Τα Κύθηρα κρύβουν πολλές εκπλήξεις για τους ταξιδιώτες, συνδυάζοντας τη γαλαζοπράσινη ομορφιά του Ιονίου με τα κυκλαδίτικα χαρακτηριστικά, μα μαγευτικότερη όλων, το φημισμένο ψαροχώρι που ακούει στο όνομα Αβλέμονας.

Ένα μοναδικό νησί από όλες τις απόψεις στα ανατολικά του οποίου δεσπόζει το παραθαλάσσιο χωριό με τους γραφικούς κολπίσκους, γεμάτο με επιλογές τόσο σε καταλύματα όσο και εστιατόρια ή καφετέριες. Διόλου τυχαία η επιλογή της ονομασίας του, μια και δηλώνει, πιθανώς εκ της λέξης αβλέμμων «το μέρος που δεν φθάνει το βλέμμα» και κατ’ επέκταση τον «απύθμενο, άπατο», που δικαιολογεί την παραθαλάσσια θέση του οικισμού και μια από τις ομορφότερες τοποθεσίες της Μεσογείου.

Η μυθολογία, θέλει τον Αβλέμονα ή Αυλέμωνα, ως τη γενέτειρα της θεάς της ομορφιάς και του έρωτα, εξ ου και η γοητεία της τοποθεσίας που ταιριάζει το ενετικό φρούριο στην κορυφή της και τους μικρούς κολπίσκους με τα κρυστάλλινα καταπράσινα νερά. Και οι ίδιοι οι Κυθήριοι, άλλωστε, θεωρούν τον οικισμό ως, ίσως, τον ομορφότερο του νησιού τους.

Αβλέμονας Κύθηρα χωριό

H δε Χώρα των Κυθήρων, συγκεντρώνει πληθώρα αξιόλογων κριτικών, όχι μόνο χάρη στα διαφημισμένα μπαράκια της, ώστε να πείσει τον επισκέπτη να εξερευνήσει και τα υπόλοιπα γραφικά σημεία του νησιού. Ακριβώς κάτω από το Κάστρο, βρίσκονται οι ναοί του Μέσα Βούργου που χτίστηκαν από τους Ενετούς τον 16ο αιώνα. Η ατμόσφαιρα μυρίζει καλοκαίρι στην πρωτεύουσα του νησιού, η οποία εκτείνεται στο νότιο τμήμα του, ενώ τα λευκά σπίτια, τα αρχοντικά, τα σοκάκια και οι αυλές συνθέτουν όλα μαζί ένα σκηνικό που μένει αξέχαστο.

Σε απόσταση περίπου μισής ώρας με το αυτοκίνητο από τη Χώρα, βρίσκεται ο φημισμένος Αβλέμονας, οι ανέσεις του οποίου συνιστούν μία από τις καλύτερες λύσεις, προκειμένου να αποτελέσει τη βάση όσων διαλέξουν να επισκεφθούν το νησί. Χτισμένος γύρω από έναν όρμο που μοιάζει με φιόρδ, δημιουργώντας το τέλειο σκηνικό για έναν απογευματινό ή βραδινό περίπατο, παρέχει επιλογές σε ακτές που προσφέρονται για κολύμπι.

Αβλέμονας θα πει πληρότητα ψυχής και νου

Ωστόσο, η ποικιλία των λύσεων που προσφέρει ο Αβλέμονας σε σχέση με την εστίαση, συντελεί ώστε να το επισκέπτονται αρκετοί μετά το μπάνιο τους στο Καλάδι ή την Παλαιόπολη, η οποία βρίσκεται ακριβώς δίπλα και ποτελεί άλλωστε και εξαιρετική πρόταση για θαλασσινά, απογευματινό γλυκό ή ένα βραδινό κοκτέιλ.

Αβλέμονας Κύθηρα

Μια περατζάδα στο ενετικό κάστρο που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στον Αβλέμονα θα σας πείσει ώστε να το εξερευνήσετε όλο.

Φυσικά ο Αβλέμονας είναι το φωτεινότερο στολίδι στο στέμμα των Κυθήρων.

Εναλλακτικά, προτιμήστε για την βουτιά σας είτε το Μελιδόνι, παραλία με καθαρά νερά, ψιλή άμμο και πολλές επιλογές σε θαλάσσια σπορ, τον Χαλκό, με τα σμαραγδένια πράσινα νερά του, το Καψάλι που βρίσκεται πολύ κοντά στη Χώρα και φημίζεται για τις εξαιρετικές ταβέρνες με θαλασσινά, ή την Φυρρή Άμμο (κοντά στο χωριό Κάλαμος, με κόκκινα βότσαλα και αρκετές ξαπλώστρες/ομπρέλες).

Η παραλία Φούρνοι (στη βόρεια ακτή, ίσως η πιο boho παραλία των Κυθήρων) και η παραλία Διακόφτι (πιο εξωτική με ρηχά, γαλαζοπράσινα νερά), αποτελούν επίσης μια από τις πιο πολυσύχναστες παραλίες του νησιού.

Αναζητώντας αξιόπιστες λύσεις για φαγητό, ο Pierros διαθέτει παραδοσιακή κουζίνα και ωραίο κλίμα. Για πιο ιδιαίτερα πιάτα, σε θαλασσινές κυρίως γεύσεις, η λύση είναι το εστιατόριο Ψωμολαδέα.

Για όλα τα παραπάνω, ο Αβλέμονας είναι το στολίδι των Κυθήρων και ισχυρός διεκδικητής της καλύτερης παραλίας-θάλασσας στη νότια πλευρά του Αιγαίου.

Αβλέμονας Κύθηρα παραλία