Ο γνωστός σχεδιαστής μόδας στην Τουρκία, που είναι γνωστός για την αντικαθεστωτική δράση του, Μπαρμπαρός Σανσάλ, αντιτίθεται στο moto του Ταγίπ Ερντογάν, «Ισχυρή Τουρκία», και δανείζει στην Ελλάδα 20.000 ευρώ για την υποστήριξη των πυρόπληκτων. Ο ίδιος ζει αυτοεξόριστος στην Κύπρο, αφού δεν θεωρούσε ότι η Τουρκία είναι ένα ασφαλές μέρος πλέον για εκείνον και για τα όσα έχει καταφέρει. Στο παρελθόν έχει στοχοποιηθεί πολλές φορές από την κυβέρνηση Ερντογάν.

Η Τουρκία δοκιμάζεται επίσης από τις φωτιές που καίνε εδώ και εβδομάδες, με τον πρόεδρο της χώρας να έχει φανεί αναξιόπιστος και αναποτελεσματικός στην αντιμετώπισή τους. «Καθώς η Τουρκία είναι πολύ πλούσια και ισχυρή, λόγω των πυρκαγιών αποφάσισα να δωρίσω σε οργανώσεις της Ελλάδας 20.000 ευρώ. Βάλτε και εσείς το χέρι στην τσέπη σας» έγραψε συγκεκριμένα ο Σανσάλ, ειρωνευόμενος με έμμεσο τρόπο τον Ερντογάν.

«Το θέμα είναι ότι βαρέθηκα και κουράστηκα, έτσι αποφάσισα να «χωρίσω» με την Τουρκία, επειδή αυτός ο γάμος δεν λειτουργεί! Είναι πάρα πολλά στη μέση, και δεν αξίζει πια για μένα. Πρώτα απ ‘όλα, χρειάζομαι την εγγύηση της ζωής μου και των αντικειμένων μου, κάτι που δεν γίνεται στην Τουρκία. Αυτά με κούρασαν, αλλά δεν παύω να αγωνίζομαι για μια καλύτερη Τουρκία. Δεν έχω άλλη εθνικότητα, ζω τώρα στη Βόρεια Κύπρο» είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξή του.

Η φυλάκιση μετά από ένα post στα social media

Στις αρχές του 2017 ο Σανσάλ απελάθηκε από τα κατεχόμενα, όπου περνούσε την Πρωτοχρονιά, εξαιτίας ανάρτησης που είχε κάνει στα κοινωνικά δίκτυα και με την οποία ασκούσε κριτική στην κυβέρνηση και στην κοινωνία της Τουρκίας. Οδηγήθηκε στην Κωνσταντινούπολη όπου δέχθηκε επίθεση από πλήθος κόσμου στο αεροδρόμιο και στη συνέχεια φυλακίστηκε για τρεις μήνες στην Τουρκία.

Επί 56 μέρες ζούσε σε άθλιες συνθήκες, ενώ βίωσε το «σκληρό Σίλιρε», ένα μπουντρούμι, όπου κρατούνται αρκετές χιλιάδες άνθρωποι. Δεν έτρωγε, γιατί φοβόταν μήπως επιχειρούσαν να τον δηλητηριάσουν. Ο Σανσάλ αγωνίζεται για ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο και επανένωση της Κύπρου. Στις διασυνδέσεις του στο νησί, περιλαμβάνεται και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Άφησε την Τουρκία στις αρχές της δεκαετίας του 1980 για να σπουδάσει μόδα στο Λονδίνο, και περιέγραψε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες το έκανε. «Κατάφερα να ξεφύγω, (μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα με συνέλαβαν επειδή είχα κόκκινα παπούτσια, κατηγορήθηκα ότι ήμουν κομμουνιστής επειδή είχα κόκκινα παπούτσια». Μετά την επιστροφή του στην Τουρκία το 1989, άρχισε να συνεργάζεται με τον σχεδιαστή Yıldırım Mayruk, μια συνεργασία που συνεχίζεται τα τελευταία 32 χρόνια.

Ο Σανσάλ έχει περιγράψει πώς η κατάσταση για τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία βελτιώθηκε αρχικά τα πρώτα χρόνια υπό το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), αλλά είπε ότι για τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «η δημοκρατία δεν είναι στόχος, είναι εργαλείο. Μόλις ξεμπέρδεψαν με τη δημοκρατία, ακολούθησαν τον δικό τους δρόμο, που είναι ο ριζοσπαστικός ισλαμισμός και η αυτοκρατορία αυτή τη στιγμή ».

Μιλώντας για τη συμμετοχή του στις διαδηλώσεις στο πάρκο Gezi, ένα ξέσπασμα του λαού που σάρωσε τη χώρα το 2013 αφού οι αρχές προσπάθησαν να αναδιαμορφώσουν έναν από τους τελευταίους χώρους πρασίνου της Κωνσταντινούπολης, είπε: «Κερδίσαμε, το πάρκο Gezi, καθώς είναι (ακόμα) εκεί».