνα-Πικέρμι στην έξοδο Υ8.
  • Από τα διόδια Παλλήνης έως τη Λεωφόρο Κατεχάκη (και προς τα Στρατιωτικά Νοσοκομεία).
  • Από τα διόδια Παιανίας έως την Κάντζα στο ρεύμα προς Ελευσίνα.

Παράλληλα, η Αττική Οδός επισημαίνει ότι παραμένουν κλειστά και επιχειρείται εκχιονισμός και απομάκρυνση εγκαταλελειμμένων οχημάτων στα τμήματα:

  • Στο τμήμα από Βριλήσσια μέχρι Ανθούσα στο ρεύμα προς Αεροδρόμιο.
  • Στο τμήμα από την Κάντζα έως τη Λεωφόρο Μαραθώνος στο ρεύμα προς Ελευσίνα.
  • Στο τμήμα του Δυτικού κλάδου της Περιφερειακής Υμηττού από τη σήραγγα Κοντόπευκου μέχρι τη Σήραγγα Βριλησσίων.

Τέλος, καλούνται οι οδηγοί που παραμένουν στα οχήματά τους να επικοινωνούν με το Κέντρο Κυκλοφορίας της Αττικής Οδού στο τετραψήφιο 1024.

Μαζικές αγωγές στην Αττική Οδό – Καρδιοπαθής έμεινε 20 ώρες σε ταξί και πλήρωσε 350 ευρώ

Χειρουργημένος καρδιοπαθής έμεινε εγκλωβισμένος 20 ώρες στην Αττική Οδό, μέσα σε ταξί που τον μετέφερε, ενώ εκτός από την ταλαιπωρία, κλήθηκε να καταβάλει και 350 ευρώ στον ταξιτζή.

Βάσει των σχετικών ανακοινώσεων, η Αττική Οδός θα αποζημιώσει με το ποσό των 2.000 ευρώ το εγκλωβισμένο όχημα, δηλαδή τον ταξιτζή, ενώ ο καρδιοπαθής επιβάτης του, ο οποίος μετά την περιπέτεια του αυτή νοσηλεύεται στο νοσοκομείο, προσφεύγει νομικά κατά της διαχειρίστριας εταιρείας για τα όσα υπέστη, μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Ελπίς.

Πρόκειται για μία από τις πάρα πολλές περιπτώσεις πολιτών, οι οποίοι προχωρούν σε αγωγές και μηνύσεις κατά της Αττικής Οδού ύστερα από τον τρόπο διαχείρισης των έκτακτων καιρικών φαινομένων, που είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες αυτοκίνητα να ακινητοποιηθούν ακόμα και για 24 ώρες με τους επιβάτες τους να περιμένουν μάταια βοήθεια, ενώ οδήγησε τελικά και στην παραίτηση του Διευθύνοντα συμβούλου της εταιρείας, Βασίλη Χαλκιά.

Κακοκαιρία Ελπίς: Υποχώρηση του φαινομένου – Ο παγετός παραμένει

Μεγάλη προσοχή συνιστάται για τον παγετό που θα παραμείνει. Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης των καιρικών φαινομένων της ΕΜΥ, και σήμερα οι θερμοκρασίες θα είναι πολύ χαμηλές και οι μέγιστες τιμές τους δεν θα ξεπεράσουν τους 2 με 3 βαθμούς Κελσίου.

Παράλληλα, ο παγετός θα είναι ισχυρός και ειδικά στην κεντρική και τη βόρεια χώρα τοπικά ολικός.

ΕΜΥ: Αίθριος ο καιρός, με τοπικές νεφώσεις

Στην κεντρική και νότια νησιωτική χώρα αναμένονται νεφώσεις με χιονόνερο ή χιόνι. Τα φαινόμενα βαθμιαία θα περιοριστούν στην Κρήτη. Στην υπόλοιπη χώρα ο καιρός γενικά αίθριος καιρός, με τοπικές νεφώσεις κυρίως στα βόρεια.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 με 8 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση από τις απογευματινές ώρες. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της, θα διατηρηθεί όμως σε χαμηλά επίπεδα.

Παγετός κατά τόπους ισχυρός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά τις πρωινές και τις βραδινές ώρες, ο οποίος στα βορειοδυτικά θα είναι τοπικά ολικός. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 7 με 9 βαθμούς Κελσίου.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες στα ηπειρωτικά στους -4 με -7 βαθμούς και στη δυτική Μακεδονία τοπικά στους -13 με -15 βαθμούς Κελσίου.