Ημέρες τώρα, οι μετεωρολόγοι προειδοποιούσαν για ένα σκληρό κύμα κακοκαιρίας που θα χτυπούσε ένα μεγάλο μέρος της Ελλάδας. Η κακοκαιρία Ελπίς, όπως την ονόμασαν, που μόνο ελπίδα δεν έφερε, έντυσε την Αττική στα λευκά, ένα χρόνο περίπου μετά την περσινή Μήδεια, όταν είχε και βγάλει τους Αθηναίους εν μέσω lockdown στους δρόμους, για χιονοπόλεμο.

Ωστόσο, όπως συμβαίνει σχεδόν τις τελευταίες φορές, μαζί με τα χιόνια ήρθαν και τα προβλήματα. Κι αυτή τη φορά, η αγανάκτηση σε πολίτες που τα βίωσαν για τα καλά, η αγανάκτηση ξεπέρασε τα όρια και ήταν απολύτως δικαιολογημένη.

Αττική Οδός: Μια ανακοίνωση-ντροπή και μια συγγνώμη δίχως αντίκρυσμα

1.200 οχήματα στην Αττική οδό, 22 ώρες μετά

Τα βλέμματα χθες ήταν στραμμένα στον εγκλωβισμό των πολιτών στην Αττική Οδό, Πρωτοφανές φαινόμενο. Για πολλές ώρες, εκατοντάδες οδηγοί έμειναν χωρίς νερό και φαγητό. Οι μπαταρίες και τα καύσιμα στα αυτοκίνητα τους τελείωσαν σύντομα, και μαζί με το κρύο, η απελπισία και η αγανάκτηση τους τους είχε κατακλύσει.

Πολλοί ήταν εκείνοι που μέσα στην απόγνωση τους, παράτησαν τα οχήματα τους στην Αττική Οδό και επέστρεψαν σπίτια τους με τα πόδια, είτε πήγαν σε κάποιο άλλο κατάλυμα.

Ώρες μετά, έγινε επιχείρηση του στρατού, των δυνάμεων Πυροσβεστικής, της αστυνομίας, καθώς και εθελοντών του Ερυθρού Σταυρού και του Χαμόγελου του Παιδιού, για τον απεγκλωβισμό των οδηγών. Η επιχείρηση ήταν ολονύχτια, με τις περιγραφές ανθρώπων, να συγκλονίζουν.

Ο στρατός μοίραζε τρόφιμα, νερά, κουβέρτες και με εντολές της Αστυνομίας οδηγούν τον κόσμο (όσους θέλουν) εκεί που τους λένε η ΓΓΠΠ και η Αστυνομία. Ορισμένοι εξ αυτών δε, οδηγήθηκαν σε λεωφορεία, τα οποία τους μετέφεραν σε ασφαλή σημεία για περίθαλψη και ό,τι άλλο χρειαστεί.

Ευθύνες στην εταιρεία επιρρίπτει η κυβέρνηση

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ είπε ότι απεγκλωβίστηκαν 1.800 οχήματα ενώ παραμένουν εγκλωβισμένα ακόμη περίπου 1.200! «Με την συνδρομή του στρατού, της ΕΚΑΜ της Αστυνομίας μοιράστηκαν στους εγκλωβισμένους 1.040 μάλλινες κουβέρτες. Ο κόσμος που εγκλωβίστηκε έχει καταταλαιπωρηθεί. Μερικοί εγκλωβίστηκαν για σχεδόν 20 ώρες» είπε ο κ.Θεοδωρικάκος, αναφέροντας πως στο αεροδρόμιο μεταφέρθηκαν περίπου 400 άνθρωποι ώστε να έχουν θέρμανση και στοιχειώδη φιλοξενία καθώς άνοιξε και ένα ξενοδοχείο πάνω στην Αττική Οδό.

«Η ευθύνη της εταιρείας είναι μεγάλη και θα υποστεί τις κυρώσεις που προβλέπονται γι’ αυτή την ολιγωρία και την ταλαιπωρία των ανθρώπων», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Αυτή τη στιγμή η προτεραιότητα δίνεται στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που προέκυψαν από την κακοκαιρία, συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές και προαναγγέλλουν ότι «θα γίνει μια συνολική αποτίμηση για το τι έγινε και ποιες παραλείψεις υπήρξαν».

Την ευθύνη για την προετοιμασία, τη διαχείριση του φαινομένου και την επίλυση των προβλημάτων που θα προέκυπταν έχει το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης. Εκεί επικεντρώνεται από πολλές πλευρές και η κριτική για τα λάθη και τις παραλείψεις που εντοπίζονται. Σε αρκετά μέλη του υπουργικού συμβουλίου ήταν εμφανής ο εκνευρισμός για τους χειρισμούς του Χρήστου Στυλιανίδη. Η κατάσταση που δημιουργήθηκε και μεταδιδόταν ζωντανά από τους τηλεοπτικούς δέκτες δημιούργησε βαρύ κλίμα και στο Μέγαρο Μαξίμου, που από ένα σημείο και μετά ανέλαβε να βρει λύσεις.

«Βγάλαμε πολλές ώρες μέσα σε ένα λεωφορείο»

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA μίλησε ο κ. Νίκος, κάτοικος Παιανίας ο οποίος εγκλωβίστηκε από εχθές το μεσημέρι στην Αττική Οδό, στο ύψος της Πεντέλης.

«Είχαμε βενζίνη στο αμάξι και βγάλαμε πολλές ώρες και μέσα σε ένα λεωφορείο. Ήμασταν και σε ένα τούνελ, οπότε τη βγάλαμε. Εγκλωβιστήκαμε κάνα χιλιόμετρο από τη Δουκίσσης Πλακεντίας. Ήταν μεγάλο το μποτιλιάρισμα, δεν είχε να κάνει με αλυσίδες, όλα είχαν εγκλωβιστεί», είπε ενώ όταν ερωτήθηκε μετά από πόσες ώρες τους πήγαν κάτι να φάνε είπε: «Το πρώτο κρουασάν ήρθε από τα παιδιά από τη γειτονιά, στις 10 και μισή το βράδυ. Εμείς ήμασταν εδώ από τις 12 το μεσημέρι».

Αττική Οδός: «Πιστέψαμε ότι αυτό ήταν το νέο Μάτι»

Στην ίδια εκπομπή μίλησε και η κ. Ειρήνη Ξενάκη, η οποία έμεινε εγκλωβισμένη στη Μεσογείων με τον χειρουργημένο πατέρα της για 12 ώρες.

«Δεν υπάρχουν λόγια για αυτό που συμβαίνει. Ήμασταν 12 ώρες εγκλωβισμένοι στη Μεσογείων. Έφτασα να πάρω στη ΓΑΔΑ τηλέφωνο, και μου είπαν γιατί μας πήρατε και δεν έπρεπε να βγείτε από το σπίτι. Φύγαμε από το νοσοκομείο με τον πατέρα μου που είναι χειρουργημένος εχτές το μεσημέρι, 12 η ώρα. Πήγαμε από κεντρικές αρτηρίες πιστεύοντας ότι ο κρατικός μηχανισμός θα είναι παρόν. Ο άνθρωπος έμεινε 12 ώρες μέσα στο αυτοκίνητο, να μας θάβει το χιόνι στη Μεσογείων. Εμείς μένουμε στα Καλύβια», είπε.

«Περπατήσαμε στο χιόνι, με άνθρωπο που είχε κάνει και πέρυσι χειρουργείο, για να μπούμε στο μετρό, απελπισμένοι πια. Ήμασταν κοντά στο Νομισματοκοπείο. Το αυτοκίνητό μου το άφησα κάπου στη Μεσογείων. Φύγαμε την ώρα που άρχισε να μας θάβει το χιόνι, πιστέψαμε ότι αυτό θα είναι το νέο Μάτι. Πήγαμε σε ένα ξενοδοχείο, μετά από 12 ώρες μέσα στο αυτοκίνητο. Ο πατέρας μου είναι 65 ετών», πρόσθεσε η ίδια.

Αττική Οδός: «Όταν νιώθεις ότι το δρόμο τον έχεις, δεν τον κλείνεις»

«Φτάσαμε σε αυτό το σημείο γιατί ξεκινήσαμε πολύ άσχημα εχθές το πρωί. Η κακοκαιρία μας έπιασε στη χειρότερη ώρα, 9 το πρωί με όλη την Αθήνα στο δρόμο. Η κυκλοφορία ήταν πολύ μεγάλη, 70.000 αυτοκίνητα, 5.000 φορτηγά και 35 εκχιονιστικά δικά μας ανάμεσά τους», περιέγραψε στο MEGA o Φάνης Παπαδημητρίου, διευθυντής κυκλοφορίας της Αττικής Οδού.

«Έχουμε προσεγγίσει τον κόσμο, έχουμε δώσει και κουβέρτες. Δε μας αρέσει καθόλου η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Υπήρξαν και κρίσιμα περιστατικά, στα οποία χρειάστηκε να επέμβουμε. Αισθάνομαι πάρα πολύ άβολα, ελπίζουμε μέχρι το μεσημέρι να βοηθήσουμε να έχει γίνει κάτι», είπε.

«Εχθές το πρωί η Αττική Οδός λειτουργούσε κανονικά. Στις 8 έπιασε η κίνηση και τα φαινόμενα. Όταν νιώθεις ότι το δρόμο τον έχεις, δεν τον κλείνεις. Η εταιρία δεν κλείνει το δρόμο μόνη της, χρειάζεται συντονισμός με την Τροχαία, και με διαταγή της Τροχαίας κλείνει, όπως και εκείνη απαγόρευσε τη διέλευση των φορτηγών. Ό,τι επιχείρηση έχει γίνει το βράδυ, έχει γίνει προσεγγίζοντας ανάποδα. Η Αττική Οδός έχει 35 εκχιονιστικά, κάποια εγκλωβίστηκαν και τα ίδια. Γίνονταν και γίνονται τιτάνιες προσπάθειες. Και πάμε και κόντρα, και ανάμεσα στα αυτοκίνητα. Έχει έρθει και η Πυροσβεστική τώρα και προσπαθούμε να κάνουμε το αδύνατο, δυνατό», συνέχισε ο κ. Παπαδημητρίου.

Εκατοντάδες εγκλωβισμένοι στο Ελευθέριος Βενιζέλος – Πηδάνε στις ράγες στον προαστιακό

Μια εικόνα τελείως διαφορετική από τις συνηθισμένες παρουσίασε το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» το βράδυ της Δευτέρας. Η σφοδρή χιονόπτωση προκάλεσε αλυσιδωτά προβλήματα τόσο με τις πτήσεις που ακυρώθηκαν όσο και με το κλείσιμο της Αττικής Οδού.

Τη στιγμή που παραμένουν εκατοντάδες οι εγκλωβισμένοι στο αεροδρόμιο, ανακοινώθηκε η διεξαγωγή έκτακτου δρομολογίου του προαστιακού, για τη μεταφορά των πολιτών στον σταθμό «Δουκίσσης Πλακεντίας» και να επιστρέψει να παραλάβει κι άλλους.

Ωστόσο, ούτε αυτό δεν κατάφερε να διεξαχθεί ομαλά, καθώς ο συρμός έφτασε στον σταθμό με μισή ώρα καθυστέρηση και μάλιστα, σε διαφορετική πλατφόρμα, χωρίς να υπάρξει καμία έγκαιρη ενημέρωση.

Εξαντλημένοι επιβάτες, προκειμένου να μην χάσουν το μοναδικό -μέχρι στιγμής- δρομολόγιο που θα τους απομακρύνει από το αεροδρόμιο, πήδηξαν στις ράγες και σκαρφάλωσαν στην απέναντι πλατφόρμα.

https://youtu.be/1jj2eKkdhXo