Ο Ισραηλινός δισεκατομμυριούχος, Beny Steinmetz, έχει καταδικαστεί στη Ρουμανία για την φερόμενη εμπλοκή του σε σκάνδαλο που αφορά υπόθεση εκμετάλλευσης δημόσιας περιουσίας. Ενώ αυτό το διάστημα βρίσκεται στην Αθήνα, η υπόθεση της έκδοσης του στις ρουμανικές αρχές, έχει εξελιχθεί σε πολυήμερο θρίλερ. Ανάμεσα στους μάρτυρες που κατέθεσαν στο δικαστήριο, το οποίο αναμένεται να αποφανθεί στις 2 Φεβρουαρίου, για το αν ο επιχειρηματίας θα εκδοθεί ή όχι στη Ρουμανία, ήταν και καθηγητές της Νομικής Σχολής του Βουκουρεστίου, πρώην δικαστές και εισαγγελείς καθώς και ο δικηγόρος του που τον έχει εκπροσωπήσει στα ρουμανικά δικαστήρια.
Οι μάρτυρες, έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στις συνθήκες κρατήσης που επικρατούν στις ρουμανικές φυλακές, όπως ο υπερπληθυσμός, η έλλειψη πόσιμου και ζεστού νερού, η έλλειψη θέρμανσης, το κακής ποιότητας φαγητό και οι ανύπαρκτες συνθήκες υγιεινής. Συνθήκες για τους οποίες, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, έχει επιβάλει επανειλημμένως κυρώσεις στη Ρουμανία, έπειτα από καταγγελίες κρατουμένων στα ευρωπαϊκά δικαστήρια.
Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της εκδίκασης της υπόθεσης για την έκδοση του δισεκατομμυριούχου στο Συμβούλιο Εφετών, έγιναν αναφορές στις υποκλοπές από την Υπηρεσία Πληροφοριών της Ρουμανίας, στις τηλεφωνικές συνομιλίες του επιχειρηματία και στο κατά πόσο ήταν νόμιμη η χρήση τους, στην ποινική διαδικασία.
Επιπλέον, έγινε αναφορά στο δικαστικό σύστημα της χώρας, για ποινικές υποθέσεις που ελέγχονται, χειραγωγούνται και χρησιμοποιούνται για πολιτικές και οικονομικές σκοπιμότητες οδηγώντας σε κακοδικίες.
Η εμπλοκή του Ισραηλινού δισεκατομμυριούχου σε υποθέσεις δωροδοκίας, οδήγησε στην αποκαθήλωση του, με τις υπόγειες διαδρομές του χρήματος, να απασχολούν τις δικαστικές αίθουσες και να γίνονται αντικείμενο ζωηρού σχολιασμού από τα πιο γνωστά μέσα ενημέρωσης στον κόσμο.
Ο επιχειρηματίας, που συνελήφθη στις 24 Νοεμβρίου σε ελληνικά εδάφη, στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», έχει φιγουράρει στη λίστα του «Forbes» και στη λίστα των Panama Papers. Οι τριγμοί από τη σκοτεινή επιχειρηματική του δραστηριότητα, έγιναν αισθητοί σε τρεις ηπείρους: Ευρώπη, Αφρική και Αμερική.
Πρόσφατα, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρουμανίας αποφάσισε την επιβολή ποινής φυλάκισης πέντε ετών για υπόθεση εκμετάλλευσης ακίνητης περιουσίας, με την Interpol, να εκδίδει σε βάρος του Steinmetz, ερυθρά αγγελία και στη συνέχεια, ο επιχειρηματίας να συλλαμβάνεται στην Αθήνα.
Παρά το γεγονός ότι είχε πραγματοποιηθεί άρση της ερυθράς αγγελίας από το σώμα δίωξης εγκλήματος, η καθυστέρηση της αφαίρεσης της από τα συστήματα συνοριακού ελέγχου στην Ευρώπη, οδήγησαν στην παραμονή του ισραηλινού επιχειρηματία στην Ελλάδα.
Άραβας χρηματιστής εντοπίστηκε νεκρός σε δωμάτιο πολυτελούς ξενοδοχείου της παραλιακής
Η πλευρά του, σχολιάζοντας τη δίωξη από τις ρουμανικές αρχές, υποστηρίζει ότι πρόκειται για κυνηγητό με πολιτικά κίνητρα.
«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ο κ. Beny Steinmetz, συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Αθήνας λόγω αποτυχίας στην εφαρμογή ακύρωσης του εντάλματος σύλληψης. Χειριζόμαστε την υπόθεση και πιστεύουμε ότι θα επιστρέψει γρήγορα στο σπίτι και την εργασία του». Επιβεβαίωσε τη σύλληψη και την παραμονή του επιχειρηματία στην Ελλάδα ο συνήγορος υπεράσπισής, στην ισραηλινή εφημερίδα «Globes».
Σύμφωνα με την ετυμηγορία της ρουμανικής Δικαιοσύνης, στον Steinmetz, επεβλήθη πενταετής ποινή φυλάκισης για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και ενεργό ρόλο σε αυτή.
Οι δικαστικές περιπέτειες
Δεν είναι λίγα τα μέσα ενημέρωσης, ανά τον κόσμο, που έχουν ασχοληθεί επισταμένα με τον δισεκατομμυριούχο, επιχειρώντας να διεισδύσουν στα άδυτα της ζωής του. Το όνομα του, έχει απασχολήσει κυβερνώντες και επιχειρηματίες, με τη δραστηριότητα του να προκαλεί αναστάτωση στις δικαστικές αρχές. Μέχρι σήμερα, έχει βρεθεί αντιμέτωπος και με κατηγορίες χρηματισμού, σε υπόθεση εκμετάλλευσης δικαιωμάτων ορυχείου στη Γουινέα.
Σύμφωνα με την ετυμηγορία δικαστηρίου της Γενεύης, στις 22 Ιανουαρίου του 2021, ο επιχειρηματίας καταδικάστηκε σε 5 χρόνια φυλάκισης για υπόθεση δωροδοκίας.
Η πλοκή της υπόθεσης, άρχισε να εκτυλίσσεται στις αρχές του 2000 και στη συνέχεια το κουβάρι περιπλέχτηκε, όταν αποκαλύφθηκε η καταβολή εκατομμυρίων από την εταιρεία του, στην πρώην σύζυγο του αποβιώσαντα προέδρου της Γουινέας, Lansana Conté.
Η παρουσία του Ισραηλινού μεγιστάνα στο δικαστήριο, είχε σχολιαστεί ποικιλοτρόπως από τα μέσα ενημέρωσης, τα οποία εστίασαν στο ψύχραιμο προφίλ το οποίο φιλοτέχνησε και στις σημειώσεις που κρατούσε, ενώ φορούσε μάσκα για τον κορονοϊό σε μια δίκη διάρκειας άνω των δύο ωρών που εκτυλίχθηκε στην πανδημική εποχή.
Το σκάνδαλο, έφτασε μέχρι το Ρίο ντε Τζανέιρο, όπου πριν από ένα χρόνο άρχισαν οι εξονυχιστικές έρευνες, όταν ο Steinmetz, κατηγόρησε τη βραζιλιάνικη εταιρεία παραγωγής μαγγανίου, Vale, για απόκρυψη στοιχείων, αναφορικά με την εξόρυξη ενός εκ των μεγαλύτερων κοιτασμάτων σιδηρομεταλλεύματος στον κόσμο.
Ο δισεκατομμυριούχος, είχε κατηγορήσει τότε, τους επικεφαλής της Vale για απόκρυψη πληροφοριών με δόλο από τους μετόχους της εταιρείας του, σχετικά με το πραγματικό ρίσκο που ενείχε η εξόρυξη.
Στο μεταξύ, οι εταιρείες Vale και BSG Resources Ltd – και οι δύο ανήκουν στον Steinmetz, που είχαν προχωρήσει σε συμφωνία, το 2010, για την εξόρυξη του τεράστιου κοιτάσματος στη Γουινέα, ενεπλάκησαν σε μια μακροχρόνια δικαστική διαμάχη. Η εταιρεία του, BSG Resources ενεπλάκη και σε υπόθεση διαφθοράς, με εκμετάλλευση του ορυχείου Koidu στη Σιέρα Λεόνε, η οποία προμηθεύει διαμάντια. Ανάμεσα στις συνεργαζόμενες εταιρείες είναι και η θρυλική Tiffany & Company.
Ως επίλογο, να αναφέρουμε πως η χώρα αυτή της δυτικής Αφρικής έχει κατά κεφαλήν ΑΕΠ 1.600 δολάρια και προσδόκιμο ζωής τα 58 έτη.