Τις τρεις πρώτες αποφάσεις της γνωστοποιεί η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τη διερεύνηση του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών. Στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε εχθές, Δευτέρα (06/03) αποφασίστηκε να ζητηθεί η άμεση παροχή στοιχείων από τους εμπλεκόμενους φορείς, να κληθούν στελέχη και υπάλληλοι των εμπλεκόμενων φορέων και όλα τα στοιχεία να κατατεθούν στο πόρισμά της.

Ειδικότερα, η Επιτροπή αποφάσισε:

Α) Να ζητήσει την άμεση παροχή στοιχείων από τους εμπλεκόμενους φορείς για το δυστύχημα των Τεμπών.

Β) Να καλέσει στελέχη και υπαλλήλους των εμπλεκομένων φορέων για παροχή στοιχείων και διευκρίνιση ενεργειών ή παραλείψεων αναφορικά με τα συστημικά προβλήματα που αφορούν στη λειτουργία και ασφάλεια του σιδηροδρομικού δικτύου.

Γ) Να συνεκτιμήσει και να αξιολογήσει όλα τα στοιχεία που θα συγκεντρωθούν και να καταθέσει το Πόρισμά της στο οποίο θα συμπεριλαμβάνονται και προτάσεις της για την άρση των προβλημάτων και δυσλειτουργιών που θα εντοπιστούν.

«Δεν θυμάμαι τι έγινε»

Προφυλακισμένος βρίσκεται ο σταθμάρχης Λάρισας, με τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή. Ο 59χρονος στις επτάμιση ώρες που βρισκόταν ενώπιον της ανακρίτριας, χωρίς απολογητικό υπόμνημα απάντησε στις ερωτήσεις και μίλησε για όλα. Υποστηρίζει ότι το βράδυ της προηγούμενης Τρίτης υπήρξαν επτά διαφορετικές καταστάσεις στο σιδηροδρομικό δίκτυο, που ήταν προβληματικές, καθώς επρόκειτο για βλάβες που είχαν συμβεί πριν από την πολύνεκρη σύγκρουση. Ο 59χρονος υπάλληλος στην απολογία του προσπάθησε να ρίξει τις ευθύνες στους μηχανοδηγούς, στους άλλους σταθμάρχες, στην απειρία τους και στο φόρτο εργασίας. Ακόμη δήλωσε χαρακτηριστικά: «Δεν μπορώ να συνειδητοποιήσω πώς έχει γίνει το συμβάν. Δεν θυμάμαι τι έγινε».

Ωστόσο, στον ανακριτή αναμένεται να βρεθεί ο σταθμάρχης της επόμενης βάρδιας από εκείνη που σημειώθηκε το δυστύχημα στα Τέμπη. Σύμφωνα με πληροφορίες θα κληθούν από τον ανακριτή και άλλα πρόσωπα, που αναμένεται αν ρίξουν φως στην υπόθεση.

Ακόμη κατεπείγουσα έρευνα είναι σε εξέλιξη για τη χορήγηση αναρρωτικής άδειας ενός μήνα αμέσως μετά το τραγικό δυστύχημα στον προϊστάμενο του σταθμάρχη που τον τοποθέτησε στη βάρδια τη μοιραία νύχτα.