Ένα παραθυράκι του νόμου μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα της υπόθεσης του κατηγορούμενου για βιασμό ανηλίκου, Ηλία Μίχου. Σύμφωνα με την ποινικολόγο Μαρία Κουρτέση, στις περιπτώσεις γενετήσιας πράξης σε βάρος ανηλίκων, δεν υφίσταται νομικά ο βιασμός εάν δεν ασκηθεί βία.

Η ίδια μίλησε στην εκπομπή Super Κατερίνα, εξηγώντας τι ισχύει για την συγκεκριμένη υπόθεση και μπορεί ακόμη και να γλιτώσει τον Μίχο από τις κατηγορίες.

«Είναι αβάσιμη» η κατηγορία βιασμού, σύμφωνα με την ίδια, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στο να κατηγορηθεί μόνο για κακούργημα ο μαστρωπός και παιδοβιαστής.

«Δεν παίρνω θέση, ούτε λέω την προσωπική μου γνώμη» τονίζει η ποινικολόγος. «Επισημαίνω τον νόμο» προσθέτει.

«Αν δεν έχει κινδυνεύσει άμεσα η σωματική ακεραιότητα, δεν μπορούμε να στηρίξουμε τις κατηγορίες βιασμού στις υποθέσεις γενετήσιας πράξης σε βάρος ανηλίκων» προσθέτει. «Δεν στοιχειοθετείται το αδίκημα του βιασμού».

Με πολύ απλά λόγια, εάν δεν ασκήθηκε βία στην 12χρονη, δεν υφίσταται βιασμός, σύμφωνα με την διάταξη του νόμου 336 παράγραφος 1 που αφορά στον βιασμό με την άσκηση βίας/απειλή άσκησης βίας που αφορά τα ανήλικα.

Σε ερώτηση των δημοσιογράφων ότι η δήλωσή της αυτή αφήνει να εννοηθεί ότι υπήρξε συναίνεσης στην πράξη του Μίχου με το 12χρονο θύμα, η κα Κουρτέση απαντάει ότι: «Στην συγκεκριμένη υπόθεση δεν τίθεται θέμα συναίνεσης αλλά του κενού που υπάρχει στον σχετικό νόμο». 

Επίσης, απαντάει σε πολλούς που ζητούν ισόβια για τις πράξεις του Ηλία Μίχου, αναφέροντας ότι ισόβια μπορούν να «φάνε» μόνο όσοι ευθύνονται για ομαδικούς βιασμούς ή βιασμούς που έχουν προκαλέσει θάνατο.

Δείτε αναλυτικά τις δηλώσεις της ποινικολόγου Μαρίας Κουρτέση: