Περιεχόμενα
Τον τόπο απ’ όπου ξεκίνησε η αυτοκρατορία του οίκου κοσμημάτων Bvlgari, την Παραμυθιά Θεσπρωτίας, επισκέφθηκαν μέλη της οικογένειας, καθώς και το πρώτο εργαστήριο και κατάστημα αργυροχρυσοχοϊας, του Σωτήρη Βούλγαρη.
Ο Nicola Bvlgari αλλά και τα μικρότερα μέλη της οικογένειας είχαν φανερά τα σημάδια της συγκίνησης όταν αντίκρισαν τα μέρη των προγόνων τους.
Όλοι τους εκδήλωσαν την ευχαρίστηση τους για την φιλοξενία αλλά και την πρόοδο των έργων στο Σχολείο Βούλγαρη.Ενημερώθηκαν απο τον Δήμαρχο Σουλίου Γιαννη Καραγιάννη, την πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Σταυρούλα Μπραίμη και τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Φανη Μπελλόγια για τις εργασίες μετατροπής σε Κέντρο Τέχνης Εκπαίδευσης και Πολιτισμού, όπου μεγαλο τμήμα του θα είναι αφιερωμένο στους μεγάλους ευεργέτες της πόλης.Επισκέφθηκαν ακόμα, την εκκλησία της Παναγίας και το μνημείο των 49 Προκρίτων.
Η επίσκεψη στο πρώην δημοτικό σχολείο
Ο Nicola Bvlgari και νεότερα μέλη της οικογένειας επισκέφθηκαν το πρώην δημοτικό σχολείο, όπου ενημερώθηκαν από τον δήμαρχο Σουλίου, Γιάννη Καραγιάννη, την πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Σταυρούλα Μπραΐμη και τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Φάνη Μπέλλο για τις εργασίες μετατροπής του σε Κέντρο Τέχνης, Εκπαίδευσης και Πολιτισμού, μεγάλο τμήμα του οποίου θα είναι αφιερωμένο στους μεγάλους ευεργέτες της πόλης.
Τα μέλη της οικογένειας Bvlgari επισκέφθηκαν, επίσης, το πρώτο κατάστημα της αυτοκρατορίας στο ιστορικό κέντρο της Παραμυθιάς, καθώς και τον ιστορικό ναό της Παναγίας της Παραμυθίας.
Ο Nicola αλλά και όλα τα μέλη της οικογένειας φωτογραφήθηκαν με χαρά με όλους τους παρευρισκόμενους επίσημους και μη. Η επίσκεψη της οικογένειας Bvlgari ολοκληρώθηκε με γεύμα σε ταβέρνα στις όχθες του ποταμού Αχέροντα, όπου δόθηκε υπόσχεση για νέα επίσκεψή τους σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
Το πρώτο μαγαζί του Bvlgari στην Παραμυθιά
Η διαδρομή του οίκου Bvlgari ξεκνά από την Παραμυθιά, ένα μικρό μαγαζάκι σε μια γωνιά του όμορφου χωριού. Η οικογένεια Βούλγαρη πίσω από τον Οίκο Bvlgari.
Ο οίκος Bvlgari λοιπόν, από τους πιο πολυτελείς και καταξιωμένους οίκους παγκοσμίως, συνώνυμος με την κομψότητα, ξεκίνησε από ένα μικρό μαγαζί, σε ένα γωνιακό στενάκι της Παραμυθιάς.
Ο δημιουργός του κολοσσού ήταν ο Σωτήρης Βούλγαρης με καταγωγή από ένα μικρό χωριό των Τζουμέρκων, τους Καλαρρύτες.
Σε ένα γωνιακό δρόμο, στη γειτονιά της Παραμυθιάς, ο Σωτήρης Βούλγαρης μαζί με τον πατέρα του άνοιξαν το πρώτο τους κατάστημα με κοσμήματα. Ο ίδιος είχε μυηθεί στην τέχνης της αργυροχρυσοχοΐας από τον παππού του Κωνσταντίνο και πριν ξεκινήσει να δημιουργεί κοσμήματα κατασκεύαζε πρώτα ζώνες, στην συνέχεια σκουλαρίκια, θήκες για σπαθιά και κουμπιά από ασήμι.
Το 1878, ενώ η ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου βρισκόταν υπό οθωμανική κυριαρχία, οι Τούρκοι αποφάσισαν να κάψουν την Παραμυθιά και να την χτίσουν ξανά από την αρχή. Όπως ήταν φυσικό το μικρό κατάστημα του Σωτήρη Βούλγαρη έπαθε πολλές ζημιές, ξανά και ξανά, από τους Τούρκους με αποτέλεσμα ο Σωτήρης Βούλγαρης να αφήσει το κατάστημα και το σπίτι του που βρισκόταν στον πάνω όροφο και να φύγει από την Παραμυθιά.
Η ιστορία του Bvlgari από την Ήπειρο στην Ιταλία
Μετά την Παραμυθιά ο Σωτήρης Βούλγαρης πήγε προσωρινά στην Κέρκυρα όπου άνοιξαν ένα μικρό κατάστημα στο ισόγειο του σπιτιού τους και συνέχισαν να φτιάχνουν κοσμήματα και όχι μόνο.
Μέχρι που ο Σωτήριος Βούλγαρης συνάντησε στο νησί τον Δημήτριο Κρέμο, έναν Μακεδόνα αργυροχόο, ο οποίος στην συνέχεια έμελλε να γίνει συνεργάτης του. Σε σύντομο χρονικό διάστημα κατάλαβαν πως η Κέρκυρα δεν τους χωρούσε και τους δημιουργήθηκε η επιθυμία να κατευθυνθούν προς την Ιταλία.
Πρώτος τους σταθμός στη γειτονική χώρα ήταν η πόλη Μπρίντιζι και εν συνεχεία η Νάπολη όπου και άνοιξαν ένα πολύ μικρό κατάστημα στην Piazza dei Martiri το φθινόπωρο του 1880. Στην Νάπολη δεν κάθισαν πολύ, καθώς και εκεί το κατάστημά τους λεηλατήθηκε ουκ ολίγες φορές με αποτέλεσμα το 1881 να πάνε στη Ρώμη.
Εκεί η τύχη ήταν με το μέρους τους, καθώς ένας Ιταλός, πωλητής ελληνικών σφουγγαριών, ονόματι Καντίνις, τους πρόσφερε μία μικρή γωνιά του καταστήματός του στην οδό Via Sistina, ώστε να εκθέσουν τις δημιουργίες τους.
Οι διαφωνίες των δύο συνεργατών δεν άργησαν να δημιουργήσουν τριγμούς στη σχέσης τους που είχαν ως αποτέλεσμα τη λύση της συνεργασίας τους. Ο Σωτήρης Βούλγαρης ανέλαβε μόνος του την επιχείρηση ανοίγοντας ένα μαγαζί που πουλούσε γούρια και κοσμήματα. Οι δημιουργίες του ταίριαξαν στην αισθητική των Ιταλών και η καριέρα του ήταν πλέον θέμα χρόνου να εκτοξευθεί. Όπως και φυσικά έγινε.
Ένα μυθιστόρημα του Τσαρλς Ντίκενς, εννιά χρόνια μετά, αποτέλεσε την έμπνευση πίσω από το όνομα του καταστήματος του Σωτήρη Βούλγαρη, το Οld Curiosity Shop, το οποίο ομόρφαινε το ισόγειο του τότε ξενοδοχείου Palazzo Lepri.
Στο συγκεκριμένο μαγαζί Βρετανοί και Αμερικανοί τουρίστες εντυπωσιάστηκαν από τις κομψές δημιουργίες του με αποτέλεσμα μέχρι το 1897 ο Έλληνας κοσμηματοπώλης να ανοίξει ακόμα 4 καταστήματα.
Ο Σωτήρης Βούλγαρης έφυγε από τη ζωή το 1932 και την σκυτάλη πήραν τα δύο του παιδιά, τα οποία δημιούργησαν την εικόνα που έχει σήμερα ο οίκος, συνδυάζοντας το παραδοσιακό με το σύγχρονο ιταλικό στιλ με επιρροές από τον ελληνικό κλασικισμό και την ιταλική αναγέννηση.