Περιεχόμενα
Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΞΕΕ) αποφάσισε να κινηθεί νομικά κατά της Booking, προχωρώντας σε ομαδικές αγωγές για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων. Κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης του ΞΕΕ, που πραγματοποιήθηκε χθες, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Αλέξανδρος Βασιλικός, απηύθυνε κάλεσμα στα μέλη για συστράτευση, υπογραμμίζοντας τη σημασία μιας συντονισμένης και συλλογικής δράσης.
Η πρωτοβουλία αυτή φαίνεται να έχει στόχο να εξισορροπήσει τη σχέση δυνάμεων μεταξύ των Online Travel Agencies (OTAs) και των ξενοδοχείων, καθώς οι πλατφόρμες επιβάλλουν συχνά υψηλές προμήθειες και περιοριστικούς όρους. Σημειώνεται ότι παρόμοια θέματα έχουν ήδη απασχολήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, με προτάσεις για αυστηρότερους κανονισμούς σε σχέση με τη λειτουργία τέτοιων πλατφορμών.
Η κίνηση αυτή από την πλευρά των ξενοδόχων υπογραμμίζει τη σημασία της διαφάνειας και της ισότητας στις εμπορικές σχέσεις και πιθανόν να αποτελέσει σημείο καμπής στον τρόπο συνεργασίας των δύο πλευρών.
Οι ξενοδόχοι στην Ελλάδα αποφάσισαν να στραφούν νομικά κατά της πλατφόρμας Booking.com, εστιάζοντας στις ρήτρες ισοτιμίας (rate parity). Αυτές οι ρήτρες δεσμεύουν τα ξενοδοχεία να μην προσφέρουν χαμηλότερες τιμές στις δικές τους ιστοσελίδες συγκριτικά με αυτές που εμφανίζονται στις πλατφόρμες διαδικτυακών κρατήσεων, κάτι που περιορίζει τον ανταγωνισμό και την ελευθερία τιμολόγησης.
Η κίνηση αυτή υποστηρίζεται και από τη νεότερη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που έκρινε ότι οι ρήτρες ισοτιμίας δεν είναι απαραίτητες για την οικονομική βιωσιμότητα των πλατφορμών. Η απόφαση αυτή δημιουργεί νομικό προηγούμενο και δίνει ώθηση στους ξενοδόχους να διεκδικήσουν δικαιώματα που θα τους επιτρέψουν να έχουν μεγαλύτερη ευελιξία στη στρατηγική πωλήσεών τους.
Η συγκεκριμένη δράση του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΞΕΕ) αναμένεται να ενισχύσει τη διαπραγματευτική δύναμη των ξενοδοχείων έναντι των μεγάλων OOTAs και να συμβάλει στην προώθηση ενός πιο δίκαιου και ισότιμου πλαισίου συνεργασίας στον τουριστικό κλάδο. Παράλληλα, αποτελεί κομβικό σημείο και για άλλες εθνικές οργανώσεις, που μπορεί να ακολουθήσουν το ίδιο παράδειγμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Η πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τις ρήτρες ισοτιμίας (rate parity) δίνει ώθηση στους ξενοδόχους να ανακτήσουν τον έλεγχο της τιμολογιακής τους πολιτικής. Η απόφαση αυτή, η οποία αναγνωρίζει πως οι ρήτρες αυτές δεν είναι απαραίτητες για τη βιωσιμότητα των πλατφορμών όπως η Booking, ενισχύει τα δικαιώματα των ξενοδοχείων να προσφέρουν χαμηλότερες τιμές στις δικές τους ιστοσελίδες, χωρίς περιορισμούς, προς όφελος και των καταναλωτών.
Με σύμμαχο απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου
Πρόσφατα απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δικαιώνει τους ξενοδόχους, επιτρέποντάς τους μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση τιμών και προσφορών, ενώ επιβεβαιώνει ότι οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν προκάλεσαν σημαντική οικονομική ζημιά στα ευρωπαϊκά ξενοδοχεία.
Ο πρόεδρος του ΞΕΕ, Αλέξανδρος Βασιλικός, τόνισε ότι η απόφαση του Δικαστηρίου επιβεβαιώνει πως οι ξενοδόχοι έχουν υποστεί οικονομική ζημία από αυτές τις πρακτικές. Σε αυτό το πλαίσιο, το ΞΕΕ συνεργάζεται με τη νομική εταιρεία SGP Schneider-Geiwitz, για να καταθέσει ομαδικές αγωγές σε συνεργασία με άλλες εθνικές ευρωπαϊκές οργανώσεις, διεκδικώντας αποζημιώσεις.
Στην Ελλάδα, η προθεσμία παραγραφής των πέντε ετών για διεκδικήσεις ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2024, όταν η Booking απέσυρε τις ρήτρες ισοτιμίας από τους γενικούς όρους συναλλαγής της. Αυτό σημαίνει ότι οι αξιώσεις των Ελλήνων ξενοδόχων παραμένουν ενεργές. Παρόμοιες νομικές κινήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει από Γερμανούς ξενοδόχους, με τις σχετικές δίκες να βρίσκονται σε εξέλιξη.
Η συλλογική αυτή δράση των ξενοδόχων αποσκοπεί όχι μόνο στη διεκδίκηση αποζημιώσεων, αλλά και στη δημιουργία ενός πιο ισότιμου επιχειρηματικού περιβάλλοντος, όπου οι πάροχοι καταλυμάτων θα έχουν μεγαλύτερη αυτονομία και ευελιξία στη διαχείριση των προσφορών τους.
Πρόσκληση για ομαδικές αγωγές
Ο πρόεδρος του ΞΕΕ, Αλέξανδρος Βασιλικός, ανέδειξε τη στρατηγική που θα ακολουθήσει το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας σε συνεργασία με άλλες ευρωπαϊκές οργανώσεις, προκειμένου να διεκδικηθούν αποζημιώσεις από την Booking, η οποία κατηγορείται για στρέβλωση της αγοράς και περιορισμό του ανταγωνισμού. Οι ρήτρες ισοτιμίας (rate parity), που επιβάλλουν στα ξενοδοχεία να μην προσφέρουν χαμηλότερες τιμές στους δικούς τους ιστότοπους, αποτελούν κεντρικό σημείο της διαμάχης.
Βασικά σημεία της πρωτοβουλίας:
- Κατάθεση αγωγής στην Ολλανδία: Η κίνηση προβλέπει τη συγκέντρωση αξιώσεων από όλα τα ευρωπαϊκά ξενοδοχεία σε ένα ενιαίο νομικό φόρουμ, αξιοποιώντας τη νομική και οικονομική εμπειρογνωμοσύνη εξειδικευμένων ομάδων.
- Χωρίς κόστος για τα ξενοδοχεία: Τα συμμετέχοντα ξενοδοχεία και ενώσεις δεν θα επιβαρυνθούν οικονομικά ή με άλλους κινδύνους. Σε περίπτωση επιτυχίας, θα λάβουν το 70% της αποζημίωσης.
- Συνεργασία με SGP Schneider-Geiwitz: Το ΞΕΕ έχει ήδη ξεκινήσει προκαταρκτική διερεύνηση για την κατάθεση της αγωγής με την εξειδικευμένη αυτή νομική εταιρεία.
- Παράνομες πρακτικές: Ο κ. Βασιλικός τόνισε ότι οι πρακτικές της Booking παραβιάζουν την αρχή του ελεύθερου ανταγωνισμού, στερώντας από τους ξενοδόχους τη δυνατότητα να διαθέτουν το προϊόν τους στις τιμές που επιθυμούν.
Μη συμμόρφωση της Booking:
Παρά την εφαρμογή της Οδηγίας για τις Ψηφιακές Αγορές από τις 14 Νοεμβρίου, η Hotrec κατήγγειλε ότι η Booking δεν έχει προσαρμοστεί στα νέα νομικά δεδομένα, εντείνοντας τις πιέσεις για λογοδοσία. Με μερίδιο αγοράς που ξεπερνά το 70% στην Ευρώπη, η Booking έχει δεσπόζουσα θέση που επιτρέπει την επιβολή περιοριστικών πολιτικών, σύμφωνα με τους ξενοδόχους.
Η συλλογική αυτή δράση αναμένεται να φέρει σημαντικές αλλαγές στην αγορά, ενισχύοντας τη θέση των ξενοδοχείων απέναντι στους «ψηφιακούς γίγαντες» και διασφαλίζοντας δικαιότερους όρους συνεργασίας για όλους τους εμπλεκόμενους.
*Photo Credit: Shutterstock