Το ασταθές πολιτικό παρασκήνιο του πολέμου στην Ουκρανία αποσταθεροποιείται ακόμη περισσότερο από μόλις 9 λέξεις του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, Joe Biden. Ο ίδιος έκανε την αυστηρή δήλωση από την Πολωνία όπου βρισκόταν το Σάββατο πως η εισβολή του Vladimir Putin θα έπρεπε να του στερήσει τα ηνία της εξουσίας, η οποία αποδείχτηκε ατυχής για την διπλωματική πολιτική των Η.Π.Α. και του ΝΑΤΟ.

Οι πολιτικοί αναλυτές αλλά και οι ανάστατοι πολίτες του ευρωπαϊκού εδάφους έλαβαν την δήλωση αυτή ως υπαγορευμένη εκ Αμερικής προτροπή πραξικοπήματος στην Ρωσία, κάτι που ο αμερικανός έσπευσε να διαψεύσει όταν επέστρεψε το πρωί της Κυριακής στην Washington.

«Δεν γίνεται να επιτρέπουμε στον Putin να διατηρεί την εξουσία» είπε επί λέξη ο Joe Biden. 

H βιαστική δήλωση του Biden ήταν «δώρο» για τους δημοσιογράφους του Putin, οι οποίοι την χρησιμοποίησαν για να ασκήσουν αυστηρή κριτική στον τρόπο που η αμερικανική πολιτική εμπλέκεται στα ευρωπαϊκά τεκταινόμενα. Η Δύση, με την σειρά της, έκανε λόγο για άλλη μία φορά δια διαστρέβλωση των γεγονότων και για ρώσικη προπαγάνδα. Άλλοι αντι-νατοϊκοί έκαναν αναφορά για σκόπιμη δήλωση Biden, η οποία είχε ως στόχο να αποσταθεροποιήσει ακόμη περισσότερο την στρατηγική Putin και να δημιουργήσει πίεση στους Ευρωπαίους εταίρους.

Ο Υπουργός Εξωτερικών των Η.Π.Α., Antony Blinken, έσπευσε να ξεκαθαρίσει την θέση τους: «Δεν έχουμε κάποια στρατηγική αλλαγής του καθεστώτος στην Ρωσία, ή κάτι παρεμφερές. Το ερώτημα του τι θα γίνει με την ηγεσία της χώρας θα έπρεπε να απαντάται μόνο από τους κατοίκους της. Είναι στο χέρι, λοιπόν, των Ρώσων πολιτών».

Ο Biden έχει προηγουμένως αποφύγει να πάρει ξεκάθαρη, άμεση θέση για πιθανή επέμβαση στην Ουκρανία ώστε να αποφύγει την ανάμειξη του ΝΑΤΟ σε έναν πιθανό Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Μία από αυτές τις προσπάθειες να διατηρήσει την ακεραιότητα του όσον αφορά την εισβολή ήταν να αποθαρρύνει ρητά το σχέδιο της Πολωνίας να στείλει στρατό στην Ουκρανία. Η συμμετοχή του ΝΑΤΟ έχει ξεπεράσει ήδη τα όρια της ουδετερότητας αφού κράτη-μέλη έχουν ήδη ενισχύσει με πολεμοφόδια την ουκρανική αντίσταση.

Ρεπουμπλικάνοι όπως ο γερουσιαστής Rob Portman έχουν ήδη εκφράσει την δυσαρέσκειά τους με τις πιθανές «γκάφες» του Biden και τον παρακαλούν να παραμείνει πιστός στην πολιτική θέση που εκφράζει τις Η.Π.Α.. «Όλοι μας θεωρούμε πως ο κόσμος θα ήταν καλύτερο μέρος χωρίς τον Πρόεδρο Πούτιν. Ωστόσο, μία τέτοια θέση δεν εκφράζει την επίσημη πολιτική και διπλωματική ατζέντα του έθνους μας» είπε χαρακτηριστικά ο γερουσιαστής του Οχάιο.

Η υπόνοια ότι οι Η.Π.Α. βλέπουν την εισβολή στην Ουκρανία ως ευκαιρία να εκθρονίσουν τον Πούτιν από την θέση του και να υποδαυλίσουν την επιρροή της Ρωσίας ως υπερδύναμης, είναι επικίνδυνη για την γεωπολιτική σταθερότητα της Ευρώπης, και όχι μόνο.

*Κεντρική φωτογραφία: Από την ομιλία του Joe Biden στην Βαρσοβία, το Σάββατο 26 Μαρτίου 2022. Getty Images 

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr

Volodymyr Zelensky: «Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε την ουδετερότητα με τη Ρωσία…Στη Μόσχα μας φοβούνται»

Boris Nemtsov: Νέα στοιχεία στη δολοφονία του πολιτικού αντιπάλου του Putin – Μέλος της FSB τον πυροβόλησε

Ουκρανία: Πώς οι πρόσφυγες είναι εκτεθειμένοι στα κυκλώματα trafficking