Μέσα σε αυτή την υπερπληροφόρηση για τις επιθέσεις των Ρώσων σε περιοχές αμάχων, για τις προσπάθειες των Ουκρανών να αποτρέψουν την κατάληψη στρατηγικών πόλεων, υπάρχουν και ένα ασπρόμαυρο βίντεο που επικοινωνείται τις τελευταίες ώρες από τις ουκρανικές στρατιωτικές δυνάμεις. Ένα drone Bayraktar TB2 επιτίθεται και καταστρέφει βαρύ οπλισμό των Ρώσων. Καθώς εκτοξεύεται το φορτίο του drone και εκρήγνυται, ακούγονται άνθρωποι να φωνάζουν εντυπωσιασμένοι και στη συνέχεια να τρέχουν έξω για να ζητωκραυγάσουν και να χειροκροτήσουν.

Αυτό το βίντεο έχει πάνω από 3 εκατομμύρια προβολές στο Twitter μέσα σε δύο 24ωρα και συνοδεύεται από τη φράση «Τρέμετε εχθροί. Δε θα υπάρξει ειρηνικό μέρος για εσάς πάνω στη γη». Οι Ουκρανοί στρατιώτες επιχαίρουν γιατί έχουν στα χέρια τους κάτι που θα μπορούσε να γείρει την πλάστιγγα.

Το Bayraktar TB2 είναι ένα υπερσύγχρονο είδος τουρκικού drone που ο ουκρανικός στρατός είχε αγοράσει κατά πλειάδες τα τελευταία χρόνια και το έχει βγάλει από τη φαρέτρα του απέναντι στους Ρώσους τις τελευταίες ημέρες. Την Τρίτη ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε πως τα Bayraktar κατέστρεψαν ένα τανκ και δύο πυραυλικά συστήματα εδάφους αέρος της Ρωσίας. Σε άλλα βίντεο αποτυπώνεται η έκρυξη ενός κονβόι οχημάτων με καύσιμα και προμήθειες που κατευθύνονταν σε ρωσική βάση.

Οι Ουκρανοί χρησιμοποιούν τα drones από την Τουρκιά, λιγότερο από δύο χρόνια. Τα Bayraktar TB2 είναι μικρά και ελαφριά, σχεδόν 7 φορές πιο ελαφριά από τα Reaper που έχουν οι Αμερικάνοι. Το μήκος των φτερών τους φτάνει ως τα 12 μέτρα και αυτό τους επιτρέπει να κάνουν πτήσεις για ως και 30 ώρες τη φορά. Κάθε drone φέρει 4 μικρούς πυραύλους με λέιζερ, όπως αναφέρει στο manual της η Baykar Technologies, η εταιρεία που τα παράγει.

Ουκρανία: Πολωνοί ρισκάρουν τη ζωή τους για να σώσουν πάνω από 100 ζώα εγκλωβισμένα στη δίνη του πολέμου

Τα 2 μεγάλα πλεονεκτήματα των Bayraktar

Τα Bayraktar είναι ένας από τους κυριότερους λόγους που οι Ουκρανοί έχουν ξαφνιάσει τον Putin και έχουν αντέξει μετά από 10 ημέρες από την εισβολή, δίχως να έχουν χάσει κάποια άλλη μεγάλη πόλη εκτός της Χερσώνας και των περιοχών προς την Κριμαία. Μάλιστα, αυτά τα drones αποκαλύπτουν τα αδύναμα σημεία των ρωσικών στρατευμάτων, σύμφωνα με Αμερικανούς και Ευρωπαίους ειδικούς.

Από κρυφός άσος στο μανίκι, τα drones έχουν γίνει ένα όπλο διασποράς τρόμου στους Ρώσους. Αυτά τα βίντεο δεν έχουν διαρρεύσει από απροσεξία. Οι Ουκρανοί θέλουν να τα δουν οι Ρώσοι, θέλουν να σπείρουν τον πανικό, θέλουν να τους χτυπήσουν το ηθικό και ταυτόχρονα να τονώσουν το δικό τους ηθικό. Τα drones δε μπορούν να αλλάξουν την πορεία του πολέμου μακροπρόθεσμα, αλλά μπορούν να εξασφαλίσουν χρόνο στην Ουκρανία μέχρι να θωρακιστεί ή να μπορέσει να προκαλέσει κι άλλα χτυπήματα στους Ρώσους.

«Το υλικό που διέρρευσε από τον ουκρανικό στρατό δείχνει σημαντικά σημαντικά ελαττώματα στη ρωσική αεράμυνα και απόκρυψη-κάλυψ, κάτι που δημιουργεί έκπληξη σε πολλούς παρατηρητές. Πρόκειται για ένα χρήσιμο υλικό για PR και ψυχολογικό πόλεμο», δήλωσε ο Arda Mevlütoğlu, Τούρκος αναλυτής και ειδικός στην αεράμυνα.

Κι αν υπάρχει κάποιος που να γνωρίζει καλά από drones, αυτός είναι ένας Τούρκος, καθώς η Τουρκία έχει γίνει βασικός προμηθευτής σε πάρα πολλές χώρες και τα έχει κάνει διαθέσιμα και εκτός ΗΠΑ, που μέχρι πριν λίγα χρόνια είχαν το σχεδόν αποκλειστικό προνόμιο. Ουκρανία, Αιθιοπία, Αζερμπαϊτζάν, Λιβύη, Αρμενία και Συρία είναι κάποιες χώρες που έχουν τα Bayraktar TB2. Στη σύγκρουση Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας το 2020, τα drones της Τουρκίας έδωσαν τη νίκη στους Αζέρους.

«Στα πρόσφατα χρόνια, τα Bayraktar έχουν πετύχει μερικές πολύ φημισμένες επιτυχίες. Θα έλεγα ότι είναι τα διασημότερα drones», αναφέρει ο Tony Osborne στο Time, διευθυντής του περιοδικού Aviation Week, που ασχολείται με τη βιομηχανία αεροδιαστήματος.

Γιατί το ΝΑΤΟ δεν στήνει ζώνη απαγόρευσης εναέριας κυκλοφορίας; – Τί δηλώνει ο Putin

Η Τουρκία κερδίζει σε βάθος χρόνου από την αποτελεσματικότητα των drones στον πόλεμο

Στα βίντεο που κυκλοφορούν, αποτυπώνεται ένα από τα πιο δυνατά χαρακτηριστικά του drone: μπορεί να προκαλέσει τεράστια καταστροφή σε εξοπλισμούς του αντιπάλου, με τρόπο πολύ πιο φθηνό σε σχέση με άλλα drones και με χαμηλότερο ρίσκο. Ο Osborne αποκαλύπτει ότι τα Bayraktar πωλήθηκαν στην Ουκρανία κάτω από 10 εκατομμύρια δολάρια και τα πυραυλικά συστήματα των Ρώσων που κατέστρεψαν κοστίζουν ως και 50 εκατομμύρια. Αυτό είναι που λέμε value for money.

«Το πιο σημαντικό είναι πως μιλάμε για φθηνά drones και όταν είναι τόσο φθηνά, δε σε νοιάζει αν θα τα χάσεις ή αν θα καταστραφούν. Μπορείς να τα ρίξεις στη μάχη και αν πετύχουν κάποιο καίριο χτύπημα, όπως αυτό που είδαμε, τότε έχεις βγει νικητής στον πόλεμο φθοράς».

Ο Osborne εκτιμά ότι η Ουκρανία έχει γύρω στα 20 Bayraktar στο οπλοστάσιό της. Τον Δεκέμβριο η χώρα είχε κάνει παραγγελία για περίπου 25 ακόμα, σύμφωνα με τότε δημοσίευμα του Bloomberg, αλλά δεν είχε επιβεβαιωθεί.

Γιατί όμως έχει η Τουρκία ένα τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για τα drones και είναι από τους κορυφαίους παραγωγούς; Και γιατί ενώ έχει στενές σχέσεις με τη Ρωσία, έχει προσφέρει τέτοιο πλεονέκτημα στους Ουκρανούς;

Αρχικά, γιατί η Τουρκία είχε από πριν σχέσεις συνεργασίας και με τους Ουκρανούς. Θέλει να είναι ένα κυρίαρχο έθνος στη Μαύρη Θάλασσα και να διατηρεί τις ισορροπίες. Αποτελούν, αν και κατασκευάζονται από ιδιωτική εταιρεία, κομμάτι της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, όπως εξηγεί ο Galip Dalay, ειδικός στις τουρκικές και μεσανατολίτικες πολιτικές στο Chatham House, ένα διεθνές think tank με έδρα το Λονδίνο. Επιπρόσθετα, ο επικεφαλής τεχνολογίας της Baykar Technologies, o Selçuk Bayraktar είναι γαμπρός του Recep Tayyip Erdogan.

Τα Bayraktar προσφέρουν χρόνο στους Ουκρανούς

«Χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα, το Ισραήλ, έχουν αρνηθεί να πουλήσουν στους Ουκρανούς αρματωμένα UAV (μη επανδρωμένα εναέρια μέσα). Η Τουρκία είναι η μόνη χώρα που δέχτηκε να πουλήσει αυτή την τεχνολογία στην Ουκρανία», λέει ο Haluk Bayraktar, CEO της εταιρείας και αδελφός του Selçuk.

«Τα drones δίνουν γεωπολιτικό έρεισμα στην Τουρκία. Είναι ένα πράγμα να εμπλέκεσαι στη συμβατική μάχη σε μέρη όπως η Λιβύη και η Συρία και άλλο να επιστρατεύεις drones. Τα drones κάνουν τη δουλειά της Τουρκίας ευκολότερη». Όχι μόνο κάνου τη δουλειά της ευκολότερη, αλλά της δημιουργούν και προσδοκώμενο κέρδος. «Τώρα που η Τουρκία έχει μια αυξανόμενη αμυντική βιομηχανία, αυτό που θέλει να δείξει είναι ότι τα προϊόντα της έχουν αποδείξει την ικανότητα τους στη μάχη. Τέτοιου είδους ζώνες σύγκρουσης αποτελούν μεγάλο κομμάτι του PR της βιομηχανίας drone της Τουρκίας».

Με λίγα λόγια, η Τουρκία κεφαλαιοποιεί σε οικονομικό κέρδος και νέες συμφωνίες την αποτελεσματική αυτή χρήση των Bayraktar TB2 από τους Ουκρανούς στρατιώτες.

Τα βίντεο με τα Bayraktar που σκορπάνε τον θάνατο σε ρωσικά κονβόι έχουν γίνει viral στην Ουκρανία και δη στους στρατιώτες, που χτίζουν έτσι την αυτοπεποίθησή τους. Κι η αυτοπεποίθηση είναι αναγκαία καθώς τα ρωσικά τανκς και στρατεύματα πλησιάζουν το Κίεβο. Δεν αποτελούν γιατρεία, αλλά ένα παυσίπονο. Δεν μπορούν να προσφέρουν τα drones τις μεγάλες νίκες. Μπορούν να προσφέρουν μερικές μικρές νίκες και λίγο χρόνο παραπάνω.

Πηγή: Time.com