Όταν το 2020 έσκαγε η πανδημία, ο κόσμος είχε εναποθέσει τις ελπίδες του για ένα καλύτερο 2021. Τελικά, αποδείχθηκε ακόμα πιο δύσκολο, με ένα lockdown που έμοιαζε να είχε τον ατελείωτο. Οι ελπίδες για ένα καλύτερο 2022, στη συνέχεια, γκρεμίστηκαν παταγωδώς, όταν τελικά ο Vladimir Putin έκανε πράξη τα λόγια του και ξεκίνησε την εισβολή στην Ουκρανία.

Έχοντας βιώσει τις συνέπειες όλων των παραπάνω, δεν ελπίζουμε πως το 2023 θα είναι μια χρονιά που θα βελτιώσει τις συνθήκες. Για την ακρίβεια, όμως, με βάση την εκτίμηση του Bloomberg Economics, τα πράγματα θα είναι ακόμα χειρότερα, αφού η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται ενόψει ενός εκ των χειρότερων ετών των τελευταίων τριών δεκαετιών.

Με βάση την ανάλυση του οικονομολόγου Scott Johnson, προβλέπεται παγκόσμια ανάπτυξη μόλις 2,4% για την επόμενη χρονιά. Πρόκειται για ένα ποσοστό χαμηλότερο από προηγούμενες εκτιμήσεις – με εξαίρεση το 2009 που είχε σκάσει η οικονομική κρίση και το 2020 ο κορωνοϊός- αποτελεί αποτελεί το πιο χαμηλό από το 1993.

Διαβάστε ακόμη: Ξανά προσβλητικός ο Ακάρ: «Στην Ελλάδα πολιτικοί και στρατιωτικοί κοιμούνται»

Όσον αφορά την Ευρώπη εκτιμάται πως στις αρχές του 2023 θα υπάρξει ύφεση, ενώ για τις ΗΠΑ προβλέπεται το ίδιο στο τέλος της χρονιάς. Στον αντίποδα, η Κίνα θα έχει ρυθμούς ανάπτυξης άνω του 5%, όντας ενισχυμένη από τη χαλάρωση της πολιτικής μηδενικών κρουσμάτων και τη στήριξη της αγοράς ακινήτων της.

Εμφανείς διακυμάνσεις θα είναι εμφανείς και στον τομέα της νομισματικής πολιτικής, μετά από έναν χρόνο κατά τον οποίο οι κεντρικές τράπεζες προχώρησαν από κοινού σε σημαντικούς περιορισμούς.

«Στις ΗΠΑ, με την αύξηση των μισθών να έχει ως στόχο να διατηρήσει τον πληθωρισμό πάνω από το στόχο, πιστεύουμε ότι η Fed κατευθύνεται προς ένα τελικό επιτόκιο 5% και θα παραμείνει εκεί μέχρι το 1ο τρίμηνο του 2024. Στην Ευρωζώνη, εν τω μεταξύ, μια πιο γρήγορη μείωση του πληθωρισμού θα σημαίνει χαμηλότερο τελικό επιτόκιο και πιθανότητα περικοπών στο τέλος του 2023», αναφέρει ο Scott Johnson.